WaveLab 8.5 x64 weird crashing

All topics on WaveLab 8 and WaveLab Elements 8
zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Tue Oct 27, 2015 10:25 pm

I have a situation here, where 64 bit Wavelab 8.5 suddenly started to crash at startup. It is not crashing when scanning plugins, but at the stage when opening layout dialog. Sometimes dialog shows , sometimes crash occurs right before.

Weird thing is that if i run 32 bit version of Wavelab 8.5 (which works!!!), close it and right after that 64 bit version, sometimes the later works as well. Next time i start it, it crashes again. This is something beyond my imagination.

I've removed vstplugins folder completely, trashed preferences & reinstalled program few times - no luck. Can't remember installing anything new on my system lately, at least not something which would affect 64 bit of Wavelab only :/

Any ideas - Win 7 64 bit, virus free system, running many audio apps including Steinberg Nuendo (i've tried to run every audio/video app i use, to find out if it is affected as well ... they all work).

Any ideas ?

Thanks for help!
Franci

bob99
Senior Member
Posts: 2488
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by bob99 » Wed Oct 28, 2015 12:47 am

Try enabling the crash dump report:
Holding down the Alt key, select the Options menu, Global preferences.
A new tab called Diagnostics will appear on the far right.
Select Enable Crash Report at the bottom, and restart Wavelab.

Rat
Member
Posts: 671
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:33 am
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by Rat » Wed Oct 28, 2015 1:34 am

Do you have the option to reload plugins from last session selected?

If so ... given that this behavior has suddenly started ... I wonder if it is a plugin that loads on start up? I have had this happen.

Does it crash on launch with no plugins?
Regards

Paul

Paul Rat Blakey
12th & Vine Post

Windows 10 Professional (x64), Intel Core i7 7700 Quad Core LGA 1151 3.6 GHz CPU, 32 GB RAM, Gigabyte Z270M-D3H LGA 1151 mATX Motherboard, 2 x Intel Pro 5400S Series 256GB SSD (system and session drives), RME HDSPe AIO, Mytek converters

WaveLab 9.5 Pro current release, ProTools, iLok, DMG (Dave Gamble), Sony Oxford, Weiss, Class A Solid State and Custom Stuff

PG
Moderator
Posts: 6643
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by PG » Wed Oct 28, 2015 7:50 am

Are you sure you have trashed the proper preferences? ->
AppData\Roaming\Steinberg\WaveLab 8.5\
Philippe

zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Wed Oct 28, 2015 8:17 am

PG wrote:Are you sure you have trashed the proper preferences? ->
AppData\Roaming\Steinberg\WaveLab 8.5\
Yes. I removed VST2 and VST folders as well.

I've now selected crash reporting. Can i submit crash report online using Wavelab crash dialog ?

zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Wed Oct 28, 2015 8:34 am

I have crash report here (zip) - please let me know where should i send it ?

Thanks!

PG
Moderator
Posts: 6643
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by PG » Wed Oct 28, 2015 9:48 am

Give it to me in a PM.
Philippe

zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Wed Oct 28, 2015 10:03 am

PG wrote:Give it to me in a PM.
Not allowed to put zip files as attachment and there is also a 40 MB dump file included (!?!), so it would be the best to send it using WeTransfer for example.

Robbie Ost
New Member
Posts: 45
Joined: Thu Dec 16, 2010 4:43 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by Robbie Ost » Thu Oct 29, 2015 7:32 pm

i have the same problem here.
on win10pro 64 with WL8.5 latest 64 bit

trashed ALL the prefs also, now the splashscreen just disappeares and i have to quit in the taskmanager.
I am on Insider Preview though...maybe somehting to do with it?
i will try to reinstall it tomorrow.
N8.3.10/WL9.5.40/Win10x64/i9-9900k/32GB/RME MADI FX/Decklink SDI/Waves Mercury/NI Komplete/etc.

zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Fri Oct 30, 2015 11:16 am

PG wrote:Give it to me in a PM.
Phillipe, is it possible for you to look at this crash report ?? This one is really show stopper, i am completely lost ...

ZIP files are not allowd as attachment and there is also a 40 MB dump file included (!?!), so it would be the best to send it using WeTransfer for example.

Thank you!!!!

PG
Moderator
Posts: 6643
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by PG » Fri Oct 30, 2015 1:53 pm

Yes, use a web transfer and send me the link in PM.
Philippe

PG
Moderator
Posts: 6643
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by PG » Fri Oct 30, 2015 3:59 pm

I saw recently the exact same report. The problem was solved when the person restarted his network.
The problem was caused by WaveLab not being able to access some file from a network, during startup. The crash actually happens in some Windows code called by WaveLab.

Does that speak to you?
Philippe

zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Fri Oct 30, 2015 5:24 pm

PG wrote:I saw recently the exact same report. The problem was solved when the person restarted his network.
The problem was caused by WaveLab not being able to access some file from a network, during startup. The crash actually happens in some Windows code called by WaveLab.

Does that speak to you?
Hmm, i have working connection here - is there something specific i should be aware of ???

What does mean "restarted his network" exactly ?

Does network means internet ? Is connection necessary for using Wavelab ?

But x86 Wavelab is working !?!

Thanks!

zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Fri Oct 30, 2015 5:39 pm

I've just restarted everything what could be possibly under "network" category ... still no success :(

Vocalpoint
Member
Posts: 722
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:56 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by Vocalpoint » Fri Oct 30, 2015 10:17 pm

Crashing here now too. Right out of the blue. Did a session last night with no issues. Nothing changed on the machine except - Windows Updates. This on Windows 10.

Added a screencap of the error.

Definitely something going with WL x64 and Windows 10. This is the first time I have ever seen this happen.

And I cannot even get into the program. This occurs immediately at startup.

VP
Wavelab Crash.png
(30.13 KiB) Not downloaded yet
Bruce McDonald
Vocalpoint Studios
Calgary, AB Canada

zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Fri Oct 30, 2015 10:25 pm

Vocalpoint wrote:Crashing here now too. Right out of the blue. Did a session last night with no issues. Nothing changed on the machine except - Windows Updates. This on Windows 10.

Added a screencap of the error.

Definitely something going with WL x64 and Windows 10. This is the first time I have ever seen this happen.

And I cannot even get into the program. This occurs immediately at startup.

VP
Wavelab Crash.png
I am still on Windows 7, but the symptoms and the error message are identical. Haven't updated Windows for a while... I think the only updates i've done lately are Adobe's Reader and Flash automatic updates ...

Vocalpoint
Member
Posts: 722
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:56 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by Vocalpoint » Fri Oct 30, 2015 10:28 pm

zabukowski wrote:I am still on Windows 7, but the symptoms and the error message are identical. Haven't updated Windows for a while... I think the only updates i've done lately is Adobe's Reader or maybe Flash automatic updates, can't remember ...
Well - something has changed deep in Windows all of a sudden. And not in a good way.

Good thing I do not have any work to do at this moment. But there better be a solution here before the weekend gets too involved.

VP
Bruce McDonald
Vocalpoint Studios
Calgary, AB Canada

zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Fri Oct 30, 2015 10:32 pm

Vocalpoint wrote:
zabukowski wrote:I am still on Windows 7, but the symptoms and the error message are identical. Haven't updated Windows for a while... I think the only updates i've done lately is Adobe's Reader or maybe Flash automatic updates, can't remember ...
Well - something has changed deep in Windows all of a sudden. And not in a good way.

Good thing I do not have any work to do at this moment. But there better be a solution here before the weekend gets too involved.

VP
Luckily i have 32 bit version installed which is working flawlessly !!!!

Vocalpoint
Member
Posts: 722
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:56 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by Vocalpoint » Fri Oct 30, 2015 10:35 pm

zabukowski wrote:Luckily i have 32 bit version installed which is working flawlessly !!!!
Will be a PITA if I have to go as far as installing the 32bit version when I have been working just fine for over 8 weeks with this new build.

Clearly something has changed rapidly.

And it isn't the network (sorry PG). Nothing wrong with my network here on any machines.

VP
Bruce McDonald
Vocalpoint Studios
Calgary, AB Canada

PG
Moderator
Posts: 6643
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by PG » Sat Oct 31, 2015 12:12 pm

I can reproduce the problem here now. This is very preliminary info, but:
* This is caused by a recent Windows 10 update, of the Microsoft OneDrive component.
* This happens only with WaveLab 64 bit.

Some quick work around:
* Use the 32 bit version of WaveLab
Or
* if the 64 bit is important for you, do this:

1) Run WaveLab in 32 bit
2) Close the File browser window in all the workspaces that you use. Quit.
3) Run WaveLab 64 bit again.

Tell me if that works for you, for the time being.

The origin of the problem is this: the Microsoft OneDrive system causes the crash when WaveLab tries to get the icon for its file browser window.

A WaveLab patch will hopefully be provided soon to bypass this problem.

Philippe
Philippe

Vocalpoint
Member
Posts: 722
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:56 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by Vocalpoint » Sat Oct 31, 2015 2:00 pm

PG wrote:The origin of the problem is this: the Microsoft OneDrive system causes the crash when WaveLab tries to get the icon for its file browser window. A WaveLab patch will hopefully be provided soon to bypass this problem.
I kinda thought that was it. I noticed the Win 10 had also "updated" Onedrive to a newer version as well when I logged on yesterday.

However - I do not believe I have any workspaces that have the File Browser "open".

Also - how "soon" is soon with regards to a patch?

VP
Bruce McDonald
Vocalpoint Studios
Calgary, AB Canada

PG
Moderator
Posts: 6643
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by PG » Sat Oct 31, 2015 3:15 pm

Also - how "soon" is soon with regards to a patch?
I should know more after the WE.
Philippe

Vocalpoint
Member
Posts: 722
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:56 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by Vocalpoint » Sat Oct 31, 2015 3:16 pm

PG wrote:
Also - how "soon" is soon with regards to a patch?
I should know more after the WE.
Thanks!

VP
Bruce McDonald
Vocalpoint Studios
Calgary, AB Canada

User avatar
Raphie
Senior Member
Posts: 1319
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:20 pm
Location: Netherlands
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by Raphie » Sun Nov 01, 2015 8:24 am

Thought I was going crazy, did spend 2 hours on this yesterday.
I'll have to install 32bit again then, in order ro start 64bit
Using 32bit is not an option as all my plugs are 64 now for a very long time.
Will the patch be out next week? If so i rather defer my agenda as I'm out most of next week and install next weekend.
My system is clean and running 100% untill this came up, adding unessecary versions of software and 32 bit libraries does mot have my preference.
Analogue Mastering
MSI raider X299 - Intel i9 7940 - MSI Gaming X 1070GTX 8GB - OCZ RD400 nvme SSD - 16GB DDR4-3000
Windows 10 x64 up to date - Cubase Pro 9.5x - Wavelab Pro 9.5x
RME MadiFX and racks full of outboard

Everything you need to know about remote control editors

zabukowski
New Member
Posts: 33
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:42 pm
Contact:

Re: WaveLab 8.5 x64 weird crashing

Post by zabukowski » Sun Nov 01, 2015 12:25 pm

- windows 7 pro here
- file browser was not opened in Wavelab
- i have OneDrive installed
- x86 version works
- sometimes, i was able to run x64 version right after x86, not anymore ...

I believe the fix will resolve issues both on Windows 7 and 10.

Thank you!

Post Reply

Return to “WaveLab 8 | WaveLab Elements 8”

Who is online

Users browsing this forum: Arjan P and 0 guests