Panning Glitch in Cubase

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Panning Glitch in Cubase

Post by aptmusic9 » Sun Nov 02, 2014 12:01 am

Ever since upgrading to Cubase 7.5.2 and 7.5.3 I started having a bizarre issue with all of my midi tracks becoming panned hard left. I went on a wild goose chase trying to fix this and have run out of ideas. Just now I am returning from a dinner break to find my midi channels panned hard left again, although Cubase was left idle.

To make a long story short, I'll preface this by saying I have tried the following:

-Tried two midi keyboards
-Uninstalled Eucon
-Deactivated all MIDI inputs to Cubase (leaving just "Keystation Pro 88" as input"
-Disabled Quick Controls


Oddly enough this DOES NOT happen with VST instrument channels. Only MIDI channels are becoming panned, and usually there are a few MIDI channels that remain untouched. According to the cubase mixer, about 60 of my midi channels are panned -63 (hard left), one was panned C and the rest were set to OFF. Like I said, I worked on a piece that used about 4 channels, I panned them center, and then when I returned a few hours later they were panned -63.

Has anyone experienced this? Should I re-install Cubase?
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by aptmusic9 » Sun Nov 02, 2014 12:22 am

i saved a project after panning center, and after cubase crashed, I reloaded the project and the tracks were panned left again. Euphonix and Nektar are disconnected from my system, but I wonder if it has something to do with their driver....
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by aptmusic9 » Wed Nov 12, 2014 12:58 am

Interesting test results folks.....I pan the track CENTER in VEP while VEP is disconnected. Open Cubase. Track immediately becomes panned left by the act of opening the project. There is no panning data in the track or anything, it just defaults to panned left...

I suspect this might have something to do with the fact that my project file crashes or becomes corrupted so frequently. On a fresh project I dont have this issue. so I suppose once the crash bug is fixed the panning glitch might go away as well...
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

tokatila
New Member
Posts: 32
Joined: Fri May 09, 2014 11:28 am
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by tokatila » Sat Nov 15, 2014 10:37 am

I have this too. My culprit is Nektar Panorama P6 / Cubase interaction. It wasn't enough to uninstall it (P6), only removing the .dlls from the component directory did the trick. The problem is that "Cubase defaults the Pan parameters on MIDI tracks, which just send MIDI CC 10 to any instrument associated with that track defaults to 'Off', which is not a valid MIDI message."

In my case, the problem was solved by manually panning every midi track (center) manually. Still, when creating a new track it's automatically hard panned to the left.

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by aptmusic9 » Tue Nov 18, 2014 7:12 pm

So there is no way to completely solve this without reinstalling windows then? or did removing the DLLs fix it?
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

User avatar
Freddie H
Member
Posts: 510
Joined: Fri Apr 08, 2011 7:59 am

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by Freddie H » Tue Nov 18, 2014 8:09 pm

aptmusic9 wrote:So there is no way to completely solve this without reinstalling windows then? or did removing the DLLs fix it?
Hi!
Its only panning with midi tracks, right?

In that case your work flow is wrong if you ask me even though Cubase has a bug?

My friend, why are you panning the midi tracks? Its only very rare times that you need to pan the midi tracks.

---> What you should pan and what all other users pan is the synth audio track or the instrument track itself.
Same goes with volume. Never ever change the midi track volume itself. Never!!!



Set all the midi tracks volume and panning to setting OFF.
To mix, lower the the synth audio track and the instrument track itself. To pan----> Pan the synth audio tracks and the instrument tracks. Same mixing goes with Audio tracks, FXs and group tracks.

Just friendly help get going...


Best Regards
Freddie
-Highly developed spirits often encounter resistance from mediocre minds. -It really matters!

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by aptmusic9 » Tue Nov 18, 2014 11:16 pm

I totally agree freddie, but I would open my project and find that all the midi channels were panned AND my vienna ensemble pro template instruments had responded to this (so now the kontakt instruments are all panned left)

Super annoying. Uninstalled Nektar.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

Leggy
New Member
Posts: 45
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:27 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by Leggy » Thu Dec 04, 2014 2:03 pm

I have the same problem. I was working with 7.5 on a Macbook Pro and now I've moved back to a Win 7 PC - both 64 bit. Exactly the same problem on a Mac and a PC with the P6 connected. Midi tracks are being panned hard left. Really annoying and I'm wasting a lot of time re rendering audio exports because of it. I've contacted the people at Nektar. Might be an idea for youto drop them a line too so they know it's a widespread problem?

Rob
Rob Lord
Stylophonic Music Productions Ltd
www.roblord.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by aptmusic9 » Thu Dec 04, 2014 7:04 pm

Still affecting me even after removing Nektar software. Contacted Nektar about trying to do a complete removal.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

Leggy
New Member
Posts: 45
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:27 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by Leggy » Thu Dec 04, 2014 7:23 pm

I got a reply which said it's a confirmed bug which they're working on.
Rob Lord
Stylophonic Music Productions Ltd
www.roblord.com

Leggy
New Member
Posts: 45
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:27 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by Leggy » Tue Dec 09, 2014 7:33 am

And yesterday they advised me to remove the P6 Cubase integration using their uninstall program until a bugfix is ready. Seems lik they're on the case so hopefully it shouldn't be too long. I've asked them to mail me when it's ready so I'll post here when they do.

Rob
Rob Lord
Stylophonic Music Productions Ltd
www.roblord.com

ThaDarkVenom
New Member
Posts: 10
Joined: Thu Feb 12, 2015 5:32 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by ThaDarkVenom » Thu Feb 12, 2015 6:06 pm

Its kinda weird, I have got nothing to do with Nektar but I have got the panning to the left problem but on my vst instrument channels, also even with cubase minimized. I am not sure about the midi, didnt use that in the last months but I will check it out.

But frustrating it is.

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by aptmusic9 » Tue Feb 24, 2015 12:32 am

ThaDarkVenom wrote:Its kinda weird, I have got nothing to do with Nektar but I have got the panning to the left problem but on my vst instrument channels, also even with cubase minimized. I am not sure about the midi, didnt use that in the last months but I will check it out.

But frustrating it is.
I uninstalled Nektar software and still have the issue sometimes. Is that what you are saying? You dont own a Nektar but have experienced this issue?
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

ThaDarkVenom
New Member
Posts: 10
Joined: Thu Feb 12, 2015 5:32 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by ThaDarkVenom » Mon Jan 04, 2016 6:10 pm

wow a bit late, sorry for that.. but yes, that was what I tried to say..

olamas
New Member
Posts: 8
Joined: Fri Nov 28, 2014 4:19 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by olamas » Fri Feb 12, 2016 10:19 pm

So is this resolved?
No with me. I am having the same issue..
help please..I am having it is most of my VSTs.
:evil:

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by aptmusic9 » Wed Feb 17, 2016 5:42 am

yeah still happening for me sometimes.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

aptmusic9
Member
Posts: 700
Joined: Fri Feb 18, 2011 8:20 am
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by aptmusic9 » Thu Mar 31, 2016 12:22 am

Bump. Problem appears to still exists in Cubase 8.5.15, although it's an old project and I wonder if I should consider it a corrupted project. I can also see Cubase midi tracks that indicate panning to the left. The "MIDI pan" slider in the inspector appears panned hard left, even when I send the MIDI channel CC10 information to pan things back to center. Even if this slider is not designed to respond to CC10, it is apparent something caused cubase to pan all of the midi tracks hard left.
Core i7 3930k
ASUS P9X79 PRO
Corsair XMS3 64GB (8x8GB)
Nvidia GT 640
RME HDSPe AIO
Focal Solo 6
Windows 10 Pro 64-bit
Cubase 10
User of Cubase since Cubase 5.0
http://www.andrewpooletodd.com

ThaDarkVenom
New Member
Posts: 10
Joined: Thu Feb 12, 2015 5:32 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by ThaDarkVenom » Tue Aug 30, 2016 2:09 pm

After a fresh windows the problem was solved for me, have not seen it since then.

Goodluck with it!

User avatar
smapmap
Member
Posts: 249
Joined: Mon Jun 03, 2013 1:49 pm
Location: Strathaven, Scotland
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by smapmap » Sun Apr 23, 2017 11:09 am

I have been cursed with this bug too and I'm using the latest Nektar drivers :(
Software: Cubase 10.0.20, Nektar Panorama P1, Studio One 4.5, Sonar Platinum, Alloy 2, Trash 2, Ozone 8, Neutron 3, Komplete 12, Fabfilter Timeless 2, Fabfilter Saturn, FabFilter ProQ3, FabFilter Pro-R, Valhalla Room, Lounge Lizard 4, Output Signal, Output Rev, Output Exhale, Output Movement, Output Substance, Output Analog Strings, Tassman 4, Z3ta 2, Z3ta+, Dimension Pro, Rapture, BFD3, Studio Drummer 3, Sonitus Plugs

Outboard: HP Z420 workstation, Xeon CPU, 40 Gig RAM, 3x1TB Barracuda HD 7200rpm, Roland GR55 guitar synth, Roland VG99, Focusrite Scarlett 18i8 interface at 24/48, AKAI EIE Audio Interace (24/48), Focusrite Penta optical Compressor, Samson Servo Amp, Tannoy Reveal speakers, SP C1 Mic, Roland KC350 Amp, Patrick Eggle Berlin Stage, Fender US Strat Deluxe, Soundcraft Spirit EPM8. Boss SE70, Boss DR5, Akai MPK88

www.michaeldoris.com

ThaDarkVenom
New Member
Posts: 10
Joined: Thu Feb 12, 2015 5:32 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by ThaDarkVenom » Sat Jun 03, 2017 12:56 pm

Installed a fresh windows and it it still not working in Cubase Pro 9 I see. :( Got it again,

ThaDarkVenom
New Member
Posts: 10
Joined: Thu Feb 12, 2015 5:32 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by ThaDarkVenom » Sat Jun 03, 2017 12:59 pm

Leggy wrote:I got a reply which said it's a confirmed bug which they're working on.
We are about 30 months later and it is still happening :(

Alan-Russell
Junior Member
Posts: 61
Joined: Sun Apr 29, 2018 5:41 pm
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by Alan-Russell » Mon May 14, 2018 2:12 am

it is going on in 9.5.2.1. Pro. totaly Ridiculous aftercWorking on a midi mix from another daw using the Tyros 5

User avatar
smapmap
Member
Posts: 249
Joined: Mon Jun 03, 2013 1:49 pm
Location: Strathaven, Scotland
Contact:

Re: Panning Glitch in Cubase

Post by smapmap » Sun Jun 30, 2019 3:58 pm

This is still happening to me - it's so frustrating!!
Software: Cubase 10.0.20, Nektar Panorama P1, Studio One 4.5, Sonar Platinum, Alloy 2, Trash 2, Ozone 8, Neutron 3, Komplete 12, Fabfilter Timeless 2, Fabfilter Saturn, FabFilter ProQ3, FabFilter Pro-R, Valhalla Room, Lounge Lizard 4, Output Signal, Output Rev, Output Exhale, Output Movement, Output Substance, Output Analog Strings, Tassman 4, Z3ta 2, Z3ta+, Dimension Pro, Rapture, BFD3, Studio Drummer 3, Sonitus Plugs

Outboard: HP Z420 workstation, Xeon CPU, 40 Gig RAM, 3x1TB Barracuda HD 7200rpm, Roland GR55 guitar synth, Roland VG99, Focusrite Scarlett 18i8 interface at 24/48, AKAI EIE Audio Interace (24/48), Focusrite Penta optical Compressor, Samson Servo Amp, Tannoy Reveal speakers, SP C1 Mic, Roland KC350 Amp, Patrick Eggle Berlin Stage, Fender US Strat Deluxe, Soundcraft Spirit EPM8. Boss SE70, Boss DR5, Akai MPK88

www.michaeldoris.com

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 5 guests