8.5.10 glitch problems

All topics on WaveLab 8 and WaveLab Elements 8
emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

8.5.10 glitch problems

Post by emery » Mon Jul 07, 2014 5:19 pm

Hello PG,

I updated today to new version from 8.5. Nice fixing on windows but I started to get glitching on my masters. Spending extra hours now trying to find why it happens. It worked fine with same plugins before this update.

What did you change? I am using external plugin. Was anything changed in WL?

Cheers
Denis
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by emery » Mon Jul 07, 2014 6:12 pm

where can I download WL 8.5? new upgrade is not working, glitches, clients unhappy:((
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Mon Jul 07, 2014 9:30 pm

Nothing was changed concerning external plugins. Are you also using internal plugins? Did you try restarting your computer?
Philippe

emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by emery » Mon Jul 07, 2014 10:21 pm

Hi PG, yeah I did restart it and it doesnt help that way. Then I went back to version 8 and it seems to be all good.

In 8.5 it also works and no pops in the sound.

I use VST plugins together with external plugin.

Maybe new update made it more cpu hungry or some other thing which introduces such instability?

Regards
Denis
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by emery » Wed Jul 09, 2014 3:21 pm

Hi PG,

any ideas on that bug?

Cheers
D
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Wed Jul 09, 2014 4:04 pm

CPU is mainly eaten by the plugins, and this has not changed.
Therefore, what you experience is strange for me.
What plugins exactly do you use, and where do you use them in WaveLab?
Philippe

emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by emery » Wed Jul 09, 2014 5:11 pm

Hello PG,

Very strange indeed. I went to version 8.5 again and its all good.

I use:

Silence
bx control
fabfilter eq and mb
uad manley
clariphonic
vbc slate
vcc slate
external plugin
invisible limiter
dither
nugen visualizer

it that order

its it 64bits all plugins

Do you need a example of audio file how it happends?

Regards
D
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Wed Jul 09, 2014 5:49 pm

Can you try deactivating the plugin one by one, to see if there is a bottle neck somewhere?
Philippe

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Tue Jul 15, 2014 4:00 pm

Try to disable True Peak metering, to check if you see a difference.
Philippe

bob99
Senior Member
Posts: 2526
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by bob99 » Wed Jul 16, 2014 7:44 am

Only because it's happened to me in the past, different buffer settings in 8.5? If you're using the External Gear plug, and the glitches are printing.
Windows 7, Windows XP

emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by emery » Fri Jul 18, 2014 3:07 pm

I went back to 8.5 and all is fine. Dont have time to try debug 8.5.10 now. But will do next week hopefully.

Thanx PG for a tip, hopefully it will work:)
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by emery » Tue Jul 29, 2014 1:49 am

PG wrote:Try to disable True Peak metering, to check if you see a difference.

Hi PG,

True Peak metering is always disabled on my side. This is not the case.

I have experimented and audio glitching appears in following scenario:

if external plugin is enabled and vst plugins are working (Slate Digital VBC, VCC and AOM Invisible Limiter have been in my chain)

only with VST plugs all sounds fine

just with External plugin glitches still appear, tho seems like less often

in 8.5 all work fine, no glitches

so must be 8.5.10 which did some damage to external processing.

Do you have any idea what it can be?

Cheers
Denis
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Tue Jul 29, 2014 6:50 am

I will have to study the changes between 8.5.0 and 8.5.10, but there were few. Right not I have no idea.
Philippe

User avatar
fuzzydude
Member
Posts: 337
Joined: Sat Jan 22, 2011 5:21 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by fuzzydude » Sat Aug 02, 2014 12:18 pm

Hi PG, when burning CD's in 8.5.1 no ISRC's or CD text are printed. No problems with 8.04. Is this a known issue or is there a new setting I now have to engage. Thanks
Comps+OS: Macbook Pro's 10.13.6 I PC's - i7's - M2's - SSD's I Win10 Pro x64 (V-1903) I Nuendo 10 | Cubase Pro 10 I Wavelab 9.5 Pro

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Sat Aug 02, 2014 12:54 pm

Hi PG, when burning CD's in 8.5.1 no ISRC's or CD text are printed. No problems with 8.04. Is this a known issue or is there a new setting I now have to engage. Thanks
There is no change done here. Maybe you are forgetting something?
Did you try burning the same montage on the same computer with both 8.04 and 8.5.10?
Philippe

User avatar
fuzzydude
Member
Posts: 337
Joined: Sat Jan 22, 2011 5:21 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by fuzzydude » Sun Aug 03, 2014 10:01 am

PG wrote:
Hi PG, when burning CD's in 8.5.1 no ISRC's or CD text are printed. No problems with 8.04. Is this a known issue or is there a new setting I now have to engage. Thanks
There is no change done here. Maybe you are forgetting something?
Did you try burning the same montage on the same computer with both 8.04 and 8.5.10?
Hi PG, thanks for the response. Yes, the test was done as you expressed. Same computer, same montage. I've now performed the test on several montages using the same computer and both versions of Wavelab with the same result. CD Text and ISRC's are not printing using 8.5.1. Any ideas?

By the way, loving the new features in 8.5.
Comps+OS: Macbook Pro's 10.13.6 I PC's - i7's - M2's - SSD's I Win10 Pro x64 (V-1903) I Nuendo 10 | Cubase Pro 10 I Wavelab 9.5 Pro

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Sun Aug 03, 2014 1:33 pm

Can you try generating a DDP and importing it, to see if the data is part of it?
Philippe

User avatar
fuzzydude
Member
Posts: 337
Joined: Sat Jan 22, 2011 5:21 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by fuzzydude » Sun Aug 03, 2014 3:05 pm

PG wrote:Can you try generating a DDP and importing it, to see if the data is part of it?
Hi PG. I can create a DDP in 8.5.1 and reimport it showing all the CD Text and ISRC data. If I then burn a CD from the montage, no CD Text or ISRC data has been created.

If I then import the DDP Image created with 8.5.1 into 8.04 and burn a CD, then all CD Text and ISRC data is created.

Any further thoughts? Thanks
Comps+OS: Macbook Pro's 10.13.6 I PC's - i7's - M2's - SSD's I Win10 Pro x64 (V-1903) I Nuendo 10 | Cubase Pro 10 I Wavelab 9.5 Pro

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Sun Aug 03, 2014 4:48 pm

How do you verify that the CD Text and ISRC is not burnt?
The WaveLab CD Text / ISRC extraction is not ON by default. Maybe it is on in your version of 8.0.4 and not in 8.5.1?
Philippe

User avatar
fuzzydude
Member
Posts: 337
Joined: Sat Jan 22, 2011 5:21 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by fuzzydude » Sun Aug 03, 2014 9:08 pm

PG wrote:How do you verify that the CD Text and ISRC is not burnt?
The WaveLab CD Text / ISRC extraction is not ON by default. Maybe it is on in your version of 8.0.4 and not in 8.5.1?
Hi PG, I uninstalled and reinstalled 8.5.1 and all seems ok again! I transferred my settings, presets as before and its now all working as expected. Really appreciate you taking the time on a 'Sunday' to respond. That is truly AWESOME SUPPORT!!! :)
Comps+OS: Macbook Pro's 10.13.6 I PC's - i7's - M2's - SSD's I Win10 Pro x64 (V-1903) I Nuendo 10 | Cubase Pro 10 I Wavelab 9.5 Pro

emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by emery » Tue Sep 09, 2014 4:13 pm

Hello PG,

Maybe you been lucky fixing this glitch bug lately? I have high hopes I will be able to use new update soon:)

Still working on 8.5 and have that window problem which was fixed in 8.5.10. But cannot use it.

Cheers
Denis
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Tue Sep 09, 2014 4:36 pm

Maybe you been lucky fixing this glitch bug lately? I have high hopes I will be able to use new update soon:)
There is no glitch that I know in 8.5.10 (there was, in 8.5.0)
Where do you experiment this?
Do you use a mouse or another pointing device?
Philippe

emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by emery » Tue Sep 09, 2014 4:44 pm

I posted about this problem in the beginning of this thread. It happens from using external plugin.

I wrote:

Hi PG,

True Peak metering is always disabled on my side. This is not the case.

I have experimented and audio glitching appears in following scenario:

if external plugin is enabled and vst plugins are working (Slate Digital VBC, VCC and AOM Invisible Limiter have been in my chain)

only with VST plugs all sounds fine

just with External plugin glitches still appear, tho seems like less often

in 8.5 all work fine, no glitches

so must be 8.5.10 which did some damage to external processing.

Do you have any idea what it can be?


You said you will study this issue.

Cheers
D
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

PG
Moderator
Posts: 7013
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by PG » Tue Sep 09, 2014 5:19 pm

The External Gear plugin has not changed a bit between 8.0.4 and 8.5.10
In 8.5.20, there will be certain speed optimizations. Hopefully that solves your mysterious case.
Philippe

emery
Junior Member
Posts: 167
Joined: Wed Jan 19, 2011 10:08 pm
Contact:

Re: 8.5.10 glitch problems

Post by emery » Tue Sep 09, 2014 5:36 pm

I hope so PG.

When is it planned?
www.Mastering.Lt

Hackintosh I7-7700K, Prism Sound Orpheus, Nuendo 8.1.10 , WL 8.5.20 , Acustica Audio, UAD2 Octo

Post Reply

Return to “WaveLab 8 | WaveLab Elements 8”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests