7.5 64bit and older VST's

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
jeff wraight
Junior Member
Posts: 57
Joined: Tue Jun 17, 2014 2:14 pm
Location: West Sussex. UK
Contact:

7.5 64bit and older VST's

Post by jeff wraight »

Hi Folks just a quickie.

I have 2 installs of 7.5 :-

My laptop has 32bit version and works fine with old VST's i.e. Groove Agent original version, Virtual Guitarist orig, and Spectrasonics Trilogy.

My new main setup is 7.5 64bit. I tried Trilogy. Big mistake - doesn't work. I already ordered the upgrade.

Is it worth loading in Groove Agent and Virtual Guitarist or will I need to upgrade these oldies as well?

Best wishes.

Jeff

PS - I did wade thru quite a wadge of the Forum but couldn't find anything resembling my question. My apologies if this sort of thing has been answered before.
Cubase Pro 10.5. WaveLab pro 10. Windows 10 Pentium i7 16gig Custom build. 2 monitors. M-Audio delta 1010lt internal sound card. 40tb storage. Nord Stage2-88hd. Roland Jupiter80. Korg Kronos 88(upgraded & maxed out) Korg TR. Waldorf Blofeld. Yamaha s80. Yamaha DX7 special edition. Korg SGProX. Sibelius Ultimate. Dorico Pro 3.5, NI Komplete Ultimate11. Spectrasonics Trillion. AAS Lounge Lizard. Tascam MM1, Yamaha MG12XU & MV1602, Mackie ProFX8 & Spirit Folio (x2) mixers, SE z5600A Tube mic. Pair SE 1 mics. Heil hd vox mic. Roland P330 (x3) Roland D110 & U110 Korg TR Rack.

User avatar
Makumbaria
Member
Posts: 753
Joined: Fri Mar 09, 2012 6:41 am
Location: Brazil
Contact:

Re: 7.5 64bit and older VST's

Post by Makumbaria »

Cubase Pro 10.5.20 / Wavelab el 10.0.30 / Cubasis 2.8 / CMC-TP/CH/AI/QC/PD / Cubase IC Pro 1.2.2
Windows 10 Pro 64 bits/ i7 3630QM / 2.4Ghz / 16 GB & i7 950 / 3.06Ghz / 8GB RAM / Focusrite Scarlett 18i8
Dorico 3.1.10 / Halion 6.2.10 / Halion Sonic 3.2.10 / Padshop Pro 1.2.10 / HSO 1.0 / The Grand 3.2.0/

Ivory II Italian Grand / Ravenscroft 275 / Vienna imperial piano / Alicia Keys Piano / Addictive drums 2 & Keys / Ezdrummer 2 / Abbey Road Modern Drums / GPO 5 / VSL / Vienna Mir pro 24 /Bias amp & FX 1 & 2/ Amplitube 3 & 4 / Kuassa Creme & One / TH2 & 3 / Mercuriall Spark & Reaxis / Nugen Audio / Slate Digital / Wave Arts / Waves V9 & V10 / Softube / Toneboosters / NI / Neural DSP Darkglass ultra / PSP audioware / Markstudio 2 /

Lbro44
Member
Posts: 219
Joined: Wed Feb 02, 2011 2:27 am
Contact:

Re: 7.5 64bit and older VST's

Post by Lbro44 »

jBridge is your ticket and I can vouch for it as being a great middleware product. No I do not work for them or sell it but it sure solved my issues. I know for certain it will fix up GA3. I would suspect it will really help your virtual guitarist as well since it is roughly from the same era and is 32 bit. For the little amount the programmer charges you also get his support and unlike some, he it there to help you as he helped me many a time.
Before you upgrade any more 32 bit plugs, give jBridge a try.

Lbro
Main
Cubase 7.5 64 bit version, Groove 3, Broomstick Bass, Superior Drummer, Jamstix, Amplitube and Jbridge: Win 7 Ultimate. i7-4790K 4.4Ghz, MSI GTX 770 2GB 256-Bit Video, with 16 GB of ram, 3 7200 HDD drives. 3 LCD monitor setup. RME HDSP 9652, DigiMax FS, HP 60 Head Phone Amp & other goodies.
.
Mobile
Cubase 6.02 64 bit version, Groove 3, Broomstick Bass, Superior Drummer and Jbridge: Win 7 Ultimate, Dual boot to both 32 and 64 bit versions. HP 6530b notebook with 8 GB of ram, upgraded to 7200 HDD. Dual LCD monitor setup with add on 19" display. Edirol FA/66.

lukasbrooklyn
Senior Member
Posts: 1049
Joined: Mon Nov 12, 2012 8:51 pm
Contact:

Re: 7.5 64bit and older VST's

Post by lukasbrooklyn »

Lbro44 wrote:jBridge is your ticket and I can vouch for it as being a great middleware product. No I do not work for them or sell it but it sure solved my issues. I know for certain it will fix up GA3. I would suspect it will really help your virtual guitarist as well since it is roughly from the same era and is 32 bit. For the little amount the programmer charges you also get his support and unlike some, he it there to help you as he helped me many a time.
Before you upgrade any more 32 bit plugs, give jBridge a try.

Lbro
I agree, at the same time id always get a x64 version of a plugin when there is one. It is just much more convenient, and some plugins will give you headaches when bridged, like newer Kontakts..
system// i7 4930k, w7 x64, c7.5.4, (c8)
audio// RME HDSP, SSL duende, audeze lcd-2, klein&hummel o300, adam s2x, lavry DA, avantone mixcubes, EL Fatso ...

http://www.lukasturza.com // http://www.snapmastering.com // music production / mixing / mastering [hybris, upbeats, noisia, rem koolhaas, czech television, havas, ogilvy, ...]

cubendo supercharged workflow ideas/threads of possible interest:
http://www.steinberg.net/forums/viewtop ... 81&t=63450
http://www.steinberg.net/forums/viewtop ... 81&t=38182
my supercharged workflow videos:
https://www.youtube.com/watch?v=ellGhSdmXfk

Lbro44
Member
Posts: 219
Joined: Wed Feb 02, 2011 2:27 am
Contact:

Re: 7.5 64bit and older VST's

Post by Lbro44 »

Indeed Luk,
I agree with you 100%!

Nothing better than a 64 bit native plug, yet if you got big bucks tied up in you plug and if they want big bucks to upgrade then jBridge Is a very viable solution. So true though on the issues and having to fine tune some of them in jBridge. The one I have that is ultra problematic is Broomstick bass. It was made to crash in 32 bit land and was a real animal to get working with jBridge. I think it runs better now under bridged 64 bit, but man did it take some doing.

LB
Main
Cubase 7.5 64 bit version, Groove 3, Broomstick Bass, Superior Drummer, Jamstix, Amplitube and Jbridge: Win 7 Ultimate. i7-4790K 4.4Ghz, MSI GTX 770 2GB 256-Bit Video, with 16 GB of ram, 3 7200 HDD drives. 3 LCD monitor setup. RME HDSP 9652, DigiMax FS, HP 60 Head Phone Amp & other goodies.
.
Mobile
Cubase 6.02 64 bit version, Groove 3, Broomstick Bass, Superior Drummer and Jbridge: Win 7 Ultimate, Dual boot to both 32 and 64 bit versions. HP 6530b notebook with 8 GB of ram, upgraded to 7200 HDD. Dual LCD monitor setup with add on 19" display. Edirol FA/66.

faarisuman
New Member
Posts: 1
Joined: Wed Dec 31, 2014 11:12 am
Contact:

Re: 7.5 64bit and older VST's

Post by faarisuman »

You can record your own guitar through a microphone. Are you using an audio interface or just the built in sound card in your computer?

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests