Scrolling in mixer / Fader lock?

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
ns10fan
New Member
Posts: 18
Joined: Wed Sep 21, 2011 10:57 pm
Contact:

Scrolling in mixer / Fader lock?

Post by ns10fan » Sun Apr 06, 2014 8:10 pm

Hey,

Found recently when flipping the mouse wheel to scroll between channels horizontally in mixconsole, that the placement of the mouse cursor is essential or I made undoable fader changes (and I'm sorta lazy and don't like creating notepad entries for fader levels all the time).

Is there a quick way to lock faders? Or have the faders be optionally locked (have to alt-click to drag?). I find this happens a bit too often accidentally and then I'm reopening backup projects just to remember levels.

Thoughts?
Nashville, TN
Cubase 7.5.2 64bit, Asus Z77P-LK, Intel i5-3570k, 16GB RAM, Win7 64, Fireface800

http://www.ibelieveinhotpants.com

User avatar
marQs
Senior Member
Posts: 1878
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:34 am
Contact:

Re: Scrolling in mixer / Fader lock?

Post by marQs » Sun Apr 06, 2014 8:48 pm

For the moment 'scrolling in safe places' is the only solution. Down at the text labels. No way to lock faders I'd know of...
Cubase 9.5 | WL 9.5 | Fireface UFX | UAD2 Octo/Quad | Win10 Pro 64 | i7-7820 x | Asus Prime X299-A
http://www.secretsource.de
Authentic Drums - Sample Pack for Slate Trigger: https://www.authentic-audio.de/drum-sa ... e-trigger/

Puma0382
Senior Member
Posts: 1522
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:11 pm
Contact:

Re: Scrolling in mixer / Fader lock?

Post by Puma0382 » Sun Apr 06, 2014 9:52 pm

There is another preference, that means you have to have your cursor directly over the control to adjust it - can't remember exact wording or where it is, sorry... Anyway, the upshot is, it does give you a bit more 'elbow room' to not inadvertently change settings. Have a look around, you'll find it...
System 1:- Win10 64bit, Gigabyte H81M m/board, Intel i7 4790 3.6Ghz, 16Gb RAM, 2 x 1Tb HDD storage, NVIDIA GTX 750 Ti, 2 x 22" LCD monitors at Full HD; Steinberg UR44; Cubase Pro v9.5.40, WaveLab Pro v9.5.30, Studio One v3.5.6, Addictive Drums 2, Komplete 10, StylusRMX

System 2:- Win10 32bit, Q6600 2.4 Ghz, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce 8400 GS, Delta 1010LT; Cubase Pro v8.0.40, WaveLab Pro v9.1.0, Komplete10, StylusRMX

User avatar
peakae
Senior Member
Posts: 2684
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: Scrolling in mixer / Fader lock?

Post by peakae » Sun Apr 06, 2014 10:53 pm

You could write automation on each fader.
Cubase Pro 9.5.41, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

ns10fan
New Member
Posts: 18
Joined: Wed Sep 21, 2011 10:57 pm
Contact:

Re: Scrolling in mixer / Fader lock?

Post by ns10fan » Mon Apr 07, 2014 2:35 am

Puma0382 wrote:There is another preference, that means you have to have your cursor directly over the control to adjust it - can't remember exact wording or where it is, sorry... Anyway, the upshot is, it does give you a bit more 'elbow room' to not inadvertently change settings. Have a look around, you'll find it...
Thanks, I'll snoop around. Would having a feature like alt-clicking on fader (mixconsole) or volume box (project window) to adjust be something anyone else would be interested in?
Nashville, TN
Cubase 7.5.2 64bit, Asus Z77P-LK, Intel i5-3570k, 16GB RAM, Win7 64, Fireface800

http://www.ibelieveinhotpants.com

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests