Digital Distortion on playback but not on auditioning! HELP!

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Digital Distortion on playback but not on auditioning! HELP!

Post by yewhan »

Hi guys - I have just installed Cubase 7.06 on my new laptop.

Has anyone come across a problem where on normal playback an audio part is completely distorted and corrupted, yet when auditioning the waveform in the edit window or in the pool the recording plays back normally?

I am utterly confused as to what is causing this.

Please help!
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

G-string
Senior Member
Posts: 1064
Joined: Wed Jun 19, 2013 8:04 am
Location: Brighton UK

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by G-string »

check your inserts for plugin's
I7 3770k - win7 64 bit - C7.5.20 - WL8e - Halion 5 - Padshop pro - Cmc - Midex 8 - Uad - Rme FF/ADi8pro - Automap 4.7.3 b

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

That would be an obvious place to start, but there are none.
Just so you know I'm an advanced user of Cubase and I have never come across such an issue before - EXCEPT with messed up inserts...
But here in this instance, I am recording one stereo track of audio and there are no inserts whatsoever running.

The waveform shows perfectly fine - I've got the track on monitor so I'm hearing it with any processsing (although there is none) - so when recording I hear no issue whatsoever.

When I finish recording and come to play it back all I hear are squeaks, white noise & silence...

When I open that very same part in the edit window / pool the part plays fine.

Here's an odd one. If I do some audio processing on the file, say change the pitch, the part plays fine. However if I undo the audio processing and return to the original part, the messed-up noise returns...

What could I be missing, or what could possibly be messed up??
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

It's as though the event is corrupted somehow, yet when I process it so it creates a new audio file and new event then it is fine...
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

G-string
Senior Member
Posts: 1064
Joined: Wed Jun 19, 2013 8:04 am
Location: Brighton UK

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by G-string »

If your an advanced cubase user then you know (without me having to prompt you ) that including a system spec would be very helpful so us medium cubase users would be able to help you ?

What laptop and and OS are you running ?
I7 3770k - win7 64 bit - C7.5.20 - WL8e - Halion 5 - Padshop pro - Cmc - Midex 8 - Uad - Rme FF/ADi8pro - Automap 4.7.3 b

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

Haha, yes I'm a super-mega-ultra-advanced user, but I didn't want to scare anyone :twisted:

I've put it in the signature now. It is so bizarre... come across anything like this before?
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

I think I have figured out part of the problem. I am currently recording the audio and saving the project folder onto an external HDD (WD Mybook Essentials) via USB3 port. Strangely the problem only occurs only after I reopen the project.

HOWEVER... when I move the project (and project folder) to the laptop HDD the problem disappears!

What is that all about??
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

Luis Dongo
Moderator
Posts: 942
Joined: Thu Oct 20, 2011 2:19 pm
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by Luis Dongo »

Hi yewhan,

please create a new (empty) audio track and move the event there. What happens then? is it still distorted?

Regards
Luis Dongo
Marketing Manager - Pro Audio

Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud.

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

Yeah I actually did that to test - and it was still distorted/corrupted.
It was bizarre as well in that certain audio processing cleared the problem - say like pitch alteration, but others like normalisation meant the playback had half corruption and half playing normally.
I also tried bouncing the audio event - but that made no difference.
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

User avatar
mroekalea
Senior Member
Posts: 1382
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:12 am
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by mroekalea »

Could it be that you have control room enabled and thus monitoring twice the signal to your master bus?
Check vst connections, the control room output should be configured to output to soundcard outputs, the main output then should not be configurated. Hope you understand this :-)
Menoj

If nothing goes right, go left!


Win10, 3930K@3.2Ghz, 32GB, 2 x DELL u2713hm monitors (5120 x 1440), monitoring: ADAM P22A with SUB8, Audient ID14 & Behringer XR18 & Focusrite safire pro 26IO, Cubase 9.5 pro & artist 8.5, wavelab 9.5 elements, HSO, RND Portico 5033, CC121, Cubase IC pro, Halion 6, GA4, VG2, Arturia Analog Lab, TRacks CS grand + all custom elements, BFD3, Amplitube 3&4 (fender, orange, SVX collections, slash), Z3TA+2, HSO library, many Waves plugs, Plugin Alliance plugins (BX, SPL, Maag & Elysia), NI Komplete 11 Ultimate, AIR instrument expansion pack v3, Melodyne Studio v4, Soundtoys 5, Lexicon native PCM reverb bundle, UJAM Virtual Guitarist complete bundle, SoniVox Premium collection, Ezkeys upright & Vintage Fender Jazz basses, Fender Bassman 100, Markbass TTE500 , FMC Neo 2128 cab

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

I will check, but why would it make a difference between running the project from the laptop HDD and the WD Mybook External HDD?
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

Control Room is disabled. This is a complete clean install of Cubase 7 plus the 7.06 update. Only other thing I have installed so far is the Waves Gold bundle.
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

Luis Dongo
Moderator
Posts: 942
Joined: Thu Oct 20, 2011 2:19 pm
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by Luis Dongo »

Hi yewhan,

is it just one audio track? if so, could you upload the project including the audio file?

Regards
Luis Dongo
Marketing Manager - Pro Audio

Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud.

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

Sorry for delay - been a very busy week. Yes I have uploaded the project:

http://www.yewhanbaker.com/pianosolo.zip
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

Luis Dongo
Moderator
Posts: 942
Joined: Thu Oct 20, 2011 2:19 pm
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by Luis Dongo »

Hi yewhan,

just opened your project here and it sounds great. No distortion, no clips, no crackles, nothing. Maybe your ASIO-Driver?

Regards
Luis Dongo
Marketing Manager - Pro Audio

Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud.

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

Hi Luis,

Thanks for that. However I'm not surprised as when I moved the project to the C: drive on my laptop it also played perfectly. I don't know if you possibly can open the project from a WD My Book?
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

User avatar
mroekalea
Senior Member
Posts: 1382
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:12 am
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by mroekalea »

If you are using a usb external disk, then you have to set write-back cache policies.
In other words, by default all external media is mounted as fast removable devices, so writing cache is disabled (and read cache maybee to), in fact giving 20% of the total performance.

try this link:

:arrow: http://www.techsupportalert.com/content ... dows-7.htm

Have fun reading and GLuck!
Menoj

If nothing goes right, go left!


Win10, 3930K@3.2Ghz, 32GB, 2 x DELL u2713hm monitors (5120 x 1440), monitoring: ADAM P22A with SUB8, Audient ID14 & Behringer XR18 & Focusrite safire pro 26IO, Cubase 9.5 pro & artist 8.5, wavelab 9.5 elements, HSO, RND Portico 5033, CC121, Cubase IC pro, Halion 6, GA4, VG2, Arturia Analog Lab, TRacks CS grand + all custom elements, BFD3, Amplitube 3&4 (fender, orange, SVX collections, slash), Z3TA+2, HSO library, many Waves plugs, Plugin Alliance plugins (BX, SPL, Maag & Elysia), NI Komplete 11 Ultimate, AIR instrument expansion pack v3, Melodyne Studio v4, Soundtoys 5, Lexicon native PCM reverb bundle, UJAM Virtual Guitarist complete bundle, SoniVox Premium collection, Ezkeys upright & Vintage Fender Jazz basses, Fender Bassman 100, Markbass TTE500 , FMC Neo 2128 cab

yewhan
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 21, 2011 7:49 pm
Location: Innsbruck, Austria
Contact:

Re: Digital Distortion on playback but not on auditioning! H

Post by yewhan »

Well I tried that and IT WORKED!

It's something I never would have thought to check. So I'm presuming that once you have just recorded it, the file is primarily playing from memory, but once you save, close and reload, then the write-back cache settings affect the situation?
Samsung Laptop 700G - i72670QM - 8GB RAM - Roland UA101 - Win 7 Ultimate 64 bit - C7.06 - Waves Gold

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests