crackling sounds when LE on laptop

All about our Cubase LE and Cubase AI OEM bundle software.
Post Reply
shure_1302
New Member
Posts: 4
Joined: Sun Feb 06, 2011 2:05 am
Contact:

crackling sounds when LE on laptop

Post by shure_1302 »

Hi

I am trying to run Cubase LE4 on my laptop to make recording of a live gig.

Laptop Dell Latitude E4300
WinXP SP3
Intel Duo 2.4GHz, 4 Gb
Presonus Firebox (1394 Firewire slot)

I have both LE4 and Cubase 4 on my desktop (WinXP, SP3, 2.8 Gb, 2Gb) and they are running smoothly. However when I work on my laptop it produces crackling sounds irregularly once-twice per 2-5 sec. It does so when only in monitoring state or while recording. These crackling sounds are recorded at the tracks. It does not matter how many inputs are monitored or recorded (1 or 4). No insert or send effects. At the same time it plays imported wav files without problem. Project setup 44.1/16 bit, increasing latency up to 60 ms does not help (though decreasing it to 5ms does not make it worse).

The bad thing is that it happens not all the time and I could not find the exact cause of the problem.

Any advice?

Thanks.

Guest

Re: crackling sounds when LE on laptop

Post by Guest »

See my response to your other post in the C5 and Earlier forum.

celtsound
Member
Posts: 204
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:23 am
Contact:

Re: crackling sounds when LE on laptop

Post by celtsound »

I used to have this problem, changing buffer sizes or latency did nothing until I set my laptop to maximum performance rather than power saving mode.
Cubase LE1.08, Tascam US144, Vista HP 32bit, Toshiba Satellite.

"If music be the food of love, play on" - Shakespeare
Please don't send me IM's without asking first.

crofter
Member
Posts: 231
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: crackling sounds when LE on laptop

Post by crofter »

If it's not your firewire chip set, do you have your wireless network adapter switched on, if so switch it off.

shure_1302
New Member
Posts: 4
Joined: Sun Feb 06, 2011 2:05 am
Contact:

Re: crackling sounds when LE on laptop

Post by shure_1302 »

thanks, WiFi was removed from startup and off all teh time

Post Reply

Return to “Cubase LE and Cubase AI”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests