Midi and Audio not in Sync

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
musicsound
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Dec 21, 2010 10:43 pm
Contact:

Midi and Audio not in Sync

Post by musicsound »

when I record a midi signal from my TD10 Drums and afterwards record audio from the midi signal - both signals are not at the same time. Midi always a bit earlier.

Why is that and is there a workaround ? I can´t remember having such problems.
I am using the Motu midi express 128

musicsound
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Dec 21, 2010 10:43 pm
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by musicsound »

to be even more clear.

If I record the same signal in parallel as midi and audio, both events are in reality recorded with a delay. Mdi seems to be too early and playback is not together as one hit.

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4417
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by alexis »

Try this:

Play a really long MIDI piece (maybe 10 Minutes), with MIDI and audio going in parallel to Cubase.

You said the MIDI is earlier than the audio. Is it early by the same amount at the beginning of the long piece as at the end?

If that's the case, you can just nudge the MIDI forward by a certain amount with every recording and you're golden. Someone in another thread suggested making a macro so that when you hit "stop" recording, it nudges.

But if the "earliness" varies, then there are a multitude of other possible reasons for the problem. You could start with reading this http://www.soundonsound.com/sos/dec07/a ... h_1207.htm while waiting for someone else to come along and help out.

It gets kind of crazy. Some people have even suggested you have to exit from Cubase for a while because keeping it up and running for long periods of time makes it go out of sync. I'm not smart enough to figure it all out, but much of it sounds like primitives smearing symbols on cave walls to keep evil spirits away.

Good luck -
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

fizbin
Member
Posts: 411
Joined: Sat Nov 19, 2011 1:41 am
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by fizbin »

What's the MIDI in device going into your computer?

There are some old issues with MIDI timing in Windows, but mostly these should be ironed out with modern drivers.

Try the stuff from that sound on sound article above.
Cubase 9.5 / Windows 10 / Focusrite Scarlett 2i2 / 20i18 + OctoPre variously

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 23073
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by Martin.Jirsak »

Yes, this issue with MIDI is very old, but there is still. I sent link to this Knowledge Base many times in last few weeks. Everytime, it helps. So, it still actual. :?

Best,
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

musicsound
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Dec 21, 2010 10:43 pm
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by musicsound »

Martin.Jirsak wrote:Yes, this issue with MIDI is very old, but there is still. I sent link to this Knowledge Base many times in last few weeks. Everytime, it helps. So, it still actual. :?

Best,

I have checked the two checkboxes "use sytem timestamp" for midi and direct music inputs - if this is what you mean. But it did not change my situation

musicsound
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Dec 21, 2010 10:43 pm
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by musicsound »

fizbin wrote:What's the MIDI in device going into your computer?

There are some old issues with MIDI timing in Windows, but mostly these should be ironed out with modern drivers.

Try the stuff from that sound on sound article above.
I am working with a Motu midi express 128. I replaced my Midex8 since I went to 64bit.
Now, where a new 64 bit driver is also available for the Midex8 I am wondering if it would improve my problem when I reinstall the Midex8. Any view ???

musicsound
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Dec 21, 2010 10:43 pm
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by musicsound »

fizbin wrote:What's the MIDI in device going into your computer?

There are some old issues with MIDI timing in Windows, but mostly these should be ironed out with modern drivers.

Try the stuff from that sound on sound article above.
I am working with a Motu midi express 128. I replaced my Midex8 since I went to 64bit.
Now, where a new 64 bit driver is also available for the Midex8 I am wondering if it would improve my problem when I reinstall the Midex8. Any view ???

Guest

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by Guest »

You're not alone, [MIDI notes recorded earlier than they sound].
Unfortunately no solution yet and tech support can't reproduce the problem.

musicsound
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Dec 21, 2010 10:43 pm
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by musicsound »

niles wrote:You're not alone, [MIDI notes recorded earlier than they sound].
Unfortunately no solution yet and tech support can't reproduce the problem.
I can easily invite them to show it on my system since I am living in Hamburg. And I think I will - seems to be a more common problem

Conman
Senior Member
Posts: 2116
Joined: Fri Dec 17, 2010 4:31 am

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by Conman »

musicsound wrote:
niles wrote:You're not alone, [MIDI notes recorded earlier than they sound].
Unfortunately no solution yet and tech support can't reproduce the problem.
I can easily invite them to show it on my system since I am living in Hamburg. And I think I will - seems to be a more common problem
Let's know how you get on.

BTW do you have a pickaxe, sledgehammer or a seige machine handy for gaining entrance to the castle? :mrgreen:
Asus P6T deluxe; Core i7 920 2.67gHz; 12gig ram; Win7 Pro SP1; Roland Octa-Capture usb inteface; Cubase 6; and no 3rd party additions couple of hard drives PSU 750watt; NVidia GE Force 9600.
"An entrepreneur accepts that the world is the way that it is and goes about changing it rather than waiting for someone to make it easy for them."

musicsound
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Dec 21, 2010 10:43 pm
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by musicsound »

years ago - when I was still working with Logic (PC) Emagic had a bug with the installation program.
After I complained they asked me if they can visit me at home, I showed them the problem and 2 days later there was an update on the market. That was really a quick response ;-)

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4417
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Midi and Audio not in Sync

Post by alexis »

niles wrote:You're not alone, [MIDI notes recorded earlier than they sound].
Unfortunately no solution yet and tech support can't reproduce the problem.
Musicsound - did you manage to fix your timing problem?
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest