Audiowarp and MIDI tracks

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
synthman
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Feb 13, 2011 12:38 am
Contact:

Audiowarp and MIDI tracks

Post by synthman »

Hi

I have read the manual and watched the video's and I still can not get my head around audiowarp! I have an old track that is all MIDI tracks and a vocal track that was taken from tape. I re-made the track in SX3 by simply lining up the start and end of the vocal track and warping it. Now I want to do the track again in Cubase 6 using the new functions but the SX3 version causes it to crash so I have got the original audio and inserted it again. The problem is every time I try to change the length of the audio all of the MIDI tracks are misaligned from the bars! All I want to do is grab the end of the audio and stretch/compress it until it lines up with the MIDI tracks, how do I do it? It's driving me mad, am I using the right tool? Thanks :?
i5 2500, Gigabyte Z68XP-UD3P, 4GB Kingson KHX1600 RAM, 64GB Kingston SSD + 250GB Seagate Baracuda + 320GB freeagent,Edirol DA2496, Asus 9550 2x Sony SDM74, Sony AD7261S DVD,2x Midex 8, Cubase 6, WL7, E-MU X2, Avid Studio, Clean 5, XP Pro sp2, Emu X2, Tascam Fireone, Ensoniq ASR-X-Pro turbo/EPS/EPS16+/SQ1+/SQ1+32/SQR32, Roland Jupiter 80/Integra 7/V-Synth GT o.s.2/JP8080/GAIA SH01/D110/JX8P/Juno106/SH101, Korg M1/EA1/Poly61, Yamaha DX7s/DX100/TX81Z/PSR70+80+82, Casio VZ1/PT80, MX3242, DDX3216, XRI400

synthman
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Feb 13, 2011 12:38 am
Contact:

Re: Audiowarp and MIDI tracks

Post by synthman »

Bump! Surely this must be simple, the closest video I have seen the guy audiowarps his file then has to move all his other parts to line up! This can't be right can it? :?
i5 2500, Gigabyte Z68XP-UD3P, 4GB Kingson KHX1600 RAM, 64GB Kingston SSD + 250GB Seagate Baracuda + 320GB freeagent,Edirol DA2496, Asus 9550 2x Sony SDM74, Sony AD7261S DVD,2x Midex 8, Cubase 6, WL7, E-MU X2, Avid Studio, Clean 5, XP Pro sp2, Emu X2, Tascam Fireone, Ensoniq ASR-X-Pro turbo/EPS/EPS16+/SQ1+/SQ1+32/SQR32, Roland Jupiter 80/Integra 7/V-Synth GT o.s.2/JP8080/GAIA SH01/D110/JX8P/Juno106/SH101, Korg M1/EA1/Poly61, Yamaha DX7s/DX100/TX81Z/PSR70+80+82, Casio VZ1/PT80, MX3242, DDX3216, XRI400

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4417
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Audiowarp and MIDI tracks

Post by alexis »

synthman wrote:Hi

I have read the manual and watched the video's and I still can not get my head around audiowarp! I have an old track that is all MIDI tracks and a vocal track that was taken from tape. I re-made the track in SX3 by simply lining up the start and end of the vocal track and warping it. Now I want to do the track again in Cubase 6 using the new functions but the SX3 version causes it to crash so I have got the original audio and inserted it again. The problem is every time I try to change the length of the audio all of the MIDI tracks are misaligned from the bars! All I want to do is grab the end of the audio and stretch/compress it until it lines up with the MIDI tracks, how do I do it? It's driving me mad, am I using the right tool? Thanks :?
It's a little hard for me to figure out what exactly you are starting with ... MIDI parts and audio are aligned at the start, but don't finish together? Or something else? Not sure what you mean by the bit in red.

Sounds like (from your 2nd post) there's a youtube out there that shows what you are trying to do, to one degree or another. Can you post a link to that?
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

synthman
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Feb 13, 2011 12:38 am
Contact:

Re: Audiowarp and MIDI tracks

Post by synthman »

Thanks for the reply but I have sorted it :D It was not audiowarp I wanted! Under the select tool there is a little arrow and one of the options is to time stretch when stretching parts. Found it by accident just clicking randomly like a child. :D
i5 2500, Gigabyte Z68XP-UD3P, 4GB Kingson KHX1600 RAM, 64GB Kingston SSD + 250GB Seagate Baracuda + 320GB freeagent,Edirol DA2496, Asus 9550 2x Sony SDM74, Sony AD7261S DVD,2x Midex 8, Cubase 6, WL7, E-MU X2, Avid Studio, Clean 5, XP Pro sp2, Emu X2, Tascam Fireone, Ensoniq ASR-X-Pro turbo/EPS/EPS16+/SQ1+/SQ1+32/SQR32, Roland Jupiter 80/Integra 7/V-Synth GT o.s.2/JP8080/GAIA SH01/D110/JX8P/Juno106/SH101, Korg M1/EA1/Poly61, Yamaha DX7s/DX100/TX81Z/PSR70+80+82, Casio VZ1/PT80, MX3242, DDX3216, XRI400

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests