Cubase 6-Waves plugins are slowing down transport/GUI/meters

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
P12K
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Apr 30, 2011 10:33 pm
Contact:

Cubase 6-Waves plugins are slowing down transport/GUI/meters

Post by P12K »

dear cubase users,

i'm using cubase 6 on my 2 monitors including the waves 8 bundle which in my opinion is one of the best bundle out there. However, sometimes when i load a waves plugin (Q8 for instance) the transport and the meters are starting to stutter/slow down and a terrible lag whitin cubase occurs. When i unload the plugin everything is back to normal.

The annoying thing is that this is not always the case when i load a waves plugin. Sometimes the plugins work without stuttering. I've installed the latest drivers for my videocard and visited a lot of forums to find a solution to this problem but still no succes.

I was wondering if anyone is experiencing the same problem and perhaps found a solution?
at this point i'm about to rip my face off! :cry:

greetings
Frank

johngar
Member
Posts: 564
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:46 pm
Contact:

Re: Cubase 6-Waves plugins are slowing down transport/GUI/meters

Post by johngar »

Don't rip your face off man, that ain't gonna help.
If you post your system specs and Cuabse version and 32 or 64bit and so on , it will be easier for people to chime in and offer some help.
What is your ASIO Performance meter showing when this happens?
PC | Nuendo 10 | i7-4930k | Win10 | 32gb ram | Intensity Pro | Radeon HD7700 | RME9632 | Euphonix MC Control -Mix - Transport | Generic

artifactdetroit.com

P12K
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Apr 30, 2011 10:33 pm
Contact:

Re: Cubase 6-Waves plugins are slowing down transport/GUI/meters

Post by P12K »

thanks for replying that fast johngar!

i'm using cubase 6.0.2, windows 7 32-bit, intel core 2 duo e8400 @ 3,50 GHz with 4 gb RAM.

the asio meter stays pretty much the same. Way below overload.

P12K
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Apr 30, 2011 10:33 pm
Contact:

Re: Cubase 6-Waves plugins are slowing down transport/GUI/meters

Post by P12K »

Has anybody got a clue?

Whatisvalis
Junior Member
Posts: 70
Joined: Fri Mar 02, 2012 12:05 am
Contact:

Re: Cubase 6-Waves plugins are slowing down transport/GUI/meters

Post by Whatisvalis »

I also experience this problem when either the Maschine vst or Audio Damafe Filter Station plugins are open. It's just a visual lag, doesn't effect audio.

P12K
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Apr 30, 2011 10:33 pm
Contact:

Re: Cubase 6-Waves plugins are slowing down transport/GUI/meters

Post by P12K »

Whatisvalis wrote:I also experience this problem when either the Maschine vst or Audio Damafe Filter Station plugins are open. It's just a visual lag, doesn't effect audio.
Thats exactly what i expierence! Do you also have this problem occasionally?

if you find a solution please let me know:)

Bach
Member
Posts: 332
Joined: Fri Dec 17, 2010 11:47 am
Contact:

Re: Cubase 6-Waves plugins are slowing down transport/GUI/meters

Post by Bach »

I have also been experiencing GUI lags in Cubase with Waves and Vienna Instruments Pro 2 plugins. It is surprising as Cubase does not have that high graphics requirements...
Cubase 8.0.3/8.5, Wavelab 7.2.1, Halion Symphonic Orchestra, Halion 5,Halion Sonic 2, Virtual Guitarist 2, Neo Soul Keys
PC (specialized Audio DAW from Scan): Intel i74930, 3.4Ghz, Asus P9X79, 32GB RAM, ASUS GT610 Silent PCI-E
Audio Interface: RME UFX
Laptop: MacBook Pro i7 2.2 8GB RAM, OSX 10.10
Motif XF8
CC121

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: nilsl and 21 guests