FIXED: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
RandomChaos00
New Member
Posts: 15
Joined: Fri Mar 04, 2011 10:32 pm
Contact:

FIXED: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by RandomChaos00 » Thu Mar 01, 2012 6:39 pm

FIXED: It seems my antivirus program, McAfee Antivirus Plus was to blame. I disabled real-time scanning but not the firewall and Cubase 6.5 started up very quickly. I turned real-time scanning back on and it still started up quickly.

Thanks to those who suggested that as a solution.
===============================

After installing the Cubase 6.5 update on February 29, I found it's very, very, very slow to startup. On about the third time I started it after installation on March 1 it took about 5 minutes before I got to the project setup window. The initial startup with the VST3 and VST 2.x plugin scans also took a long time, but that's to be expected. I haven't added any plugins though I did install PreSonus Studio One version 2 64-bit since I last started Cubase 6.5.

It seems to hang on the VST 2.x plugin scan. The startup now is actually much slower than the Cubase 6 startup. Anybody else experiencing this? Could this be a leap year bug? :D

I'm running Windows Home Premium 64-bit with Cubase 6.5 64-bit only. 8GB of RAM and plenty of drive space with a Roland Quad-Capture USB audio card. All drivers are up to date.
Last edited by RandomChaos00 on Fri Mar 02, 2012 2:01 am, edited 1 time in total.

Conman
Senior Member
Posts: 2116
Joined: Fri Dec 17, 2010 4:31 am

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by Conman » Thu Mar 01, 2012 6:48 pm

Strange as the notes say that they'd improved the startup time.
Good choice of soundcard, I've just got one. :D
Asus P6T deluxe; Core i7 920 2.67gHz; 12gig ram; Win7 Pro SP1; Roland Octa-Capture usb inteface; Cubase 6; and no 3rd party additions couple of hard drives PSU 750watt; NVidia GE Force 9600.
"An entrepreneur accepts that the world is the way that it is and goes about changing it rather than waiting for someone to make it easy for them."

User avatar
The dman
Member
Posts: 362
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:13 pm
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by The dman » Thu Mar 01, 2012 6:56 pm

Maybe trash your preferences???
Cubase 8.5.15 x64 Windows 10 Home
ASUS P8Z68-V GEN3/ i72600k / G.SKILL Ripjaw (4 x 4GB)/SeaSonic X750 Gold PSU/ RME HDSP 9652 / UAD2Quad// Alphatrack/ Alesis HD24XR

http://www.woodstockschoolofmusic.com/

http://www.davedaltonmusic.com

crofter
Member
Posts: 231
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by crofter » Thu Mar 01, 2012 7:27 pm

I see no increase in startup time.

User avatar
HowlingUlf
Senior Member
Posts: 2169
Joined: Wed Dec 15, 2010 4:58 pm
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by HowlingUlf » Thu Mar 01, 2012 7:41 pm

A shot from the hip but did Cubase reread all the plugins on the first startup?
Are all startups slow even now?
Gothenburg, Sweden
Steinberg Cubase Pro 10.5 | Steinberg WaveLab 10 | Steinberg Absolute 4 | Steinberg SpectralLayers 6
Win10 63.5 Pro | ASUS ATX Z170-P | Intel Core i7-6700K Skylake | 32GB RAM |
Nektar Panorama P6 | | Steinberg Midex8 | Steinberg UR824 |

RandomChaos00
New Member
Posts: 15
Joined: Fri Mar 04, 2011 10:32 pm
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by RandomChaos00 » Thu Mar 01, 2012 7:46 pm

The dman wrote:Maybe trash your preferences???
Thanks, I might do that after contacting tech support.

RandomChaos00
New Member
Posts: 15
Joined: Fri Mar 04, 2011 10:32 pm
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by RandomChaos00 » Thu Mar 01, 2012 7:56 pm

HowlingUlf wrote:A shot from the hip but did Cubase reread all the plugins on the first startup?
Are all startups slow even now?
There's a longer story to all this in this I had to do a reinstall after an initial install failed. I got help from tech support. After getting Cubase 6.0.5 installed and running (it seemed to be fine in terms of startup time) I downloaded and installed Cubase 6.5. Cubase 6.5 rescanned all the plugins the first time it was run and that took a long time.

This morning (Mar 1) when I ran it it seemed to get hung up on the VST 2.x plugin notification during the startup. Nothing was being scanned though.

wodehouse
Member
Posts: 359
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:04 pm
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by wodehouse » Thu Mar 01, 2012 10:00 pm

Just installed it onto another PC (W7 64bit) and the start up hung on VST2 plugins for 15 mins before I did a reboot!
It worked ok the second time but was slow. I'll try again tomorrow.

User avatar
Arjan P
Senior Member
Posts: 2545
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by Arjan P » Thu Mar 01, 2012 10:58 pm

People, I had the same problem during first start-up, also during VST 2 scanning. BUT: just before I got a dialog from my virus scanner (F-Secure) that Cubase wanted access to something. Giving the OK didn't work: I had to disable F-Secure and then startup Cubase intitial run and it started up real fast. Having F-Secure on again didn't interfere anymore with Cubase startup, but I suspect this may be something to look into: Disable virus scanner during first start-up! Maybe a mod can verify?
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab 10.0 | Cubase 10.0.50 | HALion 6.0 | Win10 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 - SoundByte Studio

billum
Junior Member
Posts: 101
Joined: Tue Dec 21, 2010 4:15 pm
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by billum » Thu Mar 01, 2012 11:38 pm

I have very slow startup, with a long wait for VST 2 Scanning, just the first time I run Cubase after booting Windows. The subsequent times are much faster, whizzing through VST 2 Scanning with barely a how-d'yer-do, so presumably the info is cached the first time.

I think Waveshell, which I'm running through jBridge for Cubase 64bit, is causing at least some of the hold-up, and sometimes I get an error message saying that it couldn't be loaded on my first Cubase boot-up.

I believe that fixing slow load-up times is part of the new Waves v9 64bit release due this month!

Also I agree that disabling virus scanning for the VST folders can help!
Bill M
Cubase9.5 64bit, Hal4.5, GA3, Wavelab 9.5
Win7 64bit, i9

If it ain't broke - fix it until it is

dipperdude
New Member
Posts: 1
Joined: Fri Mar 02, 2012 12:32 am
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by dipperdude » Fri Mar 02, 2012 12:39 am

After installing v 6.5 64 bit update I found that the startup hung initialising Tonic vst and I had to exit startup usingTask Manager. But having disabled McAffee AV and firewall, a second attempt succeeded and following that no problems with startup and the startup time seems to be quicker on the new version.

RandomChaos00
New Member
Posts: 15
Joined: Fri Mar 04, 2011 10:32 pm
Contact:

Re: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by RandomChaos00 » Fri Mar 02, 2012 1:55 am

dipperdude wrote:After installing v 6.5 64 bit update I found that the startup hung initialising Tonic vst and I had to exit startup usingTask Manager. But having disabled McAffee AV and firewall, a second attempt succeeded and following that no problems with startup and the startup time seems to be quicker on the new version.
Taking a cue from the anti-virus crowd, I also disabled my McAfee real-time scanning but not the firewall. Cubase 6.5 started up real quick. I exited and restarted, this time with McAfee real-time scanning enabled, and Cubase started up in about the same amount of time.

So it looks like turning off any real-time scanning will fix this problem. Because I usually have a Web browser open when I'm really Cubase and other DAWS, I prefer to leave the McAfee real-time scanning and firewall on.

Thank you everyone for your help on this!

wodehouse
Member
Posts: 359
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:04 pm
Contact:

Re: FIXED: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by wodehouse » Fri Mar 02, 2012 8:51 am

Same as other member posted here, my system 'stops' whilst trying to load Tonic. It requires a reboot!

User avatar
dorremifasol
Member
Posts: 456
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:20 pm
Contact:

Re: FIXED: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by dorremifasol » Fri Mar 02, 2012 12:03 pm

I did notice it's faster to boot in my system, much faster.
Intel i5 750, Windows 7 64 bit, 16g RAM, Cubase 9, Halion 6, Wavelab 9.5 RME Fireface 802

User avatar
Strophoid
Grand Senior Member
Posts: 4648
Joined: Sun Dec 26, 2010 2:56 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: FIXED: Cubase 6.5 slowest startup in the west?

Post by Strophoid » Fri Mar 02, 2012 1:18 pm

Yep me too, at least 10 seconds shaved off the startup time, if not more. It only takes about 8 now 8-)
Software: Steinberg Cubase Pro 8 64-bit.
Hardware: Intel i5 6600, 16Gb DDR3, Win7 64-bit
Mackie Onyx 1620i - Steinberg Midex 8 - Steinberg CC121.

My humble contributions to what could be considered music.

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: RichR and 6 guests