System Break

Discussions about our next-generation scoring application, Dorico.
Post Reply
grindelo
New Member
Posts: 19
Joined: Thu Jan 02, 2020 1:42 pm
Contact:

System Break

Post by grindelo » Sun Jan 12, 2020 7:45 pm

Hey there,

would it be possible for you programmers to add a little feature depending system breaks? At the moment you can do a system break (shift + s), which is really nice. But you can only create breaks to the next line.
I would love to have something like a revert system break to the system line before. For example you have 4 Bars in a line and you want to get bar 5 also in this line. At the moment you have to mark all 5 bars and put them together. In Finale and Sibelius there is a shortcut to put any bar in the line above. In word this would be backspace to get the word in the line above. This is a much better workflow because you don't need to mark everytime bars to put them together.

What do you think? Do you understand what I mean? Possible for you?

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 7372
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: System Break

Post by pianoleo » Sun Jan 12, 2020 7:49 pm

Just in case you'd missed this, but not disagreeing with your feature request in any way: if your System Breaks are already set to Wait for Next (which they are, if you've used the Make Into System function), then you can move the existing System Breaks by the grid, using Alt+Left/Right in Write mode.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico Pro 3.5 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

Vaughan Schlepp
Senior Member
Posts: 1044
Joined: Wed Oct 26, 2016 1:09 am
Contact:

Re: System Break

Post by Vaughan Schlepp » Sun Jan 12, 2020 9:41 pm

I do this all the time when doing layout work and I [temporarily] change the rhythmic grid to correspond to one full bar. This makes shifting system (and frame) breaks almost as quick as it is in Finale and Sibelius.
MacPro (late 2013), 16 GB RAM, 4-core
MacBookPro (2018), 16 GB RAM, 6-core
OS 10.15.4
NotePerformer
Hauptwerk Advanced
Dorico 3.5
Finale 3.2-26.2, Sibelius 5-7

grindelo
New Member
Posts: 19
Joined: Thu Jan 02, 2020 1:42 pm
Contact:

Re: System Break

Post by grindelo » Mon Jan 13, 2020 1:20 pm

Thanks for your help. Didn't know that. I tried it this way but it still doesn't work properly (when I change the break with the grid, it doesn't move the bar into the system above every time. Sometimes only one bar is the line then). I miss a feature which makes this easier. This way you have to switch between modes and there must be an existing system break and even then it doesn't work properly. Would it be possible to have system breaks in two directions in the future? Or aren't there any plans changing this?

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 7372
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: System Break

Post by pianoleo » Mon Jan 13, 2020 1:24 pm

If you’re ending up with a single-bar system, you’ve not set the previous Break to “Wait for next”. Having used the current Dorico methods for some years, I find it to be a pretty robust way of doing it; certainly no worse than Sibelius. Finale’s method is quicker, I believe.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico Pro 3.5 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

grindelo
New Member
Posts: 19
Joined: Thu Jan 02, 2020 1:42 pm
Contact:

Re: System Break

Post by grindelo » Mon Jan 13, 2020 1:33 pm

Ah ok this was the problem. Thanks. Is there a way to set system breaks on default "wait for next"?

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 7372
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: System Break

Post by pianoleo » Mon Jan 13, 2020 1:35 pm

If you use the “Make Into System Break” button then the first Break will automatically be set to Wait for Next.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico Pro 3.5 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

grindelo
New Member
Posts: 19
Joined: Thu Jan 02, 2020 1:42 pm
Contact:

Re: System Break

Post by grindelo » Mon Jan 13, 2020 1:41 pm

All right thanks

BakkumD
New Member
Posts: 32
Joined: Thu May 23, 2019 4:49 pm
Contact:

Re: System Break

Post by BakkumD » Mon Jan 13, 2020 5:25 pm

pianoleo:

This is a great time saver - thanks for explaining it!!

Is there a technical reason the "Alt+Left/Right" technique doesn't also work in "Engrave" mode? (feature request??) Given that system breaks can't be created in "Write" mode - it would be great not to have to switch to "Engrave" to add them, then "Write" mode to move them around.

Thoughts?
Doug Bakkum
_______________
Mac OS Mojave, Dorico Pro3, Finale 26, Sibelius 2019.5, iMac Pro, MBPro

User avatar
dankreider
Grand Senior Member
Posts: 5014
Joined: Thu Jun 28, 2018 3:45 pm
Contact:

Re: System Break

Post by dankreider » Mon Jan 13, 2020 5:32 pm

BakkumD wrote:
Mon Jan 13, 2020 5:25 pm
pianoleo:

This is a great time saver - thanks for explaining it!!

Is there a technical reason the "Alt+Left/Right" technique doesn't also work in "Engrave" mode? (feature request??) Given that system breaks can't be created in "Write" mode - it would be great not to have to switch to "Engrave" to add them, then "Write" mode to move them around.

Thoughts?
This one has come up several times, including just recently. I agree it makes sense to be able to move them around in Engrave mode, since they’re created there.
Dan Kreider
hymnworks.com
Dorico 3, Windows 10

grindelo
New Member
Posts: 19
Joined: Thu Jan 02, 2020 1:42 pm
Contact:

Re: System Break

Post by grindelo » Tue Jan 14, 2020 9:56 am

BakkumD wrote:
Mon Jan 13, 2020 5:25 pm
it would be great not to have to switch to "Engrave" to add them, then "Write" mode to move them around.
I totally agree.

Post Reply

Return to “Dorico”

Who is online

Users browsing this forum: boye, Juice78, Lillie Harris, matanporat, pianoleo and 5 guests