Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
nbevan3
New Member
Posts: 20
Joined: Wed Dec 17, 2014 9:32 pm
Contact:

Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by nbevan3 » Sun Jul 07, 2019 11:02 am

I have installed the latest versions of both Melodyne and Cubase 10 Artist. I have problems not seeing Melodyne as a cubase extension; has anyone solved this problem please?

I have been informed (by Steinberg support staff) that ARA support IS available in the Artist version despite the capability matrix (https://new.steinberg.net/cubase/compare-editions/).

When I raise a ticket with the support line they refer me to ...
You can load and use Melodyne in Cubase Artist 10
Please you should read and follow the instructions which are available at the following link, please
https://steinberg.help/cubase_pro/v10/e ... extensions
https://steinberg.help/cubase_pro/v10/e ... extensions
... both these links refer to cubase Pro version.
I do not have the option to select Audio > Extensions, the option is not available to see extensions in my Artist version.

Anyone help me please? Or can Steinberg support staff confirm or deny that ARA support (for Melodyne) is available in cubase Artist 10.

Many thanks

shanabit
Member
Posts: 911
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:50 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by shanabit » Sun Jul 07, 2019 2:04 pm

In the General Section it doesn't show Artist capable of ARA2
https://new.steinberg.net/cubase/compare-editions/

Hope Im wrong

https://steinberg.help/cubase_artist/v1 ... tml?hl=ara

That said

You need to have the latest version of Melodyne 4.2.2 I think

Some have had issues getting the Extension to show up so there is that as well.
Non-participating in perpetuity. Enjoy your forum

nbevan3
New Member
Posts: 20
Joined: Wed Dec 17, 2014 9:32 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by nbevan3 » Sun Jul 07, 2019 3:19 pm

shanabit wrote:
Sun Jul 07, 2019 2:04 pm
Some have had issues getting the Extension to show up so there is that as well.
I have the latest versions of all softwares, any idea how to fix the “extension does not show” issue?
I am using Artist 10.
Many thanks
Neil

User avatar
mr.roos
Senior Member
Posts: 1387
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by mr.roos » Sun Jul 07, 2019 11:35 pm

Screenshot (2).png
(190.13 KiB) Not downloaded yet
If you missed the answer to this question, the ARA option only shows up under the Extension header if you are using 32bit C10. I may have misread this Steinberg info, they could be saying that it SHOULD work in 32bit processing - however - I'm using 32bit processing in my 64bit Cubase 10 version and Melodyne DOES NOT show up under the Extension header.
Cubase 10 Pro from SX3, WaveLab Pro 10, iC Pro remote app, Win10 64-bit (1903 update installed - latest OS build always), Intel i7 8700 Coffee Lake 6-Core 3.2GHz, 32G DDR4 3200, Gigabyte Z390 Designare MB, Radeon RX570 Graphics card, Mackie 1640i (FireWire via TI chipset PCI-E card), M-Audio Keystation 61es controller via an M-Audio Midi-Sport 1X1.

User avatar
mr.roos
Senior Member
Posts: 1387
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by mr.roos » Sun Jul 07, 2019 11:50 pm

mr.roos wrote:
Sun Jul 07, 2019 11:35 pm
Screenshot (2).pngIf you missed the answer to this question, the ARA option only shows up under the Extension header if you are using 32bit C10. I may have misread this Steinberg info, they could be saying that it SHOULD work in 32bit processing - however - I'm using 32bit processing in my 64bit Cubase 10 version and Melodyne DOES NOT show up under the Extension header.
OH, one other thing, someone else said it shows up in the Mac domain but not in Windows.
Cubase 10 Pro from SX3, WaveLab Pro 10, iC Pro remote app, Win10 64-bit (1903 update installed - latest OS build always), Intel i7 8700 Coffee Lake 6-Core 3.2GHz, 32G DDR4 3200, Gigabyte Z390 Designare MB, Radeon RX570 Graphics card, Mackie 1640i (FireWire via TI chipset PCI-E card), M-Audio Keystation 61es controller via an M-Audio Midi-Sport 1X1.

nbevan3
New Member
Posts: 20
Joined: Wed Dec 17, 2014 9:32 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by nbevan3 » Mon Jul 08, 2019 9:20 am

Thank you Mr. Roos (great screen name!), I shall give your suggestion a try

User avatar
mr.roos
Senior Member
Posts: 1387
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by mr.roos » Mon Jul 08, 2019 11:27 pm

One other thought? Today I bought/downloaded Melodyne Assistant, an upgrade to Essential, and the Extension tab showed up in my Project window. First time. They've dropped the price to $99, maybe worth a look. It seems quite the step up actually. Unfortunately the learning curve remains the same....:(
Cubase 10 Pro from SX3, WaveLab Pro 10, iC Pro remote app, Win10 64-bit (1903 update installed - latest OS build always), Intel i7 8700 Coffee Lake 6-Core 3.2GHz, 32G DDR4 3200, Gigabyte Z390 Designare MB, Radeon RX570 Graphics card, Mackie 1640i (FireWire via TI chipset PCI-E card), M-Audio Keystation 61es controller via an M-Audio Midi-Sport 1X1.

nbevan3
New Member
Posts: 20
Joined: Wed Dec 17, 2014 9:32 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by nbevan3 » Wed Jul 10, 2019 12:37 pm

I think I have solved the problem.
I downloaded a Pro version and trial licence, primarily so that I could see how the integration works with the Pro version. Everything work well as detailed in the Cubase release notes and the YouTube videos. I then ran the same link and called for my Artist licence - it worked exactly as the pro version did.
I can only think that the update from 10.0.20 to 10.0.30 did not work fully and that by doing a clean install of 10.0.30 the problem was rectified.

GAVIN GMARROW
New Member
Posts: 2
Joined: Wed Jul 10, 2019 2:32 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by GAVIN GMARROW » Wed Jul 10, 2019 2:52 pm

Wow, So Nbevan3, I came here to confirm if ARA2 Will indeed work with Artist, since Artist & Pro both had same upgrade download to 10.0.30. Because I noticed on Steinberg Version Comparison, ony Pro has the tick for ARA 2 Support. So, does this mean you can confirm that my Artist will work with Melodyne directly in my Cubase? (P.s. My Pc is being fixed so I never installed my Cubase yet, that's why I am asking.)

nbevan3
New Member
Posts: 20
Joined: Wed Dec 17, 2014 9:32 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by nbevan3 » Thu Jul 11, 2019 8:48 pm

I can confirm that my copy of cubase Artist 10.0.30 and (the latest version of) Melodyne essential works with ARA communication

GAVIN GMARROW
New Member
Posts: 2
Joined: Wed Jul 10, 2019 2:32 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by GAVIN GMARROW » Fri Jul 12, 2019 7:37 am

Thank you very much Nbevan3... I think I can say Yeppppieee!!

nbevan3
New Member
Posts: 20
Joined: Wed Dec 17, 2014 9:32 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by nbevan3 » Fri Aug 09, 2019 2:22 pm

IMPORTANT UPDATE!
It looks like, even though the splash screen said I was using my Artist licence, I may have been using my temporary Pro licence. Not that my temporary licence has expired, my ARA support has disappeared. I have raised this with the Cubase support team and they are now saying that ARA support is NOT available in the Artist version.
Watch this space for updates if I have any

Sorry for the misleading post earlier folk!

User avatar
mr.roos
Senior Member
Posts: 1387
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm
Contact:

Re: Cubase Artist 10.0.30 ARA and Melodyne

Post by mr.roos » Sun Aug 11, 2019 3:15 am

Sorry to hear of this.
Cubase 10 Pro from SX3, WaveLab Pro 10, iC Pro remote app, Win10 64-bit (1903 update installed - latest OS build always), Intel i7 8700 Coffee Lake 6-Core 3.2GHz, 32G DDR4 3200, Gigabyte Z390 Designare MB, Radeon RX570 Graphics card, Mackie 1640i (FireWire via TI chipset PCI-E card), M-Audio Keystation 61es controller via an M-Audio Midi-Sport 1X1.

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests