Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post general topics related to Nuendo 10 here.
Post Reply
User avatar
Dietz
Member
Posts: 292
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Dietz » Tue Apr 30, 2019 7:41 pm

Hi all,

can someone with a 3D setup please check if the downmix to 2D formats works as expected? I always thought that must have been doing something wrong in NU8, but now I run into the same issue in NU10: Although the Mix Convert settings are correct, no signal form the top layer appears in the downmix. 5.1, stereo, mono - the actual target format makes no difference.
NU_3D-DownmixBug.png
(95.97 KiB) Not downloaded yet
TIA,
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
Dietz
Member
Posts: 292
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Dietz » Mon May 06, 2019 8:55 pm

... just asking again ... is this a reproducible issue?
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
Dietz
Member
Posts: 292
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Dietz » Wed May 15, 2019 1:50 pm

I final *bump* without high expectations .... 8-/ ... this issue is not easy to work-around, actually, especially in the Control Room's monitor section.
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

dust
New Member
Posts: 12
Joined: Tue Apr 12, 2011 9:43 pm
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by dust » Sat May 18, 2019 8:30 am

I don’t have a 3D setup yet but will probably upgrade from 5.1 to 5.1.4 later this year. But I’ve been experimenting with ambisonics for a year now and got the nice Stratus 3D reverb some weeks ago. And with that I’ve been seeing something very similar. Should be pretty easy to reproduce.

User avatar
Dietz
Member
Posts: 292
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Dietz » Sun May 19, 2019 1:13 am

Thanks a lot for the verification!

That's is quite a problem, especially in case of monitoring. I could manually work around this bug somehow for an actual down-mix for delivery, but this is cumbersome to achieve in Nuendo's Control Room. Thing is that I have several stereo monitoring systems, but just one 3D setup, so I absolutely _need_ a proper down-mix when switching to other monitors for comparison.
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
Dietz
Member
Posts: 292
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Dietz » Tue Nov 05, 2019 4:54 pm

The most recent update 10.2.10 is supposed to take care for that issue - which it doesn't, sorry to say so.

The Version History says:
CAN-24898 ---- MixConsole ---- Downmixing from immersive sound format to stereo now includes the top speakers correctly.
... just tested with Win7Prof.64 - same (faulty) result as with previous versions. :?
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
Dietz
Member
Posts: 292
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Dietz » Tue Nov 05, 2019 5:14 pm

For better understanding: The attached video shows the downmix of a signal that contains only Top-L/R/Ls/Rs. The monitoring meters in the bottom right corner tell the story.

Image


NU10-2-10_DownmixError.gif
(407.17 KiB) Not downloaded yet
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
Fredo
External Moderator
Posts: 2479
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:20 am
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Fredo » Tue Nov 05, 2019 5:39 pm

Dietz,

I just tested this on my setup, and it works.
10pointone downmix.jpg
(194.75 KiB) Not downloaded yet
Fredo

User avatar
Dietz
Member
Posts: 292
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Dietz » Tue Nov 05, 2019 5:52 pm

(had to delete a previous message)

EDIT: No, doesn't work here, sorry to say so.

Judging from your screenshot it seems as you 're simply hearing the remaining bottom layer signal.
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
Fredo
External Moderator
Posts: 2479
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:20 am
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Fredo » Wed Nov 06, 2019 8:44 am

No, you can see in the panner that all of my signals are top-only.
Will try again if I have 5 minutes


Fredo

User avatar
Dietz
Member
Posts: 292
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Dietz » Wed Nov 06, 2019 10:32 am

Dear Fredo,

the "Z-Axis" is not turned fully clockwise in your screenshot. This will still leave some signal in the bottom layer. ;-)

... apart from that: Why should the top-layer be so quiet in a downmix?

Best,
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

User avatar
Fredo
External Moderator
Posts: 2479
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:20 am
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Fredo » Wed Nov 06, 2019 6:23 pm

I'll try again tomorrow.

Fredo

User avatar
Fredo
External Moderator
Posts: 2479
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:20 am
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Fredo » Thu Nov 07, 2019 11:22 am

Dietz,

It sure looks like it is working here.
10pointone downmix_02.jpg
(213.53 KiB) Not downloaded yet
Regarding downmix levels/specs.
I haven't found any information about this; except that within the Auro 3D authoring tools you have the choice between a bunch of different settings.
That being said, it would surprise me if the deafut settings were completely "wrong".
Steinberg must have some (semi) official specification for that.
But if you want to change the downmix settings, you can do that.
Mix Convert.jpg
(69.12 KiB) Not downloaded yet
It looks like all of the Top speakers are merged to the Left & Right speaker.
(Top level downmixed according the normal specs, and then added to the lower channels)
Hence the single downmix control for the Heights and the low levels.

Fredo

User avatar
MattiasNYC
Grand Senior Member
Posts: 3837
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:27 am
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by MattiasNYC » Thu Nov 07, 2019 2:08 pm

Dietz wrote:
Wed Nov 06, 2019 10:32 am
... apart from that: Why should the top-layer be so quiet in a downmix?

Best,
I thought the same thing, but then I noticed that Fredo has turned down the monitor volume knob by over 30dB.
Nuendo 7.1.4 / Lynx TWO-B / Windows 10 Pro 64-bit / Ryzen 1700 3.7GHz (oc) / 16GB Corsair Vengeance DDR4@3200MHz / Nvidia GTX 660 / ASUS x370-A mobo/ 500GB WD Blue system drive / Crucial BX100 250GB SSD media / spinners for library/backup ::::: iZotope RX / Phoenixverb Surround / DaVinci Resolve / Faderport / Applied Acoustics UltraAnalog / my pet pony Frank

User avatar
Dietz
Member
Posts: 292
Joined: Sat Dec 18, 2010 5:40 pm
Location: Vienna / Europe
Contact:

Re: Downmix from 3D formats not working: My fault - or bug?

Post by Dietz » Thu Nov 07, 2019 4:56 pm

Dear Fredo,

we're moving in circles now. ;-)

The screenshot I posted in my initial message looks suspiciously similar to yours, don't you think? Let me link to it again here, just for the sake of completeness.

I'm perfectly aware of the fact that I _could_ change the down-mix settings, if just the Mix Converter would allow for it. But! I _can't_ do that, because the plug-in seems to route the top layer signals do Dev/Null in any other scenario than a 1:1 through setting. :-P

Could somebody please try to reproduce the issue by the following procedure:
  • Open a blank AURO 3D session, ideally 10.1.
  • Route a test signal to (one or several of) the top layer speakers only; don't use the panner, use hardwired outs, please.
  • Create an "appropriate" Down Mix setup in the Control Room that sends the top layer with something like -3 dB to (either) the lower surround layer, or a stereo bus.
  • Tell me if the top layer signal appears in the down-mix with an somewhat expectable level.
TIA.
/Dietz

| audio | engineering | music | production |
| soundware | development |

| Nuendo versions from 5.5.6 to 10.2.0 | on various systems and platforms |
| Steinberg user since the 80ies | Nuendo user and forum member since 2000 |

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests