(solution) Cubase 10.0.15 Need to manually adjust record latency with Mojave 10.14.3 and Apollo Twin 9.8.0

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
User avatar
TelecasterTube
New Member
Posts: 38
Joined: Tue Oct 23, 2018 1:20 pm
Location: The Dutch Mountains
Contact:

(solution) Cubase 10.0.15 Need to manually adjust record latency with Mojave 10.14.3 and Apollo Twin 9.8.0

Post by TelecasterTube » Sat Feb 16, 2019 1:21 pm

I need to adjust the sample offset in VST audio system (adjust for record latency) manually to -2002 by means of a test loopback signal otherwise the recording is way too early. I use direct monitoring. This does not happen al the time. If a start a blank session all works accordingly, but sooner or later I need to manually adjust the latency. Changing any of the settings in VST audio system makes no difference. Reapers, Logic and Studio One do not have this problem.

Anyone using this combo?

User avatar
TelecasterTube
New Member
Posts: 38
Joined: Tue Oct 23, 2018 1:20 pm
Location: The Dutch Mountains
Contact:

Re: (solution) Cubase 10.0.15 Need to manually adjust record latency with Mojave 10.14.3 and Apollo Twin 9.8.0

Post by TelecasterTube » Sun Feb 17, 2019 1:08 am

Figured it out!

You can not bypass inserts on the master bus (or anywhere else for that matter). Cubase wil still calculate the latency, but the FX are bypassed so the recording comes early and out of sync.
Option clicking (disabling the inserts) calculates the latency correct (or leaving them on)
A bit of a drag that this holds true for all channels…

Is this a major bug or common knowledge? Im I missing something? No other DAW has this "feature"...

Vinylizor
Member
Posts: 327
Joined: Sat Dec 18, 2010 9:33 pm
Location: London, UK
Contact:

Re: (solution) Cubase 10.0.15 Need to manually adjust record latency with Mojave 10.14.3 and Apollo Twin 9.8.0

Post by Vinylizor » Sun Feb 17, 2019 6:59 am

This is similar to the problem with playback sync from mediabay.
As with many areas of Cubase I'm afraid the latency compensation system is only 90% finished.....
C10
Antelope Orion 32+ Thunderbolt
Core Audio driver
Mac Pro 6,1 3 GHz 10-Core Intel Xeon E5 64Gb Ram 1TB HD
OSX 10.14.4

User avatar
TelecasterTube
New Member
Posts: 38
Joined: Tue Oct 23, 2018 1:20 pm
Location: The Dutch Mountains
Contact:

Re: (solution) Cubase 10.0.15 Need to manually adjust record latency with Mojave 10.14.3 and Apollo Twin 9.8.0

Post by TelecasterTube » Sun Feb 17, 2019 2:14 pm

29 years in the making… Steinberg should have figured that out by now :? I was lucky that I had a plugin with very high latency, so I noticed it early on in my session.

rasclart
New Member
Posts: 11
Joined: Mon Mar 05, 2012 3:53 am
Contact:

Re: (solution) Cubase 10.0.15 Need to manually adjust record latency with Mojave 10.14.3 and Apollo Twin 9.8.0

Post by rasclart » Wed May 01, 2019 3:28 am

Vinylizor wrote:
Sun Feb 17, 2019 6:59 am
This is similar to the problem with playback sync from mediabay.
As with many areas of Cubase I'm afraid the latency compensation system is only 90% finished.....
This has been driving me nuts for months, new computer new os new sound card new converters and couldn't record *flower* with them. Really disappointed with cubase in the last couple of years, they seem to carry legacy issues with every new version and introduce some new exotic ones for your paying pleasure. Sick of it. Thank you so much for spelling this one out for me :D

mitchiemasha
Member
Posts: 608
Joined: Tue May 10, 2011 10:02 pm
Contact:

Re: (solution) Cubase 10.0.15 Need to manually adjust record latency with Mojave 10.14.3 and Apollo Twin 9.8.0

Post by mitchiemasha » Wed May 01, 2019 7:15 pm

TelecasterTube wrote:
Sun Feb 17, 2019 1:08 am
You can not bypass inserts on the master bus (or anywhere else for that matter). Cubase wil still calculate the latency, but the FX are bypassed
It would be nice if disabling the plugin, Cubase no longer calculated the latency. I wonder if there's a reason it works that way. In these cases it seems totally broken, making disable useless.

I've been noticing all kinds of DPC issues. One was related to Avenger Synth, the guys at Vengeance added a new feature to fix it with in a few days. Hats off to them. Another is related to Sidechain when latent plugins are involved else where in the chain. I need to do more experimenting to be sure of the issue, to explain it properly. It might be right. The visual dipping on a dynamic EQ clearly appears out of time when a plug in adds a lot of latency to the project.
W10, CP10, i7 9700k OC 5.0, Noctua NH-U9S, MSI z390, 16Gb 3000Mhz DDR4, PCIe NVME 970 Pro, AC-1 Carillon Case, Be Quiet SP11, Virus TI (Integrated), Yamaha CS2x (Custom Mapped), Novation Stations, Nord Rack 2, JV1080, 2x Presonus Firestudio, Dynaudio BM5's mkII & Eve SC305's.

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3019
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: (solution) Cubase 10.0.15 Need to manually adjust record latency with Mojave 10.14.3 and Apollo Twin 9.8.0

Post by peakae » Thu May 02, 2019 4:11 am

Bypass does not disable the plugin and latency is still compensated.
Disable plugins if you don’t want the additional latency.
This works as intended.
Cubase Pro 10, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

User avatar
TelecasterTube
New Member
Posts: 38
Joined: Tue Oct 23, 2018 1:20 pm
Location: The Dutch Mountains
Contact:

Re: (solution) Cubase 10.0.15 Need to manually adjust record latency with Mojave 10.14.3 and Apollo Twin 9.8.0

Post by TelecasterTube » Thu May 02, 2019 12:43 pm

But no other DAW functions in this way….? Everything you record is out of time. Even in the manual, after figuring this out, it is not clear? It just says: “still processing”…. Latency is calculated wrong, so whatever you do don’t record with any of your (100+) FX bypassed would be somewhat more clear

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests