Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post general topics related to Cubase Pro 10, Cubase Artist 10 and Cubase Elements 10 here.
User avatar
nordlead26
Member
Posts: 379
Joined: Wed Mar 09, 2016 10:45 pm
Contact:

Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by nordlead26 » Wed Nov 14, 2018 10:23 pm

Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

this new looking.... uhm ..... :?
Cubase Pro 9.5.50 x64
Windows 10 x 64bit
Intel Core i7 860
20 GB RAM
audio interface MOTU 828 MKII

User avatar
Dallon426
Member
Posts: 339
Joined: Sat May 04, 2013 8:00 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by Dallon426 » Wed Nov 14, 2018 10:47 pm

I think Ableton is really clean looking. Cubase needed an update. It was a bit out dated IMO. But you can tweak your settings to your preference.
I7 8700
AsRock z370 itx fatal1ty
16GB DDR4
1 TB NVME
Windows 10 64bit Pro
UAD Arrow
Cubase Artist 10

jconstantine
Member
Posts: 287
Joined: Thu Dec 16, 2010 1:02 am
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by jconstantine » Wed Nov 14, 2018 11:40 pm

I don't like the new transport look...
Windows 10 64 ,i7 7700k 4.2 Ghz,32 RAM DDR4,Asus Prime Z270-A ,Nvidia GForce GT710,SSD 250 GB,RME UFX+,RME AIO,Apollo 8,Macbook Air i5 2017,Cubase Pro 10, Wavelab 9.5, Halion 6, GA4,Pro Tools 12.8, UAD 2, SSL Native, Waves Gold,hardware synths & samplers.
Kronos2, Avid Artist Mix,Yamaha 01v96i,NS10,Behritone,Genelec 8050a and VXT8

medwaystudios
Junior Member
Posts: 131
Joined: Mon May 18, 2015 8:27 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by medwaystudios » Thu Nov 15, 2018 12:42 am

it looks a little bit like the latest Wavelab too which is something I thought they'd do anyway.
Medway Studios
Online Mastering

jjjooonnn
Junior Member
Posts: 83
Joined: Tue May 12, 2015 4:36 am
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by jjjooonnn » Thu Nov 15, 2018 12:45 am

Dallon426 wrote:
Wed Nov 14, 2018 10:47 pm
I think Ableton is really clean looking. Cubase needed an update. It was a bit out dated IMO. But you can tweak your settings to your preference.
I don't think it was dated. I think it was classic and most importantly, easy to read. Ironically, round, bubbly buttons will look much more dated than the previous version in a few years.

User avatar
InLightTone
Junior Member
Posts: 118
Joined: Sun Jun 01, 2014 3:39 am
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by InLightTone » Thu Nov 15, 2018 3:57 am

It looks 1000's of times better than Ableton. Live is like working in Excel with tiny fonts...

sd1989
Junior Member
Posts: 104
Joined: Thu Feb 04, 2016 3:00 am
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by sd1989 » Thu Nov 15, 2018 4:25 am

I hate the change especially how they changed all the tools on top to be grey with white text I will be staying on 8.5 for now until some better features come
windows 8.1, amd fx 6300 3.5ghz , amd radeon 7850 2gb gfx card, GA-78LMT-USB3 rev 6.0 , 16 gb ram , 7200 rpm hd , behringer umc202hd, cubase 8.5 pro , absolute 4

James K
Member
Posts: 850
Joined: Thu Dec 23, 2010 10:43 am
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by James K » Thu Nov 15, 2018 4:43 am

I think it looks great and supportive of less eye fatigue with its flat design with more neutral colour contrasts.
27 in - iMac 2011 , 16 Gigs RAM ,
Sierra Cubase Pro 10.0.20
Mavericks Cubase Pro 9.5.5
UR28M
CC121

User avatar
Quietly
Member
Posts: 303
Joined: Fri Dec 17, 2010 4:15 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by Quietly » Thu Nov 15, 2018 4:44 am

I think adapting to change is always a little difficult but I have to admit I much prefer the previous transport bar. It's more compact and the new elongated one appears almost clumsy in comparison. As to the black background being easier on the eyes I think I would need to see some data to support that as I am finding the opposite, maybe its just me. Fortunately you can tweak it in preferences. I do not want to sound negative but hiding a track in the mixer also appears to take longer as in you have to highlight track-right click and press hide track a one click operation on 9.5. Lastly the bottom panel ie edit, sample etc takes up almost one third of the real estate and you cannot lower it on as on previous versions. If I am missing something here please let me know.
https://soundcloud.com/gerry-cooper-855281238
Cubase Pro 10.0.40. Windows 10 Pro 64 bit. Intel Core 2 Quad CPU Q9550 @ 2.83 GHz 4GB RAM. ASUS Radeon R7-259 Graphics Card , Focusrite Scarlett 2i4. Komplete Kontrol S61 and HS80M Monitors. Komplete 10 Ultimate, Symphobia, Ozone 8 etc

SuperG
Junior Member
Posts: 86
Joined: Fri Nov 24, 2017 10:14 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by SuperG » Thu Nov 15, 2018 4:58 am

Meh. The flat look will one day seem like an old picture of yourself with a mullet haircut... Ugh.
Win 10 i7-6700, Cubase 10, Sonar Platinum, Halion 6, Kontakt 6, Motu 896 MKIII Hybrid, Motu Ultralite MKIII Hybrid

User avatar
nordlead26
Member
Posts: 379
Joined: Wed Mar 09, 2016 10:45 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by nordlead26 » Thu Nov 15, 2018 7:24 am

new looking is a bit unnerving, the contrasts are uncomfortable, too much color!... I prefer much the 9.5 look than this new in 10... to me this new looking its more like "fashion" and tendencies followed by Ableton and FL Studio ...
Cubase Pro 9.5.50 x64
Windows 10 x 64bit
Intel Core i7 860
20 GB RAM
audio interface MOTU 828 MKII

Elias1957
Member
Posts: 424
Joined: Sat Feb 12, 2011 2:34 pm
Location: Hamburg
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by Elias1957 » Thu Nov 15, 2018 7:33 am

I remember the version 9 days with an extreme dark theme. Since 9.5 they kicked it and the background is something like colored grey.
C10.5 Pro,WL Pro.10 / MacMini 2018 i7 32GB 10.14.6 RME UFX II / MacBookPro 2011 i7 10.13.4 8GB UR44

User avatar
shadowfax
Senior Member
Posts: 2783
Joined: Sun May 20, 2012 3:21 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by shadowfax » Thu Nov 15, 2018 9:10 am

Why do they change things that don't need changing?
https://soundcloud.com/knmac ... Cubase 10.5..Windows 10..Intel Core i9 9900K Coffee Lake Refresh 3.6GHz Eight Core 1151 Socket Overclockable Processor, WD Black WDS250G3X0C SN750 - 250GB M.2 PCIe NVMe SSD, ASRock AMD Radeon RX580 8GB OC Phantom Gaming D Dual Fan Graphics Card,
Gigabyte Z390 GAMING X Intel Socket 1151 ATX HDMI DDR4 USB C 3.1 M.2 Motherboard, 32GB ram, 2x Team GX2 1TB SATA III SSD. Yamaha N8.

User avatar
Dallon426
Member
Posts: 339
Joined: Sat May 04, 2013 8:00 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by Dallon426 » Thu Nov 15, 2018 10:30 am

Oh man Then you guys will really dislike my color scheme. I for one like it!
12.JPG
(286.49 KiB) Not downloaded yet
I7 8700
AsRock z370 itx fatal1ty
16GB DDR4
1 TB NVME
Windows 10 64bit Pro
UAD Arrow
Cubase Artist 10

User avatar
marQs
Senior Member
Posts: 2201
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:34 am
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by marQs » Thu Nov 15, 2018 10:34 am

Dallon426 wrote:
Thu Nov 15, 2018 10:30 am
Oh man Then you guys will really dislike my color scheme. I for one like it!

12.JPG
Looks a little toxic indeed :lol:
Cubase 10.5 | WL 10 | Fireface UFX | UAD2 Octo (2x)/Quad PCI-e | Win10 Pro 64 | i7-7820 x | Asus Prime X299-A
http://www.secretsource.de
Authentic Drums - Sample Pack for Slate Trigger: https://www.authentic-audio.de/drum-sa ... e-trigger/

User avatar
Quietly
Member
Posts: 303
Joined: Fri Dec 17, 2010 4:15 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by Quietly » Thu Nov 15, 2018 10:37 am

I have found that by turning down the brightness on my monitor/screen has helped a lot in terms of appearance. I have also customized the color in preferences so I have that almost 9.5 look. I guess like roses it will grow on me ;)
https://soundcloud.com/gerry-cooper-855281238
Cubase Pro 10.0.40. Windows 10 Pro 64 bit. Intel Core 2 Quad CPU Q9550 @ 2.83 GHz 4GB RAM. ASUS Radeon R7-259 Graphics Card , Focusrite Scarlett 2i4. Komplete Kontrol S61 and HS80M Monitors. Komplete 10 Ultimate, Symphobia, Ozone 8 etc

User avatar
Faramis
New Member
Posts: 26
Joined: Tue Apr 19, 2016 12:44 pm
Location: Paris
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by Faramis » Thu Nov 15, 2018 11:20 am

shadowfax wrote:
Thu Nov 15, 2018 9:10 am
Why do they change things that don't need changing?
+1
win10_1903/Cubase pro 10.0.50/Wavelab Element 10.0.5
Asus B450M-Plus/R7 1700X @3.4ghz/G-Skill ddr4 16gb-2133MHz /Evo 970 M.2 nvme 500gb+Crucial BX500 480gb SSD/MSI gt 710 1gb/Dell 1920x1080/
Umc202hd/Ath-m30x,AV 42,Maschine 2

gestavrakis
Junior Member
Posts: 67
Joined: Mon Oct 23, 2017 8:16 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by gestavrakis » Thu Nov 15, 2018 11:23 am

Actually I love much more the new look. Looks more modern and relaxing to the eye

User avatar
MrTopo
New Member
Posts: 32
Joined: Mon Jan 09, 2017 10:04 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by MrTopo » Thu Nov 15, 2018 11:43 am

I come from Cubase 9 and the new look does not convince me, it seems too coarse. It has lost elegance. But I'll get used to it!
Cubase Pro 10 | WaveLab Pro 9.5 | Dorico Pro 3 | SpectraLayers Pro 6 | Absolute 4 | NI Komplete 12 Ultimate
Windows 10 Education x64 | i7-8700K | 32gb RAM DDR4 3000MHz | MSI Z370 PC Pro
SSD 500GB | 2x HDD 2TB + HDD 3TB
Steinberg UR-RT2 | ESI nEar 05

User avatar
Winter Rat
Member
Posts: 705
Joined: Thu Jan 06, 2011 3:10 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by Winter Rat » Thu Nov 15, 2018 4:07 pm

Well, guys (Steinberg) you took the Very wrong direction. It seems that at the next iteration of your "design" I'm not be able to recognize Cubase from Studio One (the worst DAW UI design ever). Flat UI is evil!

I hope that all "Flat UI apologists" are using this type of plug-ins interface

Image

Because this one is the flattest one and very easy on eyes, it has only one tiny flaw - you have to read every word to find the parameter you need, and if you open up a couple of plug-ins you'll never know one from the other until you read the names. But may be I'm wrong and GUI is outdated...
Have you ever thought why users were asking for plug-in pictures in the Media Zone? Because they don't wanna read words and in this case unified plugin-ins interface is also evil, because if they look very similar it takes more time to find the one you're looking for.
If GUI is as flat as in StudioOne or Ableton you don't see buttons and knobs you see words (letters) and lines (borders), so such a GUI forces you either commit to memory or read your screen. But in our case "reading" is getting even harder because we have White symbols on "not so white" background, so it looks blurred. So, if we are for dark UI for my opinion Logic X is the best example of dark non-flat UI - all things are easy on eyes and very easily distinguishable.
Cubase 9.5
Win 8.1 or Win 10 Pro; Intel Core i7-8700K; Gigabyte GA-Z370 HD3P; 16 GB, 3000 MHz; GeForce GTX 1050.

User avatar
quantum7
Junior Member
Posts: 126
Joined: Fri Sep 13, 2013 2:31 am
Location: Boise, Idaho, USA
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by quantum7 » Thu Nov 15, 2018 4:57 pm

I am definitely enjoying the new GUI.
"it is better to compose, than decompose"

Sean Christopher Dockery
www.SeanDockery.com
www.SeanChristopher.net

currentsound
Member
Posts: 207
Joined: Tue Aug 07, 2012 11:16 am
Location: Hollywood, Los Angeles, California, USA
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by currentsound » Thu Nov 15, 2018 5:05 pm

I like the colors option the best but I was able to make version 9 dark too in the preferences. I'm also not a big fan of the flat style but they changed it so that it resizes up to 4k or whatever, the old one didn't resize. It looks much better than Ableton. It seems all DAWs are going flat these days, Logic, Ableton has always looked flat, even Windows 10 is flat. Like people are saying, it's in the IN thing. That doesn't mean we have to like it but I also think people will like it. I am just hoping that one day Cubase goes Muti-Touch and the flat style will make perfect sense. Just looking at it I want to press everything with my finger now lol. I'm going to put a tablet running Liine Lemur in the studio and it will match nicely with the style of the new Cubase. Then I will probably like the look of it.

Getalife2
Member
Posts: 575
Joined: Sat May 24, 2014 3:32 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by Getalife2 » Thu Nov 15, 2018 5:41 pm

I'm currently on Nuendo 8.3 and am considering a move to Cubase because of quicker feature updates. The new features look really good. But.................

Cubase 10 looks UGGs to me! The whole flat/minimalist look has all the elegance of a brick. Do people who love the look also have flat, one dimensional and featureless studios? I'm thinking the answer would be "Yes".
Happy Cubase 10 user.jpg
(58.95 KiB) Not downloaded yet
Last edited by Getalife2 on Thu Nov 15, 2018 6:26 pm, edited 3 times in total.
N10.0.20 - i7 5960X/32 GB at 4.3GHz with x7 SSDs - Win 7/64 - 2x RME MADI - 3X UAD-2 Quad - VEP

User avatar
Winter Rat
Member
Posts: 705
Joined: Thu Jan 06, 2011 3:10 pm
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by Winter Rat » Thu Nov 15, 2018 5:53 pm

currentsound wrote:
Thu Nov 15, 2018 5:05 pm
I like the colors option the best but I was able to make version 9 dark too in the preferences. I'm also not a big fan of the flat style but they changed it so that it resizes up to 4k or whatever, the old one didn't resize. It looks much better than Ableton. It seems all DAWs are going flat these days, Logic, Ableton has always looked flat, even Windows 10 is flat. Like people are saying, it's in the IN thing. That doesn't mean we have to like it but I also think people will like it. I am just hoping that one day Cubase goes Muti-Touch and the flat style will make perfect sense. Just looking at it I want to press everything with my finger now lol. I'm going to put a tablet running Liine Lemur in the studio and it will match nicely with the style of the new Cubase. Then I will probably like the look of it.
Yes, Windows 10 is flat, but I do nothing in Windows but web browsing, I don't have to make any adjustments with buttons and knobs etc. and frankly saying 9.5 is flat enough. And actually I don't get how flat style makes sense with Multi-Touch in other words why less flatness doesn't fit Multi-Touch?
Cubase 9.5
Win 8.1 or Win 10 Pro; Intel Core i7-8700K; Gigabyte GA-Z370 HD3P; 16 GB, 3000 MHz; GeForce GTX 1050.

currentsound
Member
Posts: 207
Joined: Tue Aug 07, 2012 11:16 am
Location: Hollywood, Los Angeles, California, USA
Contact:

Re: Why Cubase 10 looks like ableton why!!!!

Post by currentsound » Thu Nov 15, 2018 6:19 pm

Winter Rat wrote:
Thu Nov 15, 2018 5:53 pm

I don't get how flat style makes sense with Multi-Touch in other words why less flatness doesn't fit Multi-Touch?
Well if you look at Liine Lemur and most DAW control apps they are flat but they are also very small and on small screens like iPads. So if you had Cubase running on a touchscreen laptop, it would imagine it would be easier to click on everything if they were in high contrast and flat. It's more of the high contrast than the flatness. Unlike when you use the mouse, your hand is in the way of the screen all the time so having things high contrast makes it easier to see objects that are partially obstructed by your fingers and the easiest way to make things high contrast to each other is to make them flat.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest