Linnstrument splitt setting in cubase 9.5

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
Gjaja
New Member
Posts: 33
Joined: Sat Jul 29, 2017 12:05 pm
Contact:

Linnstrument splitt setting in cubase 9.5

Post by Gjaja » Wed Aug 01, 2018 5:17 pm

Hi,

So im trying to use the splitt setting on my linnstrument to play 2 vst instruments (Eg. Retrolouge and padshop) similtaneously. So right split plays retrolouge and left splitt plays padshop.

The linnstrument splitt setting works perfectly using 2 hardware synth but not in cubase.

In cubase both vsts are triggered by both of the linnstrument's right and left splitt.

I have assigned linnstrument right splitt to midi channel 1 and left splitt to midi channel 16. I have assigned the respective vsts too. Both vsts have input as linnstrument.

I have considered keyboard splitts using input transformer but unsure. Linnstrument uses all octaves when in splitt mode so entering eg. c0-b2 for splitt 1 and c3 - c7 for splitt 2 is no good.

Any help would be appreciated
Cubase 9.5 (64 bit)
Halion 6
Groove Agent 5
Mopho Desktop synthesiser
Linnstrument
Roland TD11 KV
Fender Stratacaster (Squire)
Bass Peavey (24 fret)
nOb controller
Imac Sierra 10.12.5
Processor 2.7 Ghz Intel core i5
Memory 12 GB
Komplete Audio 6

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 15482
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Linnstrument splitt setting in cubase 9.5

Post by Martin.Jirsak » Sat Aug 04, 2018 1:56 pm

Hi,

All Cubase tracks are receiving MIDI data on all MIDI Channels by default. If you want to filter some MIDI Channel data only, use Input Transformer (Cubase Pro only) on the track.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Gjaja
New Member
Posts: 33
Joined: Sat Jul 29, 2017 12:05 pm
Contact:

Re: Linnstrument splitt setting in cubase 9.5

Post by Gjaja » Wed Aug 08, 2018 11:10 am

Thanks very much martin.. will look at this when i get home tonight!
Cubase 9.5 (64 bit)
Halion 6
Groove Agent 5
Mopho Desktop synthesiser
Linnstrument
Roland TD11 KV
Fender Stratacaster (Squire)
Bass Peavey (24 fret)
nOb controller
Imac Sierra 10.12.5
Processor 2.7 Ghz Intel core i5
Memory 12 GB
Komplete Audio 6

Gjaja
New Member
Posts: 33
Joined: Sat Jul 29, 2017 12:05 pm
Contact:

Re: Linnstrument splitt setting in cubase 9.5

Post by Gjaja » Thu Aug 09, 2018 3:38 pm

Hi Martin,

Yes I'm on the pro version of 9.5.

I tried Input Transformer (local) and used the channel filter preset. "channel filtering - pass ch 1"

It says

Filter target - channel

Condition - unequal

Parameter 1 - 1

Function - Filter

I would have expected to hear the split for channel 1 and not hear the splits for channel 16, however nothing changes.

1. Do i need to add anything in the lower section of the input transformer?

2. Will the input transformer from the midi inserts make any difference. There are seemingly different presets there.

Thanks for any help
Cubase 9.5 (64 bit)
Halion 6
Groove Agent 5
Mopho Desktop synthesiser
Linnstrument
Roland TD11 KV
Fender Stratacaster (Squire)
Bass Peavey (24 fret)
nOb controller
Imac Sierra 10.12.5
Processor 2.7 Ghz Intel core i5
Memory 12 GB
Komplete Audio 6

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 15482
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Linnstrument splitt setting in cubase 9.5

Post by Martin.Jirsak » Fri Aug 10, 2018 9:54 am

Hi,

For the MIDI Channel 1:
Filter
Channel > Unequal > 1

Action
_Keep it empty_

Function
Filter

==========================================================

For the MIDI Channel 2:
Filter
Channel > Unequal > 2

Action
_Keep it empty_

Function
Filter

==========================================================

Don't forget to enable the Module.

See attached screenshot for MIDI Channel 1.
Attachments
Screen Shot 2018-08-10 at 10.52.31.png
(55.7 KiB) Not downloaded yet
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Gjaja
New Member
Posts: 33
Joined: Sat Jul 29, 2017 12:05 pm
Contact:

Re: Linnstrument splitt setting in cubase 9.5

Post by Gjaja » Fri Aug 10, 2018 7:53 pm

Thankyou Martin this worked like a charm. I had not enabled the module.. doh.

I can now really get jamming on my Linnstrument. Cubase note expression is beautiful with it.

Thanks again

Paul
Cubase 9.5 (64 bit)
Halion 6
Groove Agent 5
Mopho Desktop synthesiser
Linnstrument
Roland TD11 KV
Fender Stratacaster (Squire)
Bass Peavey (24 fret)
nOb controller
Imac Sierra 10.12.5
Processor 2.7 Ghz Intel core i5
Memory 12 GB
Komplete Audio 6

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests