Get Creative with Cubase VST

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
Chilly51
New Member
Posts: 3
Joined: Fri Oct 07, 2011 6:45 am
Contact:

Get Creative with Cubase VST

Post by Chilly51 »

I recently purchased a book by Kieth Gemmell called "Get Creative with Cubase VST", which includes a CD with a bunch of sample songs. The book was written with Cubase 5 in mind - but I have Cubase 6. The samples on the CD all have .ALL and .ARR extensions. Cubase 6 won't open them. I can't find any reference to these file types in the Cubase 6 Operation Manual. Are these valid Cubase files and how do I open them in Cubase 6?

Thanks heaps for any help you can give.

Ghost Decoy
Junior Member
Posts: 75
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:39 pm
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by Ghost Decoy »

The samples on the CD all have .ALL and .ARR extensions
These are NOT Cubase 5 but old "Cubase VST 5" extentions.
Solution see archive:

http://www.cubase.net/phpbb2/viewtopic. ... 89ea8fa1f4

You can download a copy of Cubase SX3 here:
ftp://ftp.steinberg.net/Download/Cubase_SX_3/
Cubase Pro 9_OSX 10.9.5. MacPro 2x 2.26Ghz Quad-Core Intel Xeon_16 Gb RAM
Mackie 1402 VLZ, StudioLive 24.4.2, Yamaha MO8, Yamaha HS50M, Roland XP10/D10, NI Maschine, Sonar V-Studio100,
Presonus FireStudio Project+Tube, TC Electronic Finalizer Express, Digitech Vocalist Live Pro,
Etek Dynamagic compressor, Behringer Virtualizer Pro. Frontier Tranzport, Steinberg USB-2-MIDI, AR-133 Active DI.
Mics: MXL990, Nady 1000SCM, Shure SM58/57, RØDE M5 matched pair and lots of plugs.

Chilly51
New Member
Posts: 3
Joined: Fri Oct 07, 2011 6:45 am
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by Chilly51 »

Thanks Ghost for you reply - unfortunately the SX3 downloads at ftp://ftp.steinberg.net/Download/Cubase_SX_3/ are updates only - not the actual installable product. I don't have the original SX3 code - I started with Cubase at the current V6 release - so my problem is how to get a copy of software and license for SX3 that Steinberg probably don't even sell any more.

User avatar
Split
Grand Senior Member
Posts: 5286
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:06 pm
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by Split »

??????Split
Cubase 10|MOTU 16A
Still at it... just!

Ghost Decoy
Junior Member
Posts: 75
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:39 pm
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by Ghost Decoy »

Chilly51 wrote:Thanks Ghost for you reply - unfortunately the SX3 downloads at ftp://ftp.steinberg.net/Download/Cubase_SX_3/ are updates only - not the actual installable product. I don't have the original SX3 code - I started with Cubase at the current V6 release - so my problem is how to get a copy of software and license for SX3 that Steinberg probably don't even sell any more.
Your license from C6 includes all lower versions ;-)
BTW Split gave you the correct link for the download.
Cubase Pro 9_OSX 10.9.5. MacPro 2x 2.26Ghz Quad-Core Intel Xeon_16 Gb RAM
Mackie 1402 VLZ, StudioLive 24.4.2, Yamaha MO8, Yamaha HS50M, Roland XP10/D10, NI Maschine, Sonar V-Studio100,
Presonus FireStudio Project+Tube, TC Electronic Finalizer Express, Digitech Vocalist Live Pro,
Etek Dynamagic compressor, Behringer Virtualizer Pro. Frontier Tranzport, Steinberg USB-2-MIDI, AR-133 Active DI.
Mics: MXL990, Nady 1000SCM, Shure SM58/57, RØDE M5 matched pair and lots of plugs.

gjermundsen
New Member
Posts: 32
Joined: Fri Jul 08, 2011 2:05 am
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by gjermundsen »

Ghost Decoy wrote: Your license from C6 includes all lower versions ;-)
What?!
Really?

Chilly51
New Member
Posts: 3
Joined: Fri Oct 07, 2011 6:45 am
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by Chilly51 »

Brilliant guys - thanks for your help. I have Cubase6 installed on Windows 7 64 bit, so at first I installed SX3 onto a Win XP machine, but when I plugged the license-key dongle that I use for C6 on Win 7 into the XP machine the Syncrosoft LPT wouldn't read it, so then I installed SX3 onto the same Win 7 box I have C6 on, and everything works a treat. Thanks again - owe you guys a beer if ever you are in Aus.

Chris Beuermann

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by Chris Beuermann »

Hello,

when I plugged the license-key dongle that I use for C6 on Win 7 into the XP machine the Syncrosoft LPT wouldn't read it
Please install the latest version of the eLicenser Control Center on this machine.

Cheers,

Chris

madmac66
New Member
Posts: 42
Joined: Fri Oct 19, 2012 9:15 pm
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by madmac66 »

I just read this post while searching for ways to open VST5 songs in C6.

I managed to download and instal SX3.1 but I cannot get it to launch. There is a problem with the Synkrosoft Licenser. I have the USB dongle with my C6.5 license plugged in, and the eLicenser Control Center app is version is up to date (6.4.2.2099)

Do I have to manually add a license for SX3 to my USB dongle? If so how do I do that?

cheers
mm66

thinkingcap
Grand Senior Member
Posts: 6459
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by thinkingcap »

madmac66 wrote:I just read this post while searching for ways to open VST5 songs in C6.

I managed to download and instal SX3.1 but I cannot get it to launch. There is a problem with the Synkrosoft Licenser. I have the USB dongle with my C6.5 license plugged in, and the eLicenser Control Center app is version is up to date (6.4.2.2099)

Do I have to manually add a license for SX3 to my USB dongle? If so how do I do that?

cheers
mm66
No, you can´t and don´t need to add a license manually.
Are you using Cubase 6.5 or Cubase Artist 6.5 ?
And do you think it might be helpful to post the system and OS you´re on..?
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...

madmac66
New Member
Posts: 42
Joined: Fri Oct 19, 2012 9:15 pm
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by madmac66 »

Hey thinkingcap, thanks....

I am using Cubase Artist 6.5 ....... hmmm is that the problem there? Cubase SX is parallel to the full version of Cubase 6.5 only? So my CA6.5 license does not cover SX?

Is there a solution for Cubase Artist users, or am I high and dry here?
thinkingcap wrote: And do you think it might be helpful to post the system and OS you´re on..?
Yes, my bad, I really should get that in my signature :oops:

I'm on a MacPro Octo Core 3ghz
OSX 10.6.8
Cubase Artist 6.5.4
Tascam US428 USB Controller/Interface

User avatar
Split
Grand Senior Member
Posts: 5286
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:06 pm
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by Split »

??????Split
Cubase 10|MOTU 16A
Still at it... just!

thinkingcap
Grand Senior Member
Posts: 6459
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by thinkingcap »

madmac66 wrote:I am using Cubase Artist 6.5 ....... hmmm is that the problem there? Cubase SX is parallel to the full version of Cubase 6.5 only? So my CA6.5 license does not cover SX?
Yes.
madmac66 wrote:Is there a solution for Cubase Artist users, or am I high and dry here?
As Split wrote already - maybe the Cubase SL3 installer will work. If not the SE 3 should hopefully do it
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...

madmac66
New Member
Posts: 42
Joined: Fri Oct 19, 2012 9:15 pm
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by madmac66 »

Thanks guys

Getting closer, I'll try that. Even though eLCC is giving me its own set of headaches now (another post)

I've searched up and down this forum all day. Maybe the search algorithm needs some tweeking if the post Split linked to did no get returned. Could have saved a lot of wasted time.... :?

cheers
mm66

madmac66
New Member
Posts: 42
Joined: Fri Oct 19, 2012 9:15 pm
Contact:

Re: Get Creative with Cubase VST

Post by madmac66 »

Success. Thanks to all who helped by sharing info on this workflow. I detailed the steps I took today in another thread for future reference should any other poor soul be looking for help

https://www.steinberg.net/forum/viewtop ... 86#p188386

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests