how to re-scan plug-ins??

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
radiospace
New Member
Posts: 24
Joined: Mon Jun 30, 2014 12:45 am
Contact:

how to re-scan plug-ins??

Post by radiospace » Thu May 31, 2018 6:46 am

Situation: Cubase Pro 9.5 running smoothly.

Updated all my NI plug-ins after some time.

Started Cubase, upon scanning it blacklisted Maschine 2 (which I used extensively before without problems and to the best of my knowledge was not updated in my big NI download session).

Went to plug in manager and undid the blacklist of Maschine 2 to see if it would work. Cubase immediately crashed (like instantly), and now crashes on every attempt to re-open it.

QUESTION: How do I blacklist Maschine 2 or force a complete re-scan of the plug-ins (which itself would blacklist Maschine 2 again) without opening Cubase Pro 9.5 (since trying to do so now crashes).

SUB-QUESTION: Anyone know why Maschine 2 would now be blacklisted by Cubase? I am running the most recent version of Cubase Pro and I believe the most recent version of Maschine 2.

Thanks!

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 17762
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by Martin.Jirsak » Thu May 31, 2018 12:07 pm

Hi,

Trash Cubase preferences. It will scan the plug-ins again, and it will put Machine to the Blacklist. Unfortunately I have read already several reports like this (crash with Maschine) with the last Maschine update, at this time.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

radiospace
New Member
Posts: 24
Joined: Mon Jun 30, 2014 12:45 am
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by radiospace » Thu May 31, 2018 9:40 pm

thank you Martin

radiospace
New Member
Posts: 24
Joined: Mon Jun 30, 2014 12:45 am
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by radiospace » Thu May 31, 2018 10:02 pm

I tried trashing prefs and it is still crashing upon opening Cubase 9.5.

Maybe I did not trash the right prefs? Found them in /<user>/Library/Preferences

files I deleted (actually moved them to a USB hard drive in case I need them back -- is that a problem?):

com.steinberg.cubase9v5.plist
com.steinberg.components.coreaudio2asio.plist

First I removed only the first of those files, still crashed, so then also removed the second.

Am I doing it wrong?

EDIT: I'm on OS X 10.11.6

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 17762
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by Martin.Jirsak » Thu May 31, 2018 10:23 pm

Hi,

Remove the whole Cubase 9.5 folder from the /<user>/Library/Preferences folder.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

radiospace
New Member
Posts: 24
Joined: Mon Jun 30, 2014 12:45 am
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by radiospace » Thu May 31, 2018 11:08 pm

Thanks, missed that.

radiospace
New Member
Posts: 24
Joined: Mon Jun 30, 2014 12:45 am
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by radiospace » Fri Jun 01, 2018 3:25 am

I am up and running... thanks again. FWIW I copied old versions of all settings files I dared back into the new folder to restore my templates and stuff and so far no problems. Obviously did not copy anything back that struck me as having to do with VST plug-ins or blacklisting.

Lasso
Member
Posts: 449
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:10 am
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by Lasso » Thu Jun 07, 2018 9:27 pm

I'm currently unable to get Mashine 2 to work. Tried downgrading to 2.7.3 but that didn't work. Back to 2.7.6 = unable to start Cubase when trying to reactivate Maschine :(
2015 MBP Retina @ 2,8 gHz, High Sierra, Cubase Pro 10, WaveLab Pro 9, UAD Apollo Twin, UAD Apollo Satellite Quad TB

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 17762
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by Martin.Jirsak » Fri Jun 08, 2018 5:15 am

Hi,

It's confirmed by NI, there is a bug in the latest Maschine version. Downgrade is an only one option.

Then you have to delete Cubase preferences to make sure the plug-ins are rescanned completely and Maschine doesn't become black listed.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Lasso
Member
Posts: 449
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:10 am
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by Lasso » Fri Jun 08, 2018 9:37 pm

Yes it was quite a nightmare but long story short I ended up having to overwrite the blacklist xml with a previous version where Maschine wasn’t on. That allowed cubase to open again. Downgrading Maschine didn’t work because songs made with the newest release would crash with an older version installed. Hoping for a fix soon!
2015 MBP Retina @ 2,8 gHz, High Sierra, Cubase Pro 10, WaveLab Pro 9, UAD Apollo Twin, UAD Apollo Satellite Quad TB

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 17762
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: how to re-scan plug-ins??

Post by Martin.Jirsak » Sat Jun 09, 2018 7:02 am

Hi,

Indeed, there is a bug in the latest Maschine software, confirmed by NI.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: John0609 and 2 guests