VariAudio Questions for a newbie?

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
shanabit
Senior Member
Posts: 1309
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:50 pm
Contact:

VariAudio Questions for a newbie?

Post by shanabit » Sat Dec 09, 2017 5:40 pm

1. Say I'm done with all my edits and want to commit those to the audio file. Do I do the FLATTEN function or do a bounce and replace events? Im wanting to send those tracks to another artist.

2. Do you guy work on a copy of the original file in case you get things sideways and if so what is your procedure for that?

Thanks. Reading the manual and watching YouTube videos on VariAudio here

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 21988
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by Martin.Jirsak » Sun Dec 10, 2017 11:54 pm

Hi,

If you want to send it to other user with different DAW, you can use Batch Export and export this track.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
AP
Member
Posts: 683
Joined: Thu Dec 06, 2012 11:46 pm
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by AP » Mon Dec 11, 2017 12:08 am

The way I work with variaudio is I always SAVE AS variaudio version because you always want to have the original recording...
Cubase Pro 10.0.60. 15" MacBook Pro i7, SSD, 16 GB Ram, OS 10.14 UR28M, CMC.

User avatar
marQs
Senior Member
Posts: 2281
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:34 am
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by marQs » Mon Dec 11, 2017 1:37 am

Flatten & bounce do the same thing essentially, both possible.

To keep the original/switch between versions you can use Track Versions. Example: record something, choose 'duplicate version' and do your VA or other processing to that second version. You can always go back to the original super easy. Or bounce the processed version to send away - you still have the orignal.
Cubase 10.5 | WL 10 | Fireface UFX | UAD2 Octo (2x)/Quad PCI-e | Win10 Pro 64 | i7-7820 x | Asus Prime X299-A
http://www.secretsource.de
Authentic Drums - Sample Pack for Slate Trigger: https://www.authentic-audio.de/drum-sa ... e-trigger/

shanabit
Senior Member
Posts: 1309
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:50 pm
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by shanabit » Mon Dec 11, 2017 2:11 am

Thanks fellas, much appreciated. Im a Melodyne guy so Im trying to learn this as well here.
So if Im understanding the workflow it is as follows:

1. Save As: ( VariAudio version)

or

2. Track Versions

I can do flatten in the VariAudio window or Bounce and replace on the track itself to burn those edits in

3. Batch Export as usual to send off

harryhansen
New Member
Posts: 8
Joined: Sat Feb 03, 2018 12:02 am
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by harryhansen » Sat Feb 03, 2018 12:14 am

Does anyone know how to export a track with variaudio data included? If not, where is the data stored? I'm trying to send Variaudio edited tracks to another studio without bouncing or "flattening" the track, so that they can make adjustments to my variaudio edits id need be..
thanks

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 21988
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by Martin.Jirsak » Mon Feb 05, 2018 9:44 am

Hi,

You can just Export, use the Batch Export and select the track. Or you can Render In Place.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Puma0382
Senior Member
Posts: 1944
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:11 pm
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by Puma0382 » Mon Feb 05, 2018 10:47 am

I'm not sure if Martin's suggestion above will work... the question is about keeping the VA data intact; my thoughts are you can only do this at a project level. i.e. you'll have to save and send the whole project (*.cpr) file and assets, to the other studio.

So, either do that or, if the studio has the right edition of Cubase, you could just cut your original project down to the VA track(s) only, send them over as a standalone project, and tell the studio to do a Import Tracks from project procedure. That will/should bring the VA tracks into a live project at the studio, hopefully with all the VA data in place...

I've not tried this.! So practice first..!!

(Or, have a look into VST Transit - viewforum.php?f=243 - this is exactly the situation it was designed for... how it works in real life, I don't know.!).

Or, maybe Martin's suggestion is completely better than any of this.!! :D

Good luck,
puma
System 1:- Win10 64bit, Gigabyte H81M m/board, Intel i7 4790 3.6Ghz, 16Gb RAM, NVIDIA GTX 750 Ti, 2 x 22" HD monitors; Steinberg UR44; Cubase Pro v10.5.20, WaveLab Pro v10.0.30, Studio One v4.6.1, Dorico Elements v3.1, Addictive Drums 2, Komplete 12, StylusRMX

System 2:- Win10 32bit, Q6600 2.4 Ghz, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce 8400 GS, Delta 1010LT; Cubase Pro v8.0.40, WaveLab Pro v9.1.0, Komplete10, StylusRMX

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 21988
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by Martin.Jirsak » Mon Feb 05, 2018 11:04 am

I see, then I'm most probably wrong. In this case, the VariAudio changes will be applied to the rendered files, so you will not get the source.

When you apply the VariAudio, it's not processed to any concrete file. So you cannot find the rendered file in Edits (or similar) folder. The data is processed in real time in Cubase, so all the information is stored in Cubase project.

Make a backup of the project.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

harryhansen
New Member
Posts: 8
Joined: Sat Feb 03, 2018 12:02 am
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by harryhansen » Fri Feb 16, 2018 4:02 pm

Martin.Jirsak wrote:
Mon Feb 05, 2018 9:44 am
Hi,

You can just Export, use the Batch Export and select the track. Or you can Render In Place.
Need the VA data to be intact. Thanks.

harryhansen
New Member
Posts: 8
Joined: Sat Feb 03, 2018 12:02 am
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by harryhansen » Fri Feb 16, 2018 4:07 pm

Thanks Puma.

Yes you’re correct, render is not an option, as I need the VA data to remain intact.

Doing it on a project level is what I have been doing, but it’s cumbersome and not practical.
Puma0382 wrote:
Mon Feb 05, 2018 10:47 am
So, either do that or, if the studio has the right edition of Cubase, you could just cut your original project down to the VA track(s) only, send them over as a standalone project, and tell the studio to do a Import Tracks from project procedure. That will/should bring the VA tracks into a live project at the studio, hopefully with all the VA data intact
Can anyone confirm whether or not “Import tracks from project” will bring the variaudio data with it?


VST Transit looks interesting, I will look into that. Thank you.

Wouldn’t it be nice to just be able to export track archive, and have a little box where you can check “include VariAudio data”?

Something for the developers to think about, I hope hope hope!

Thanks all.

Puma0382 wrote:
Mon Feb 05, 2018 10:47 am
I'm not sure if Martin's suggestion above will work... the question is about keeping the VA data intact; my thoughts are you can only do this at a project level. i.e. you'll have to save and send the whole project (*.cpr) file and assets, to the other studio.

So, either do that or, if the studio has the right edition of Cubase, you could just cut your original project down to the VA track(s) only, send them over as a standalone project, and tell the studio to do a Import Tracks from project procedure. That will/should bring the VA tracks into a live project at the studio, hopefully with all the VA data in place...

I've not tried this.! So practice first..!!

(Or, have a look into VST Transit - viewforum.php?f=243 - this is exactly the situation it was designed for... how it works in real life, I don't know.!).

Or, maybe Martin's suggestion is completely better than any of this.!! :D

Good luck,
puma

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 21988
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by Martin.Jirsak » Mon Feb 19, 2018 10:49 am

harryhansen wrote:
Fri Feb 16, 2018 4:07 pm
Can anyone confirm whether or not “Import tracks from project” will bring the variaudio data with it?
Hi,

The VariAudio data is imported with the track while “Import tracks from project”.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Puma0382
Senior Member
Posts: 1944
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:11 pm
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by Puma0382 » Tue Feb 20, 2018 6:01 pm

Just a thumbs up/thanks to Martin for being diligent and following this up... good to know, from now on... :-)

So, in @harryhansen's case - he would still need to send over the actual *.cpr project file, to the other studio, for them to perform an 'Import tracks from project' at their end (which he says he finds cumbersome and not practical).

Cheers,
puma
System 1:- Win10 64bit, Gigabyte H81M m/board, Intel i7 4790 3.6Ghz, 16Gb RAM, NVIDIA GTX 750 Ti, 2 x 22" HD monitors; Steinberg UR44; Cubase Pro v10.5.20, WaveLab Pro v10.0.30, Studio One v4.6.1, Dorico Elements v3.1, Addictive Drums 2, Komplete 12, StylusRMX

System 2:- Win10 32bit, Q6600 2.4 Ghz, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce 8400 GS, Delta 1010LT; Cubase Pro v8.0.40, WaveLab Pro v9.1.0, Komplete10, StylusRMX

harryhansen
New Member
Posts: 8
Joined: Sat Feb 03, 2018 12:02 am
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by harryhansen » Tue Feb 20, 2018 9:52 pm

Martin.Jirsak wrote:
Mon Feb 19, 2018 10:49 am
harryhansen wrote:
Fri Feb 16, 2018 4:07 pm
Can anyone confirm whether or not “Import tracks from project” will bring the variaudio data with it?
Hi,

The VariAudio data is imported with the track while “Import tracks from project”.
Thank you Martin.

I actually found a very simple solution that’s even better.

I signed up for a Dropbox account, and made a shared folder. I keep the projects that I am collaborating on, in this folder, and open and work from there. Then I simply share that folder with whoever I need to work on the project and he/she does the same. It syncs instantly and automatically.

This is much quicker and easier and more practical than exporting track archives, uploading and having the other person download, import, work on it, export again and repeat.

User avatar
peakae
Grand Senior Member
Posts: 3204
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: VariAudio Questions for a newbie?

Post by peakae » Wed Feb 21, 2018 6:42 am

Be aware that storing the project in Dropbox and working from there can get you strange file access errors.
If you do, just shut down Dropbox and fire it up again when you are finished using Cubase.
Cubase Pro 10, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests