No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
ilpoj
New Member
Posts: 2
Joined: Sun Aug 13, 2017 2:53 pm
Contact:

No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by ilpoj »

Hi,

Sometimes I need to use the inbuilt sound card on my laptop while running Cubase Pro 9, and so far the Realtek ASIO driver has worked perfectly. Until suddenly today...Cubase recognizes the driver as usual, but there's no sound anymore, and latency values on Device Setup show 0 (unknown). I've tried tweaking this for hours now but no result. Would anyone have any idea what could be the problem?

Realtek driver is still working perfectly with other applications, and all the settings with the driver etc. are the same as they were when it was still working with Cubase a couple of days ago.

Curiously, the Vista driver for my external sound card (my Edirol UA-5 is too old but it's been working perfectly in Windows 10 and in Cubase using the Vista driver) started having problems after the recent Creators Update for Windows, with the sound disappearing for good every 5 minutes, while the Realtek driver worked perfectly...until a couple of days, when the Vista driver suddenly started working fine again, without me having to do anything. Now I wonder if this has something to do with Realtek not working anymore (I can't see any logic in this, but then again computer behavior tends toward illogical, especially with Windows).

Thanks for any advice!

Regards.

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3435
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by jaslan »

I just discovered my new computer has this built in realtek ASIO driver and I get the same thing. Latency reported as zero and no sound. I don't really have any complaints with the Steinberg Generic Low Latency ASIO driver when I am away from home without the audio interface but it certainly made me curious. I would really be interested to know if anyone has had any luck using it.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

User avatar
JMCecil
Grand Senior Member
Posts: 3621
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:03 pm
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by JMCecil »

do me a favor. Make sure 64 bit processing is turned off, restart Cubase and try again. Someone else is having problems if they have 64bit enabled. It would be interesting to see if that is this problem.
cpu:i7 6950x - RAM:128gb - OS:Win 10 - Interfaces:Lynx Aurora, Komplete Audio 6 - MIDI:Midisport 4x4, Quadra Thru
Steiny Suff: CMC:FD,CH,TP,QC,PD | Wavelab 9 | Cubase VST-32->9 | H5, GA4, HSO, Padshop Pro, Cubasis, iC Pro

fretthefret
Member
Posts: 385
Joined: Fri Dec 06, 2013 7:29 am
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by fretthefret »

Same results here.
I can confirm this result on MSI GS60 Ghost Pro 4K 6QE laptop
The Realtek ASIO driver does not produce sound.
Shows latency as “???”

However, I think it may be defaulting to use only the optical spdif side of the dual use headphone jack as the output and gives no option to change it.
It does not work in either 32bit processing or 64bit processing.

Generic low-latency ASIO works perfectly as expected in both 32 and 64 on speakers and headphones
Asio4all also works perfectly as expected in both 32 and 64 on speakers and headphones

Trying the standalone izotope ozone 8 with the Realtek ASIO to verify operation,
it works on both laptop speakers and headphones.
Cubase Pro 10.5, FL Studio 20, Ableton Live Suite 10.1,Harrison Mixbus 32c, UAD Apollo x series, UR44, UR28m, SSL, Native Instruments Komplete ultimate, NI Maschine Studio, Xfer Records Serum, Lennar Digital Sylenth1, reFx Nexus3, Reveal Sound Spire, FabFilter, Soundtoys, Lexicon PCM, Sonarworks, Slate Digital, Izotope, Brainworx, SPL, Waves, Cableguys, Cytomic, MeldaProductions, AOM, IK Multimedia, DDMF, Boz Digital, Antares Autotune, a bunch of other obscure stuff, TBs of samples, too much hardware to list... PC Windows 10 Pro 64bit, i7-5960x (8 core), Asus x99 Deluxe ii, GeForce 1070 strix, Fractal Design Silent RL2 case, Noctua NH-d15s, 64 GB DDR4 g,Skillz Trident Z 3200 RAM, 1tb Samsung 960 m.2, 3TB segate Ironwolf NAS HDD, 4TB WDRed, 2TB WD Black, Laptop: MSI Ghost pro GS60 6QE i7-6700 Skylake Win 10 64bit, Storage: 32 TB QNAP NAS Raid 50, 12 TB QNAP RAID 1

fretthefret
Member
Posts: 385
Joined: Fri Dec 06, 2013 7:29 am
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by fretthefret »

Tried the Realtek ASIO with a toslink to mini digital optical spdif to external DAC
and it does not produce sound in either 32 or 64.

Generic LL and Asio4all work in both 32 and 64 with this setup.
Cubase Pro 10.5, FL Studio 20, Ableton Live Suite 10.1,Harrison Mixbus 32c, UAD Apollo x series, UR44, UR28m, SSL, Native Instruments Komplete ultimate, NI Maschine Studio, Xfer Records Serum, Lennar Digital Sylenth1, reFx Nexus3, Reveal Sound Spire, FabFilter, Soundtoys, Lexicon PCM, Sonarworks, Slate Digital, Izotope, Brainworx, SPL, Waves, Cableguys, Cytomic, MeldaProductions, AOM, IK Multimedia, DDMF, Boz Digital, Antares Autotune, a bunch of other obscure stuff, TBs of samples, too much hardware to list... PC Windows 10 Pro 64bit, i7-5960x (8 core), Asus x99 Deluxe ii, GeForce 1070 strix, Fractal Design Silent RL2 case, Noctua NH-d15s, 64 GB DDR4 g,Skillz Trident Z 3200 RAM, 1tb Samsung 960 m.2, 3TB segate Ironwolf NAS HDD, 4TB WDRed, 2TB WD Black, Laptop: MSI Ghost pro GS60 6QE i7-6700 Skylake Win 10 64bit, Storage: 32 TB QNAP NAS Raid 50, 12 TB QNAP RAID 1

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3435
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by jaslan »

I don't know exactly where to turn off 64 bit processing. Is that a Windows setting or a Cubase setting?

But, I tried with Absynth Standalone after reading the above post and it worked BUT I had to select a sample rate (defaulted to zero). Then, I closed Absynth and opened Cubase. Now it reports the same latency as Absynth did but still no sound (it did show the audio outputs connected and active).
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

fretthefret
Member
Posts: 385
Joined: Fri Dec 06, 2013 7:29 am
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by fretthefret »

A Cubase setting.
Found in Studio -> Setup
In Cubase Pro 9.5
Cubase Pro 10.5, FL Studio 20, Ableton Live Suite 10.1,Harrison Mixbus 32c, UAD Apollo x series, UR44, UR28m, SSL, Native Instruments Komplete ultimate, NI Maschine Studio, Xfer Records Serum, Lennar Digital Sylenth1, reFx Nexus3, Reveal Sound Spire, FabFilter, Soundtoys, Lexicon PCM, Sonarworks, Slate Digital, Izotope, Brainworx, SPL, Waves, Cableguys, Cytomic, MeldaProductions, AOM, IK Multimedia, DDMF, Boz Digital, Antares Autotune, a bunch of other obscure stuff, TBs of samples, too much hardware to list... PC Windows 10 Pro 64bit, i7-5960x (8 core), Asus x99 Deluxe ii, GeForce 1070 strix, Fractal Design Silent RL2 case, Noctua NH-d15s, 64 GB DDR4 g,Skillz Trident Z 3200 RAM, 1tb Samsung 960 m.2, 3TB segate Ironwolf NAS HDD, 4TB WDRed, 2TB WD Black, Laptop: MSI Ghost pro GS60 6QE i7-6700 Skylake Win 10 64bit, Storage: 32 TB QNAP NAS Raid 50, 12 TB QNAP RAID 1

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3435
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by jaslan »

That explains it... I only have Cubase 9. All 32 bit processing. Makes sense now.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

jrhillma
New Member
Posts: 4
Joined: Tue Oct 31, 2017 10:52 am
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by jrhillma »

Maybe it's an SPDIF thing. I'm on OSX, Saffire Pro 40, My main keyboard: K2500XS connected via SPDIF-OPT. Abelton Live 9 Suite records audio just fine. Cubase 9.0 and 9.5? No joy. Only analog ins work in Cubase. As someone who picked up Cubase Pro 9.0 three weeks ago and just upgraded to 9.5 (the grace period is nice, thanks Steinberg!) it's super frustrating...especially considering the exact same hardware and setup works in the other DAW.

Wolferton
New Member
Posts: 21
Joined: Wed Dec 29, 2010 12:46 am
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by Wolferton »

Having the same issue, and Google brought me to this thread. Should I just stick with using the Steinberg Generic Low Latency ASIO driver, or would using something like ASIO4ALL be a better choice? Thanks for any help!

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5064
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by Grim »

ASIO4all should be better than the generic low latency driver.
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

McVna
New Member
Posts: 2
Joined: Tue May 05, 2020 6:56 pm
Contact:

Re: No sound with Realtek ASIO driver / Cubase Pro 9

Post by McVna »

thnaks so so much everyone!

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: mrszambesi, taedium and 4 guests