Track plays slowly after tempo change

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
fincaman
New Member
Posts: 31
Joined: Sat Jan 11, 2014 4:04 pm
Contact:

Track plays slowly after tempo change

Post by fincaman » Sat Apr 22, 2017 10:13 am

Hello All, I imported a simple backing track into pro 9, I key changed it (-2 ST) Using the tempo on the transport bar I changed the tempo from 120 to 118 BPM it sounded fine so I saved and closed Cubase. When I loaded Cubase again and played the track it plays back very slowly and in a very low key. Cubase 5 used to do this with no problems Help Please.

Crotchety
Senior Member
Posts: 1159
Joined: Tue Feb 01, 2011 10:26 pm
Contact:

Re: Track plays slowly after tempo change

Post by Crotchety » Sat Apr 22, 2017 11:23 am

In the Pool, was the audio's tempo set to 120 before you made the change? You can get some very unexpected values when importing, so it always needs checking before you do things like this.
Instruments: Piano/keys, Guitar, Mandolin, Vocal
Current Sounds: Cactus Juice (@Soundcloud) - Former Sounds: Ask Murt (@MySpace)

Every day's a skool day...

svennilenni
Grand Senior Member
Posts: 4107
Joined: Sat Nov 28, 2015 3:21 pm
Contact:

Re: Track plays slowly after tempo change

Post by svennilenni » Sat Apr 22, 2017 6:04 pm

Check your samplerate setting of interface, Cubase project and audio files

fincaman
New Member
Posts: 31
Joined: Sat Jan 11, 2014 4:04 pm
Contact:

Re: Track plays slowly after tempo change

Post by fincaman » Sat Apr 22, 2017 7:57 pm

When I imported the track the sample and bitrate were set to the same as the project

fincaman
New Member
Posts: 31
Joined: Sat Jan 11, 2014 4:04 pm
Contact:

Re: Track plays slowly after tempo change

Post by fincaman » Sat Apr 22, 2017 7:59 pm

I have discovered that with Cubase not opened if I find where the project is stored right click on it and click open the track plays fine

svennilenni
Grand Senior Member
Posts: 4107
Joined: Sat Nov 28, 2015 3:21 pm
Contact:

Re: Track plays slowly after tempo change

Post by svennilenni » Sun Apr 23, 2017 11:04 am

fincaman wrote:When I imported the track the sample and bitrate were set to the same as the project
But certainly your interface is running at a different samplerate.
With your project open, and running at wrong speed and pitch, what colour does the samplerate field in the project setup show?

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests