WL 9 quits unexpectedly

All topics on WaveLab 9 and WaveLab Elements 9
Post Reply
plugaudio
New Member
Posts: 14
Joined: Sun Apr 24, 2011 12:04 pm
Contact:

WL 9 quits unexpectedly

Post by plugaudio » Tue Jan 03, 2017 9:13 am

1. new audio file
2. load any UAD plugin into master selection
3. save plugin masterselection with file
4. change MAsterselection plugin to any other plugin
5. load Masterselection preset

= crush


OS 10.12
Mac 2016 with Touchbar
Wavelab 9



seems that flux plugins and izotope Ozone 7 behave the same unstable way with Cubase and Wavelab

Kay Thomsen
Steinberg Employee
Posts: 74
Joined: Tue Aug 12, 2014 3:22 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by Kay Thomsen » Tue Jan 03, 2017 11:13 am

Hi,

can you reproduce the crash every time ?

cheers
Kay

plugaudio
New Member
Posts: 14
Joined: Sun Apr 24, 2011 12:04 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by plugaudio » Tue Jan 03, 2017 11:18 am

Kay Thomsen wrote:Hi,

can you reproduce the crash every time ?

cheers
Kay
yes

User avatar
Thomas W. Bethel
Member
Posts: 637
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:43 pm
Location: Oberlin, OH
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by Thomas W. Bethel » Tue Jan 03, 2017 11:28 am

I had this problem with WL9.0.25 on the Mac. I reinstalled it and that seems to have cured the problem. Just playing a file with nothing else engaged, like plugins, would crash the program.

Hope you find a solution quickly.
Thomas W. Bethel
Managing Director
Acoustik Musik, Ltd.
Room With a View Productions
http://www.acoustikmusik.com/

Doing what you love is freedom.
Loving what you do is happiness.

Celebrating 25 years in business in 2020

plugaudio
New Member
Posts: 14
Joined: Sun Apr 24, 2011 12:04 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by plugaudio » Tue Jan 03, 2017 11:37 am


PG
Moderator
Posts: 7511
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by PG » Tue Jan 03, 2017 12:10 pm

Thanks for the video, but what could be very useful, is to get the crash dump I can see at the very end of the video. Thanks.

Also, please active this option, to see if that makes a difference. Thanks.
2017-01-03_12-09-53.png
(63.18 KiB) Not downloaded yet
Philippe
Philippe

plugaudio
New Member
Posts: 14
Joined: Sun Apr 24, 2011 12:04 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by plugaudio » Tue Jan 03, 2017 12:17 pm

hi Philippe .

I tried with activated option suggested by you - and i still happens .

I uploaded crash dump file into folder : http://plugaudiomastering.com/WL9/
I hope it helps ;)

plugaudio
New Member
Posts: 14
Joined: Sun Apr 24, 2011 12:04 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by plugaudio » Tue Jan 03, 2017 2:15 pm

Philippe : looks like rescanning plugins folder worked ! . I'll keep you informed about the issue

PG
Moderator
Posts: 7511
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by PG » Tue Jan 03, 2017 4:32 pm

That must be a coincidence, because I can't see any relationship. The crash logs shows a crash caused by some plugin (which one?) UI activity. More exactly, a software component using openGL (WaveLab does not), is causing a crash.
This could be a graphics driver issue too (but because a plugin is using openGL).
Philippe

plugaudio
New Member
Posts: 14
Joined: Sun Apr 24, 2011 12:04 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by plugaudio » Tue Jan 03, 2017 7:30 pm

OK - thank you so much -Fabfilter then . and I think they use OpenGL .

anyway after rescan and reinstall - no crush for all day !

it it possible that its because additional Monitor is connected via UAD Apollo soundcard ?

User avatar
Sonik
Senior Member
Posts: 1014
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:34 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by Sonik » Thu Jan 26, 2017 5:00 am

Since the last 2 updates I've this crash too..
I'm using UAD plugs, Brainworx Digital EQ and Ozone 7 on some presets I tried to open..

The only solution I found is to reset the Master Section first, then open the presets.
Macbook Pro i9 32gb|Studio One 4.6|Protools 2019|Cubase Pro 10.5.12|Wavelab 9.5|Logic X|Apollo Quad|4xUAD-2 (24 core)
Manley Massive Passive|Thermionic Phoenix Mastering Plus|Maselec MLA-2|API 2500|Avalon 737sp|Summit TLA-100A|Distressor EL8-X|Apogee Symphony||Euphonix McMix x2|Dangerous Music 2 Bus LT|ATC SCM20 ASL Pro|Amphion One18|
Halion Sonic 3|Komplete12 Ultimate|Stylus RMX|Trilian|Omnisphere 2.6|VSL Strings|EW Pianos|ReFx Nexus 3|AirMusicTech|Sylenth|Predator|Kick 2|Serum
UAD|Waves|Soundtoys|Melodyne|Softube|Brainworx|PluginAlliance|Fabfilter|Sonnos|Eventide

dougb415
New Member
Posts: 29
Joined: Sun Jan 08, 2017 9:25 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by dougb415 » Sat Jan 28, 2017 3:16 am

I to am having a problem with the master section in Audio Editor. I have a preset of 5 plugs saved, the first one is Slate's VMR. If I click on that entry to edit it, I get a blank screen. If I try to just re-select VMR, WL crashes. I was able to get around it by selecting my preset, deleting the VMR in the first slot, then re-adding VMR.

Also, Slate's FG-X loads up every time with their default preset, even tho I saved my WL master section preset to use my own custom preset within FG-X. Not sure if this is a Slate problem or a WL problem, but I don't have these problems with Slate products when used within Logic Pro.

bob99
Senior Member
Posts: 2528
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by bob99 » Sat Jan 28, 2017 7:26 pm

dougb415 wrote:I to am having a problem with the master section in Audio Editor. I have a preset of 5 plugs saved, the first one is Slate's VMR. If I click on that entry to edit it, I get a blank screen. If I try to just re-select VMR, WL crashes. I was able to get around it by selecting my preset, deleting the VMR in the first slot, then re-adding VMR.

Also, Slate's FG-X loads up every time with their default preset, even tho I saved my WL master section preset to use my own custom preset within FG-X. Not sure if this is a Slate problem or a WL problem, but I don't have these problems with Slate products when used within Logic Pro.
Have you told Slate? Slate has said they would ensure correct operation in Wavelab with the newest version FG-X (maybe not out yet?). As of November, FG-X seemed to have mouse-up problems on Mac. Don't know if that's fixed. Also don't know about VMR, but it would probably be necessary to report any problems with either one also to Slate.

bob99
Senior Member
Posts: 2528
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by bob99 » Sat Jan 28, 2017 8:12 pm

Even if it doesn't happen in Logic, it's my understanding that there can be a whole group of plugins using the same tools like JUCE that would still possibly need to be fixed on the plugin maker side, even though they work ok in other programs. That's the impression I got from the unresolved JUCE issue anyway. I don't know where that stands, but maybe someone else does. afaik Slate is one of the plugin makers using JUCE.

Still should report it to Slate anyway.

dougb415
New Member
Posts: 29
Joined: Sun Jan 08, 2017 9:25 pm
Contact:

Re: WL 9 quits unexpectedly

Post by dougb415 » Sat Jan 28, 2017 9:55 pm

I'll check with the Slate folks, thanks. FG-X has not been updated yet.

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests