Is there a way to move OS and programs to a new computer?

Find topics on computers, studios and music-related hardware.
Post Reply
User avatar
HowlingUlf
Senior Member
Posts: 2212
Joined: Wed Dec 15, 2010 4:58 pm
Contact:

Is there a way to move OS and programs to a new computer?

Post by HowlingUlf »

I don't have high hopes for this one but anyways but I have to ask, so here we go!

I just bought a new hard drive for OS and Programs and I've been installing away like there is no tomorrow and I'm kind of start to wish there isn't haha! :shock: :lol:
It takes time ... and if I can avoid this tedious process in the future I'll be more than happy to.
This computer is the best I've ever had BUT computers are computers and some day I will need a new one even if I hope this one will last for several more years.
So is there some kind of solution of copying over Windows 10 and all the stuff I have on C:\ plus the programs that are on D:\ to a new computer, AND HAVE IT WORKING JUST LIKE MAGIC?
Gothenburg, Sweden
Steinberg Cubase Pro 10.5 | Steinberg WaveLab 10 | Steinberg Absolute 4 | Steinberg SpectralLayers 6
Win10 63.5 Pro | ASUS ATX Z170-P | Intel Core i7-6700K Skylake | 32GB RAM |
Nektar Panorama P6 | | Steinberg Midex8 | Steinberg UR824 |

User avatar
MattiasNYC
Grand Senior Member
Posts: 4252
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:27 am
Contact:

Re: Is there a way to move OS and programs to a new computer?

Post by MattiasNYC »

The problem usually are driver versions and permissions for software (sometimes including the OS). So if you're just swapping from one drive to another it might be easier.

I've used Macrium Relfect to clone my system drive and it works very well. I simply had the software take the system drive as a source and pointed to a new drive to create a clone and that was it. It also allows me to make incremental (or "differential) backups to a stored image and then restore that if I need to (to a new drive from my backup drive). The clone was on a system where the hardware otherwise didn't change though.

Also to note is that all software I really care about is and is critical is on dongles, so as long as I install the dongle management software it's easy - I don't have to spend a bunch of time punching in serial numbers or whatever.

I would recommend that the next time you do this you simply back everything up and give it a try. It either works or it doesn't, so it's not like you're losing anything by trying.
Nuendo 10.2.2 build 396 / Lynx TWO-B / Windows 10 Pro 64-bit / Ryzen 1700 3.6GHz (oc) / 16GB Corsair Vengeance DDR4@3200MHz / Radeon VII / ASUS x370-A mobo ::::: RX Post Production Suite 4 / DaVinci Resolve

User avatar
HowlingUlf
Senior Member
Posts: 2212
Joined: Wed Dec 15, 2010 4:58 pm
Contact:

Re: Is there a way to move OS and programs to a new computer?

Post by HowlingUlf »

8-) Something like that ... yes! Thank you very much. I'll check that out first!
Gothenburg, Sweden
Steinberg Cubase Pro 10.5 | Steinberg WaveLab 10 | Steinberg Absolute 4 | Steinberg SpectralLayers 6
Win10 63.5 Pro | ASUS ATX Z170-P | Intel Core i7-6700K Skylake | 32GB RAM |
Nektar Panorama P6 | | Steinberg Midex8 | Steinberg UR824 |

Post Reply

Return to “Computer/Studio Hardware & Setup”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests