Graphics Card Issue???

Find topics on computers, studios and music-related hardware.
Post Reply
Marndin
New Member
Posts: 5
Joined: Sat Nov 12, 2016 5:25 pm
Contact:

Graphics Card Issue???

Post by Marndin » Mon Mar 05, 2018 12:07 pm

Hi There

I have recently upgraded my PC - Specs below:

•Intel Core i7-7700 3.6GHz
•16GB RAM + 2TB HDD
•ASUS H110M-R Motherboard
•DVD Writer
•Intel HD Graphics

Cubase 9.5
UR28M Interface

Everything is up and running but the performance is terrible currently.

I presume it's due to the use of the on board graphics chip? Any other suggestions?

Can anyone suggest a PCIe (3) dual graphics card that's not a fortune and will do the job.

Many thanks for any replies

Martin

Nickeldome
Member
Posts: 714
Joined: Thu Aug 07, 2014 1:06 pm
Contact:

Re: Graphics Card Issue???

Post by Nickeldome » Mon Mar 05, 2018 4:19 pm

I've used Intel HD embedded graphics for the past 4 years without any issues so I'm almost sure that this is not your issue. It's most likely something else or maybe you're using an old driver? Maybe if you give us some more information about the nature of the performance issues? Is it only poor graphics performance or do you get audio glitches?
Cubase Pro - Wavelab Pro (always latest version) Windows 10 Pro 64bit / Asus TUF Mark 1 X299 / i9-7900X (at 4.3 GHZ) / 64GB RAM / Geforce GTX 1060 6G / System drive Samsung M.2 1TB 960Pro / Kontakt drives 3 x 1TB Samsung Evo / Project/Audio/Archive drive 10TB Seagate Ironwolf - Audio interface: Roland UA-1610 / External gear: Kawai MP11 / Kurzweil PC88 / Sequential Circuits Prophet 5 / Roland JV1080 / Roland D50 / Korg 01/W / Elka EK22 – Midi controllers: Roli Seabord Rise 49, SoundQuest 8port-SE / Nektar Panorama P1 / Roland Octopad II / Akai MPD18 - Main VST's: Kontakt 6 / Padshop Pro / Spectrasonics Omnisphere 2.6, Trillian & Keyscape / Arturia V-collection / FXpansion BFD 3 / Toontrack Superior Drummer 3
All time user of Cubase since Atari V2 (around 1990)

User avatar
l3v3l6
Junior Member
Posts: 74
Joined: Wed Feb 09, 2011 10:46 pm
Contact:

Re: Graphics Card Issue???

Post by l3v3l6 » Mon Mar 05, 2018 4:53 pm

The motherboard and its H110 chipset are low-end consumer products with reduced data bandwidth over other models, and could contribute to the problem. Honestly, if it was me I would have purchased a motherboard with the Z170 chipset.
Windows 10 Pro x64, Cubase 10, Wavelab Pro 9.5, Intel 7700K, 16GB RAM, MR816CX, Deep Mind 12, Virus TI Polar, Moog Voyager RME, JBL 4326P Monitors.
Ambient Alchemy

Marndin
New Member
Posts: 5
Joined: Sat Nov 12, 2016 5:25 pm
Contact:

Re: Graphics Card Issue???

Post by Marndin » Mon Mar 05, 2018 5:52 pm

Thanks for the replies.

The performance issues are this:- I'm running 6 tracks of audio with a couple of instances of Cubases own reverbs and compressors at (44.1k 16bit and 512 buffer size) and the disk usage is showing zero (as I would expect), but the performance meter is showing the average load up to 80% at times and the real time peak about 50%. My old PC system (AMD) about 5 years old and cheap performs better. Something's not right.

Many thanks

Martin

Nickeldome
Member
Posts: 714
Joined: Thu Aug 07, 2014 1:06 pm
Contact:

Re: Graphics Card Issue???

Post by Nickeldome » Tue Mar 06, 2018 8:47 am

Yes, 80% average load for 6 audio tracks and a few plugins is very high especially when your buffer setting is already on 512. The real time peak of 50% should not be an issue as long as the average load is fairly low. You could start to enable the Steinberg powerscheme and try Asio Guard. Also take a look at your bios at the cpu power settings and disable all cpu throttling like c-sates, speedstep etc. If you still have issues run Latencymon http://www.resplendence.com/latencymon to see what driver(s) may cause this. Usb, network and graphics drivers are well know to cause problems like this.
Cubase Pro - Wavelab Pro (always latest version) Windows 10 Pro 64bit / Asus TUF Mark 1 X299 / i9-7900X (at 4.3 GHZ) / 64GB RAM / Geforce GTX 1060 6G / System drive Samsung M.2 1TB 960Pro / Kontakt drives 3 x 1TB Samsung Evo / Project/Audio/Archive drive 10TB Seagate Ironwolf - Audio interface: Roland UA-1610 / External gear: Kawai MP11 / Kurzweil PC88 / Sequential Circuits Prophet 5 / Roland JV1080 / Roland D50 / Korg 01/W / Elka EK22 – Midi controllers: Roli Seabord Rise 49, SoundQuest 8port-SE / Nektar Panorama P1 / Roland Octopad II / Akai MPD18 - Main VST's: Kontakt 6 / Padshop Pro / Spectrasonics Omnisphere 2.6, Trillian & Keyscape / Arturia V-collection / FXpansion BFD 3 / Toontrack Superior Drummer 3
All time user of Cubase since Atari V2 (around 1990)

Marndin
New Member
Posts: 5
Joined: Sat Nov 12, 2016 5:25 pm
Contact:

Re: Graphics Card Issue???

Post by Marndin » Tue Mar 06, 2018 10:33 am

Will do... thank you!

Marndin
New Member
Posts: 5
Joined: Sat Nov 12, 2016 5:25 pm
Contact:

Re: Graphics Card Issue???

Post by Marndin » Mon Mar 26, 2018 1:21 pm

Hi all

I have resolved my problem by installing a dedicated graphics card (GT 730 Silent 2GB DDR3 VGA DVI HDMI PCI-E Graphics Card).

I did have to reinstall the chipset drivers and other win 10 setup drivers as initially it didn't work.

Hope this helps

Martin

Post Reply

Return to “Computer/Studio Hardware & Setup”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests