[SOLVED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

ChrisDuncan
Member
Posts: 567
Joined: Mon Jun 17, 2013 7:29 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by ChrisDuncan » Sun Jul 23, 2017 3:46 am

I've just updated my iPad to 10.3.3 and can confirm the fix in my environment.

While I'm glad to see it working again, I couldn't wait around for a solution. I've mirrored my monitor output to run an additional one in the live room, and just use a wireless keyboard and mouse to control Cubase. I can't live in fear of iOS updates breaking things my studio depends on if the company I bought it from isn't keeping it up to date with bug fixes.

For those who don't have this app and are considering a purchase, I would strongly advise finding a different solution.

I'm a big fan of Cubase and continue to upgrade. However, since the IC Pro app is no longer being maintained, it simply can't be trusted as a reliable part of a production environment. The next time an iOS update breaks it (not an unreasonable scenario) you could be down for yet another three months, waiting on multiple versions of the OS, and hoping each time that Apple fixes the problems. If Apple hadn't decided to address this in a new iOS version (also not an unreasonable scenario), it would simply be money down the drain.
Control Room: Cubase 10.0.30 | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | Yamaha TF5 | Mackie MCU
Edit Station: Cubase 9.5.41 | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | UR 22 | CMC TP-QC-AI-CH
Keyboard Station: Cubase 10.0.30 | Windows 10 64 bit | 16 gigs memory | UR 22| CMC TP-AI
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chris Duncan
Atlanta, GA, USA, Earth

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3240
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by jaslan » Sun Jul 23, 2017 12:36 pm

Yes. It's probably not wise to use a $15 mobile app as a solution in a single-point-of-failure configuration in a professional studio.
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

mkok
Junior Member
Posts: 141
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:08 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by mkok » Sun Jul 23, 2017 1:29 pm

Yes working but I too will not rely on this app anymore and use PT control. Months of downtime is ridiculous. The method use to connect has to be suspect since other apps connected fine while this didn't. Apart from still using Cubase I won't be buying anything else from SB as the support is atrocious. As mentioned in an earlier post they certainly seem to abandon the none premium software on a regular basis
i7 960 18gb ram, Zoom LiveTrack L20, Genelc 1029a, Roland TD-30 ekit. SD3 Cubase and Wavelab always latest versions.Lots of other bits.

Dr. Midi
Member
Posts: 305
Joined: Thu Dec 27, 2012 7:02 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by Dr. Midi » Sun Jul 23, 2017 3:00 pm

It works but does not show the different channels in cue mix mode, even they are activated
Any one here who has the same bug and also a solution?

Greetings, Olaf
Windows 10 Home, Intel Core i7-3770, 16 GB RAM, Samsung 840 evo
Cubase 10.0.40 - 64 bit,
Cubase Ic pro
Yamaha N12, Steinberg MR 816x und MR 816csx (Daisy-Chain)
Icon QCon Pro + EX, Novation Zero SL MKII, Steinberg cc121, NI Komplete Kontrol

User avatar
fenderchris
Senior Member
Posts: 1343
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:30 pm
Location: Planet Palmer
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by fenderchris » Sun Jul 23, 2017 8:48 pm

Dr. Midi wrote:
Sun Jul 23, 2017 3:00 pm
It works but does not show the different channels in cue mix mode, even they are activated
Any one here who has the same bug and also a solution?

Greetings, Olaf
This might be caused by the VCA bug. It has been acknowledged by Steinberg, but not fixed of course.

See here:

viewtopic.php?f=174&t=110725
Chris

The Archers - give it a rest already!

Windows-10 Pro 64-bit v.1903.

PC: i7 Quad core 2.66GHz, 24GB ram, SSD drives.

Screens: LG 4K 3440x1440, AG-Neovo 1280x1024 (x2).

Hardware: RME FireFace UFX, MR816CSX (x2), SmartAV Tango-1 + 12-fader expansion, MOTU Midi Express 128, UAD-2 Quad, Lexicon PCM-91, Lexicon MPX-550, TC-Fireworx, Roland V-Drums TD-20X, Nektar Panorama P1.

Software: Nuendo-8.1.10, Nuendo-10.2.10, Wavelab-Elements-9.5, Halion-6, Halion Sonic 3, Kontakt-5, Cubase iCPro for iPhone and Android (killed by its parents at birth), Omnisphere, Trillian.

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2820
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by LSlowak » Mon Jul 24, 2017 4:18 pm

Hi all,

As stated before, our testings with Apple's official iOS 10.3.3 release are positive so far, and their update solves the iC Pro connectivity issue.
Please expect an official news update from us in a few days.

Best,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

comsax1
Member
Posts: 300
Joined: Wed Dec 22, 2010 8:31 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by comsax1 » Mon Jul 24, 2017 7:28 pm

Thanks for that. I have a license for the discontinued android version, but now own a ipod air iOs 10.3.3. Do I get any credit toward the iOs version?
Ross Humphries
Cubase Pro 10.30
AKAI EWI 5000
Halion 6
Ozone 7 Advanced
Neutron Advanced
Arturia SEM v2
Korg Legacy M1
Padshop Pro
Steinberg UR28M
UR44
Lenovo Idea-Pad Y560p
i7 2630QM, 16Gigs Crucial DDR3
1TB Seagate hybrid HDD
Samsung 850 Evo msata SSD

Dr. Midi
Member
Posts: 305
Joined: Thu Dec 27, 2012 7:02 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by Dr. Midi » Mon Jul 24, 2017 8:17 pm

fenderchris wrote:
Sun Jul 23, 2017 8:48 pm
Dr. Midi wrote:
Sun Jul 23, 2017 3:00 pm
It works but does not show the different channels in cue mix mode, even they are activated
Any one here who has the same bug and also a solution?

Greetings, Olaf
This might be caused by the VCA bug. It has been acknowledged by Steinberg, but not fixed of course.

See here:

viewtopic.php?f=174&t=110725
Thank you, Chris. The Problem was the VCA Faden bug.
Hope Steinberg will fix it asap.

Greetings, Olaf
Windows 10 Home, Intel Core i7-3770, 16 GB RAM, Samsung 840 evo
Cubase 10.0.40 - 64 bit,
Cubase Ic pro
Yamaha N12, Steinberg MR 816x und MR 816csx (Daisy-Chain)
Icon QCon Pro + EX, Novation Zero SL MKII, Steinberg cc121, NI Komplete Kontrol

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2820
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by LSlowak » Wed Jul 26, 2017 9:36 am

Dear all,

On July 20, 2017, Apple released the latest iOS update version 10.3.3 and we are pleased to announce that this resolves former connectivity issues between Cubase iC Pro and supported Steinberg DAWs.

Please follow this link to learn more:
viewtopic.php?f=174&t=121062

Best,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

User avatar
bonso
New Member
Posts: 24
Joined: Sat Aug 24, 2013 4:58 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by bonso » Wed Jul 26, 2017 11:10 am

Hi,
New Ski Remote 1.0.8 states a minimum of Cubase 8.5 or later, and also Windows 8 minimum....

However, it seems to be working with Cubase Elements 7 and Windows 7 x64 as far I can tell.
Haven't updated to iOS 10 yet though, so if anyone is running an older Version of Cubase/Windows and can confirm that it works ok under iOS 10 that would be great.
Cheers.

@Lars Any idea on this? Are the minimum specs stated on the SKI installer just a guide to what is officially supported or am I likely to run into problems with my older version of Cubase/Windows?
Cubase Elements 7.0.8
i7 2600 8GB
Windows 7 x64
RME Multiface
Midex 8

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2820
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by LSlowak » Wed Jul 26, 2017 11:27 am

bonso wrote:
Wed Jul 26, 2017 11:10 am
Hi,
New Ski Remote 1.0.8 states a minimum of Cubase 8.5 or later, and also Windows 8 minimum....

However, it seems to be working with Cubase Elements 7 and Windows 7 x64 as far I can tell.
Haven't updated to iOS 10 yet though, so if anyone is running an older Version of Cubase/Windows and can confirm that it works ok under iOS 10 that would be great.
Cheers.

@Lars Any idea on this? Are the minimum specs stated on the SKI installer just a guide to what is officially supported or am I likely to run into problems with my older version of Cubase/Windows?
Hi,

The system requirements state the officially tested and supported operating systems.
Cubase iC Pro might run fine on older hosts or operating systems, however these have not been tested and are not officially supported.

Best,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

User avatar
bonso
New Member
Posts: 24
Joined: Sat Aug 24, 2013 4:58 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by bonso » Wed Jul 26, 2017 4:27 pm

Hi Lars,
Thanks for the clarification.
If anyone has tested an older setup like mine with iOS 10, I would appreciate it if you could confirm it is working.
Cheers.
Cubase Elements 7.0.8
i7 2600 8GB
Windows 7 x64
RME Multiface
Midex 8

ChrisDuncan
Member
Posts: 567
Joined: Mon Jun 17, 2013 7:29 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by ChrisDuncan » Wed Jul 26, 2017 4:32 pm

bonso wrote:
Wed Jul 26, 2017 4:27 pm
If anyone has tested an older setup like mine with iOS 10, I would appreciate it if you could confirm it is working.
I'm running Cubase 9 so I can't confirm that part, but I am running on Windows 7 64 bit and and the app works on 10.3.3.
Control Room: Cubase 10.0.30 | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | Yamaha TF5 | Mackie MCU
Edit Station: Cubase 9.5.41 | Windows 7 64 bit | 24 gigs memory | UR 22 | CMC TP-QC-AI-CH
Keyboard Station: Cubase 10.0.30 | Windows 10 64 bit | 16 gigs memory | UR 22| CMC TP-AI
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chris Duncan
Atlanta, GA, USA, Earth

User avatar
bonso
New Member
Posts: 24
Joined: Sat Aug 24, 2013 4:58 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by bonso » Wed Jul 26, 2017 5:27 pm

Cool, thanks for the info.
Cubase Elements 7.0.8
i7 2600 8GB
Windows 7 x64
RME Multiface
Midex 8

User avatar
fenderchris
Senior Member
Posts: 1343
Joined: Mon Dec 20, 2010 7:30 pm
Location: Planet Palmer
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by fenderchris » Wed Jul 26, 2017 11:03 pm

bonso wrote:
Wed Jul 26, 2017 4:27 pm
Hi Lars,
Thanks for the clarification.
If anyone has tested an older setup like mine with iOS 10, I would appreciate it if you could confirm it is working.
Cheers.
I can confirm that it is working with my Win-7 64bit system using IOS 10.3.3 on my iPhone 5 and IOS 9 on my iPhone 4S.
Chris

The Archers - give it a rest already!

Windows-10 Pro 64-bit v.1903.

PC: i7 Quad core 2.66GHz, 24GB ram, SSD drives.

Screens: LG 4K 3440x1440, AG-Neovo 1280x1024 (x2).

Hardware: RME FireFace UFX, MR816CSX (x2), SmartAV Tango-1 + 12-fader expansion, MOTU Midi Express 128, UAD-2 Quad, Lexicon PCM-91, Lexicon MPX-550, TC-Fireworx, Roland V-Drums TD-20X, Nektar Panorama P1.

Software: Nuendo-8.1.10, Nuendo-10.2.10, Wavelab-Elements-9.5, Halion-6, Halion Sonic 3, Kontakt-5, Cubase iCPro for iPhone and Android (killed by its parents at birth), Omnisphere, Trillian.

User avatar
bonso
New Member
Posts: 24
Joined: Sat Aug 24, 2013 4:58 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by bonso » Thu Jul 27, 2017 12:36 am

Thanks for your input, much appreciated.
I'm running an iPad Air so hopefully that should also be fine under iOS 10.3.3.
Cubase Elements 7.0.8
i7 2600 8GB
Windows 7 x64
RME Multiface
Midex 8

aricastudio
Junior Member
Posts: 61
Joined: Fri Jun 22, 2012 3:29 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by aricastudio » Tue Aug 01, 2017 5:34 am

I wish I could report success.
But I am still not able to connect from iPad Pro or iPad 4 both running 10.3.3.
Remote Desktop is working in the Windows 7 64bit PC and I can connect to it using Remote Desktop from another PC running Windows 10.
I can also connect to the PC from my iPad using Microsoft's "RD Client" free remote connection app.
But iC Pro does not establish a connection. I reinstalled iTunes to make sure I have the correct version of Bonjour and also updated the Steinberg SKI add on. Still nothing.

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2820
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by LSlowak » Wed Aug 02, 2017 11:40 am

aricastudio wrote:
Tue Aug 01, 2017 5:34 am
I wish I could report success.
But I am still not able to connect from iPad Pro or iPad 4 both running 10.3.3.
Remote Desktop is working in the Windows 7 64bit PC and I can connect to it using Remote Desktop from another PC running Windows 10.
I can also connect to the PC from my iPad using Microsoft's "RD Client" free remote connection app.
But iC Pro does not establish a connection. I reinstalled iTunes to make sure I have the correct version of Bonjour and also updated the Steinberg SKI add on. Still nothing.
Hi Arica,

Have you been able to establish a connection with Cubase iC Pro and your Steinberg DAW before?
Did you follow the steps from the Cubase iC Pro in-app help to setup the DAW accordingly?

Best,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

aricastudio
Junior Member
Posts: 61
Joined: Fri Jun 22, 2012 3:29 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by aricastudio » Thu Aug 03, 2017 4:18 am

Thanks Lars,

Yes I used to connect no problem in the past.
I just did a new Clean install of my system, Windows 7 64bit 32 Gb and re-installed Cubase 9, SKI and Bonjour (the version included with iTunes as I had that before).
Unfortunately it did not correct the problem.
I have iPad 4 and Pro 10.5 both running IOS 10.3.3.

To make matters worse and weirder, EU Con that also used to work fine with Pro Tools is also no longer working on my system. I have not installed Pro Tools yet on my new clean install but I am loosing hope.

Do not want to update to Windows 10 as I would not have updated drivers for some of my synths, like Roland Fantom G8. I would loose been sble to record direct from Sunth through USB.

Sorry got long...

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2820
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by LSlowak » Thu Aug 03, 2017 12:11 pm

aricastudio wrote:
Thu Aug 03, 2017 4:18 am
Thanks Lars,

Yes I used to connect no problem in the past.
I just did a new Clean install of my system, Windows 7 64bit 32 Gb and re-installed Cubase 9, SKI and Bonjour (the version included with iTunes as I had that before).
Unfortunately it did not correct the problem.
I have iPad 4 and Pro 10.5 both running IOS 10.3.3.

To make matters worse and weirder, EU Con that also used to work fine with Pro Tools is also no longer working on my system. I have not installed Pro Tools yet on my new clean install but I am loosing hope.

Do not want to update to Windows 10 as I would not have updated drivers for some of my synths, like Roland Fantom G8. I would loose been sble to record direct from Sunth through USB.

Sorry got long...
Hi aricastudio,

I'm sorry to hear that you have problems to establish a connection.
Since it is the same case with a third party application it might has to do with your network setup.

Please have a look at our troubleshoot section to check if it helps to solve the problem:
https://www.steinberg.net/en/support/kn ... oting.html

Thanks,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

aricastudio
Junior Member
Posts: 61
Joined: Fri Jun 22, 2012 3:29 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by aricastudio » Fri Aug 04, 2017 6:27 am

Thanks Lars,
I am glad to report that I finally got IC Pro to connect from both iPad 4 and iPad Pro 10.5 both with iOS 10.3.3 to Cubase 9 on a Windows 7 64bit PC. It appears that beside the issues brought about by a previous iOS update, which Lars documented, I was not thorough when I updated from Cubase 8.5 to 9 and did not set up Steinberg's SKI on Cubase Devices-Remote Devices. This is explanied in IC Pro Documentation on the iPad.
Glad to have this program working again!

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2820
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: [UPDATED] News update: Cubase iC Pro connectivity issue

Post by LSlowak » Fri Aug 04, 2017 8:15 am

aricastudio wrote:
Fri Aug 04, 2017 6:27 am
Thanks Lars,
I am glad to report that I finally got IC Pro to connect from both iPad 4 and iPad Pro 10.5 both with iOS 10.3.3 to Cubase 9 on a Windows 7 64bit PC. It appears that beside the issues brought about by a previous iOS update, which Lars documented, I was not thorough when I updated from Cubase 8.5 to 9 and did not set up Steinberg's SKI on Cubase Devices-Remote Devices. This is explanied in IC Pro Documentation on the iPad.
Glad to have this program working again!
Thanks for the update, aricastudio!
I'm glad to hear your up and running again!

Have a great weekend,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

Post Reply

Return to “Cubase iC Pro”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest