Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

All about our Cubase LE and Cubase AI OEM bundle software.
Post Reply
Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Sat Jun 10, 2017 7:14 pm

I have the midi track going with say proteus as the instrument, but it only plays on my virtual keyboard in Cubasele8.I cannot get the midi output box to recognize midiguitar2 as an output..only Microsoft gs wavetable synth or not connected.I've tried a lot of things but in order for the midi channel to work, it would seem to me for the midiguitar2 to be recognised as an option. Any suggestions? (Oh and remember midiguitar2 turns my guitar into a midi controller)
don't pay attention to the pic not downloaded yet..it worked for me...
Attachments
1497118386981.jpg
(1.39 MiB) Not downloaded yet

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16932
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Martin.Jirsak » Sat Jun 10, 2017 7:55 pm

Hi,

Does midiguitar2 also works as a MIDI Input? Isn't it only MIDI Controller, so MIDI Output?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Sat Jun 10, 2017 9:52 pm

I'm just starting new with the midi track and have fooled around with it quite a bit as far as inputs outputs etc..originally i would load an audio track and midiguitar2 would be add add as an effect and then load an instrument track and choose something like Halion sonic se2 or another synth or piano etc. It would tie into midiguitar2 and play..but recently I loaded a midi track to see if the midi instruments that cubase gives me (about 20-30) would work with midiguitar2..the midi track when loaded with something like korg or Alesis keyboards, only plays or sounds on the cubase virtual keyboard..I tried matching inputs an outputs, even trying the "any" option..still nothing..maybe because it's Cubasele8 free with a purchase I'm locked out...

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16932
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Martin.Jirsak » Sun Jun 11, 2017 9:04 am

Hi,

In Cubase LE, you can use 3rd party plug-ins too. This is not the limitation of the LE version.

While using you MIDI Input, can you see the move of the virtual instrument's virtual keyboard? Can you see any meters move in the virtual instrument? Can you see the meter in Cubase?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Tue Jun 13, 2017 1:22 pm

Martin.Jirsak wrote:Hi,

In Cubase LE, you can use 3rd party plug-ins too. This is not the limitation of the LE version.

While using you MIDI Input, can you see the move of the virtual instrument's virtual keyboard? Can you see any meters move in the virtual instrument? Can you see the meter in Cubase?
Yes ..not only do the meters move, I get sound to like test what I would like to use , while using the virtual keyboard..but it will not recognize midiguitar2 like Halion or the structure vst synth or xpand2 synth that I have..it goes audio track-insert midiguitar2---midi track-but not recognizing midiguitar2 as an input ..just gs wavetable Microsoft synth..

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16932
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Martin.Jirsak » Tue Jun 13, 2017 2:47 pm

Are you sure, you check Inputs? HALion, xpand2, Microsoft Wave table, all of these are outputs, not inputs. Inputs are one field up.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Tue Jun 13, 2017 7:26 pm

Martin.Jirsak wrote:Are you sure, you check Inputs? HALion, xpand2, Microsoft Wave table, all of these are outputs, not inputs. Inputs are one field up.
I tried every which way, channels inputs outputs..different instruments hoping maybe the routing of midiguitar2-a synth or instrument-midi track with midi instruments..I was thinking that maybe because my version of Cubasele8 (free with the purchase of a multi effects pedal) had me locked out of those 25 -30 synth and keyboards in the midi device manager panel..

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16932
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Martin.Jirsak » Tue Jun 13, 2017 8:43 pm

Could you attach a screenshot, please?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Tue Jun 13, 2017 9:33 pm

Martin.Jirsak wrote:Could you attach a screenshot, please?
Here..
Attachments
14973859163021181070356.jpg
(1.41 MiB) Not downloaded yet

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Tue Jun 13, 2017 9:40 pm

Here..
Attachments
1497386401534-2046289829.jpg
(1.53 MiB) Not downloaded yet

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16932
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Martin.Jirsak » Tue Jun 13, 2017 10:25 pm

In the MIDI Track, could you click to the All MIDI Inputs? Can you see the midiguitar2 here? COuld you send a screenshot of these MIDI Inputs, please?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Tue Jun 13, 2017 10:37 pm

Martin.Jirsak wrote:In the MIDI Track, could you click to the All MIDI Inputs? Can you see the midiguitar2 here? COuld you send a screenshot of these MIDI Inputs, please?
Here
Attachments
14973897813371600552078.jpg
(1.64 MiB) Not downloaded yet

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Tue Jun 13, 2017 10:38 pm

Martin.Jirsak wrote:In the MIDI Track, could you click to the All MIDI Inputs? Can you see the midiguitar2 here? COuld you send a screenshot of these MIDI Inputs, please?
Here
Attachments
14973898830351106058154.jpg
(1.38 MiB) Not downloaded yet

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Tue Jun 13, 2017 10:40 pm

Martin.Jirsak wrote:In the MIDI Track, could you click to the All MIDI Inputs? Can you see the midiguitar2 here? COuld you send a screenshot of these MIDI Inputs, please?
Here
Attachments
14973899688642047260838.jpg
(1.51 MiB) Not downloaded yet

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16932
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Martin.Jirsak » Tue Jun 13, 2017 10:44 pm

Here we go... Select the MIDI port Audio 01: Ins. 1 MIDIGuitar2-64bit.... This is theMIDI Port you want to use.

Now, if you play a guitar, the signal is converted to the MIDI data, and via this MIDI port, the data is routed to Cubase. So this is your Input. And this is how MIDIGuitar2 suppose to work. To transform your audio signal from guitar to the MIDI Data. It doesn't work as MIDI Output, or as a virtual Instrument. It works, as an Input.

From this MIDI Input, you can feed any MIDI/Instrument track.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Wed Jun 14, 2017 1:01 am

Martin.Jirsak wrote:Here we go... Select the MIDI port Audio 01: Ins. 1 MIDIGuitar2-64bit.... This is theMIDI Port you want to use.

Now, if you play a guitar, the signal is converted to the MIDI data, and via this MIDI port, the data is routed to Cubase. So this is your Input. And this is how MIDIGuitar2 suppose to work. To transform your audio signal from guitar to the MIDI Data. It doesn't work as MIDI Output, or as a virtual Instrument. It works, as an Input.

From this MIDI Input, you can feed any MIDI/Instrument track.
Where do I go in the forum to find out exactly if those keyboards and synths in the midi device manager are available to me in Cubasele8 free wit purchase?

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16932
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Martin.Jirsak » Wed Jun 14, 2017 9:36 am

This is not a MIDI output. You cannot use it in the Device Manager, it down make sense at all.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Thu Jun 15, 2017 8:29 pm

Martin.Jirsak wrote:This is not a MIDI output. You cannot use it in the Device Manager, it down make sense at all.
Yes i know i don't have the terminology to explain exactly. .but the general idea was to get midiguitar2 to connect to one of those many s ynths in the midi device manager panel left column and have them play like the other synths and instruments when they're loaded into an instrument track....I get nothing out of the midi track after loading one of those many synths in the left column of the midi device manager panel.. I have no problem with making the instrument track hook up...whether they are an output or an input, I don't know..but this is the idea I had to maybe have better tones when playing live...

I was thinking maybe with the Cubasele8 version that I have, that I was somehow locked out of these synths and had to upgrade for them to work?

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16932
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Martin.Jirsak » Thu Jun 15, 2017 10:47 pm

Why do you need MIDI Devices for the Virtual Instrument?

Could you just simply add an Instrument Track with your favorite instrument and set its MIDI Input to the MidiGuitar? I guess, this is what you want to achieve.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Fri Jun 16, 2017 1:57 am

Martin.Jirsak wrote:Why do you need MIDI Devices for the Virtual Instrument?

Could you just simply add an Instrument Track with your favorite instrument and set its MIDI Input to the MidiGuitar? I guess, this is what you want to achieve.
When I play live with the synths and virtual instruments that I have, the tone sometimes isn't all that good..so I thought using the other available synths in the midi device manager panel would provide a better tone..and as far as I know I can only access those synths through a midi track, not an instrument track, they don't show up on the list..I end up tweaking parameters all day long on sound enhancing plugins to try to get good tone...

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16932
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Martin.Jirsak » Fri Jun 16, 2017 6:50 am

Ok, This is misunderstanding of the MIDI Devices. These are not other virtual instrument. You have to own the hardware to be able to use it. The MIDI Device helps you to control the hardware instrument (of you own it) and it allows you to send a Program Change data in more user friendly manner. Nothing more. You need the hardware to get the sound of of it.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Robert Donithan
Junior Member
Posts: 173
Joined: Mon Dec 12, 2016 4:44 pm
Contact:

Re: Here's hoping on midi instrument recognizing midiguitar2

Post by Robert Donithan » Fri Jun 16, 2017 2:09 pm

Martin.Jirsak wrote:Ok, This is misunderstanding of the MIDI Devices. These are not other virtual instrument. You have to own the hardware to be able to use it. The MIDI Device helps you to control the hardware instrument (of you own it) and it allows you to send a Program Change data in more user friendly manner. Nothing more. You need the hardware to get the sound of of it.
That's what I was thinking being there was no virtual image of the synths..but what kept driving me on was I was getting sound out of them through my computer using the Cubasele8 virtual keyboard..now I can stop experimenting...thanks...

Post Reply

Return to “Cubase LE and Cubase AI”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests