HALion 6...

All topics on HALion 4, HALion 5 and Steinberg's VST workstations HALion Sonic 1 and HALion Sonic 2
onemidi
Junior Member
Posts: 151
Joined: Tue Feb 11, 2014 2:59 pm
Location: Brooklyn New York
Contact:

HALion 6...

Post by onemidi » Sun Jan 31, 2016 5:00 am

With Kontakt being the talk of the industry and with the rise of "Falcon" from UVI, HALion 6 would really have to bring it. I mean REALLY have to bring it!

Better time stretching... I can't get samples to span 2 octaves sometimes less without sounding gaggled and stretched no matter what audio warp setting I use.

More up-to-date sounds... I can't find any beast out trap synths and other crazy, thick, interesting, out of the box 2015-2016 sounds like what you hear in "Nexus" by reFX... I know HALion is probably capable of making those sounds but you have to be in to sound design, for those of us who like to load a preset and go, we're stuck with a bunch of old 80s-90s Yamaha keyboard sounding presets with a few usable ones for present day. Most of the presets sound too regular and uninspiring.

If you guys focus on those thing and great cpu usage HALion will be on top because I noticed thats where other plugins lack. They have all these feature and killer sounding presets but just playing a chord can max out the cpu.

HALion is a great Sampler/Workstation, so c'mon lets win the Sampler/Workstation market.

onemidi
Junior Member
Posts: 151
Joined: Tue Feb 11, 2014 2:59 pm
Location: Brooklyn New York
Contact:

Re: HALion 6...

Post by onemidi » Mon Feb 01, 2016 11:48 pm

I just realized what the problem is... Other plugins have a lot of layered presets so they sound thicker and more interesting, and HALion just have the sounds for us to create our own layers... Which I guess is ok.

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by Muziksculp » Mon Feb 15, 2016 2:27 am

I would guess that Halion 6 shouldn't be too far away. I wouldn't be surprised if H6 was released during, or even before Summer 2016.
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

Niles
Member
Posts: 330
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: HALion 6...

Post by Niles » Thu Feb 18, 2016 1:34 am

No 5.5 this time?
That's unique! Most of the time Steinberg's unprecedented generosity and indisputable commitment towards its customers result in at least 4 updates before a product is put to rest.

User avatar
musicbeat
Member
Posts: 217
Joined: Thu Aug 23, 2012 9:11 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by musicbeat » Sun Mar 06, 2016 5:29 pm

Great thread, though I can load just about anything I want into HALion......but they do need to give a little more love to such a fantastic product
i7-6700 3.4 ghz 32 go L2|W10 x64
Cubase Pro 9.5|HALion 6|Cubasis|Groove Agent Pro|Spectrasonics Bundle
RME BabyFace|AxiomPro49|Focal Pro-CMS 40's

Izitskyj
New Member
Posts: 21
Joined: Sun Apr 14, 2013 9:47 pm
Contact:

Re: HALion 6...

Post by Izitskyj » Sun Mar 13, 2016 5:21 pm

Would be good ready-to-use scripting system perhaps (for build your own devices).
Halion 6, Padshop Pro, Retrologue, Groove Agent 4
OS Win 7 64bit

Blackout
Member
Posts: 485
Joined: Wed Dec 22, 2010 7:13 am

Re: HALion 6...

Post by Blackout » Mon Mar 28, 2016 10:27 am

i would not be surprised if Halion 6 comes out with Cubase 9 together in the package. This will be their big upgrade incentive.
Cubase 8.5.30 / UAD2 Quad + UAD2 Solo / Win7 x64 SP1 / Asus X99 Deluxe II MB / 12 Gig DDR3 Samsung Ram / NVIDIA GT730 /Steinberg UR824 Audio Interface x2

maggie
Member
Posts: 347
Joined: Fri Nov 01, 2013 1:08 pm
Contact:

Re: HALion 6...

Post by maggie » Tue Mar 29, 2016 1:36 pm

I hope HALion 6 will be presented at the Musikmesse.
Cubase 10 pro, Halion 6, Groove Agent 5, Padshop Pro, Tone2 Electra 2, Tone2 Ultraspace, U-He Diva, U-He Presswerk, U-He Hive, Tubeohm Vintage, Virtual CZ, Arturia Solina V2, Arturia Analog Lab, Waldorf Nave, Synapse Dune 2, UVI Falcon, UVI Grand Piano Type D, AiR Xpand!2, KV331 Synthmaster, Steinberg UR22, Arturia Keylab 49 (Black Edition), Intel i7 2600, 16GB RAM, ASUS P8Z68-V/GEN 3, Windows 10 64bit

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by Muziksculp » Tue Mar 29, 2016 5:58 pm

The new UVI Falcon is a very powerful sampler, and synth, I just started learning, and using it, it kind of resembles Halion 5, I wonder what new features Halion 6 will offer, and if they have done further improvements to the GUI, and workflow, close integration with Cubase Pro, and Wavelab Pro.

Yes, It would be so cool if Steinberg presents Halion 6 at Musikmesse.
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

Niles
Member
Posts: 330
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: HALion 6...

Post by Niles » Wed Mar 30, 2016 2:27 am

Muziksculp wrote:The new UVI Falcon is a very powerful sampler, and synth, I just started learning, and using it
Do you happen to know if Falcon accepts VST-XML drag and drop? So drop regions (sliced events) directly to the sampler.

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by Muziksculp » Wed Mar 30, 2016 2:51 am

Niles wrote:
Muziksculp wrote:The new UVI Falcon is a very powerful sampler, and synth, I just started learning, and using it
Do you happen to know if Falcon accepts VST-XML drag and drop? So drop regions (sliced events) directly to the sampler.
Hi Niles,

Falcon has what they call a 'Slice' Oscillator. Falcon is a very powerful Sampler & Synth. Quite deep, and offers lots of sophisticated effects, midi effects, granular Synthesis, ...etc. Lots of info, and videos about it on Youtube, and on their website. I'm not sure what VST-XML drag and drop means when referring to Falcon, but you can surely drag and drop a .wav file into Falcon's Slice Osc, and it will slice it for you.

Quote from the UVI Website regarding the Slice OSC. in Falcon

" SLICE
Ideal for rhythmic and percussive material, the Slice oscillator can divide samples into discrete keygroups to be resequenced. Adjust transient sensitivity manually or use embedded markers like those found in REX files. Drag-and-drop export of sliced file maps in a variety of ways including as a Falcon patch, discrete WAV files, or MIDI sequence."

Cheers,
Muziksculp
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

Niles
Member
Posts: 330
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: HALion 6...

Post by Niles » Thu Mar 31, 2016 10:29 pm

Thanks Muziksculp, Slice OSC sounds interesting too.
I just received a notice from UVI about the new Falcon update supporting VST-XML. A shame they don't have a demo version available.

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by Muziksculp » Thu Mar 31, 2016 10:32 pm

Niles wrote:Thanks Muziksculp, Slice OSC sounds interesting too.
I just received a notice from UVI about the new Falcon update supporting VST-XML. A shame they don't have a demo version available.
Cool !

What is VST-XML ? can you explain what this is ? and how is it useful to have ?

Thanks,
Muziksculp
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

Niles
Member
Posts: 330
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: HALion 6...

Post by Niles » Fri Apr 01, 2016 12:24 am

Muziksculp wrote:What is VST-XML ? can you explain what this is ? and how is it useful to have ?
With VST-XML (or VSTXML) when you drop the audio event from the arrangement, you actually drop a code snippet on the VST instrument. The code informs the VST plugins where to find the sample file(s) and what regions to play. Also how the file should be treated, like: Tempo, quantize data, root note, region data (slice) etc.

A common single XML slice looks like this:

Code: Select all

<vst-xml>
<region id="00000000216CEA30">
<filename>C:\SomeFolder\SomeFileLocationsomeFileName.wav</filename>
<start>0</start>
<end>102775</end>
<projectTime domain="quarterNotes">1</projectTime>
<tempo>77.236682072488449</tempo>
</region>
</vst-xml>
One of the benefits is you can slice your samples in your host (I use Studio One, but Cubase supports it too) and maintain the slices in the sampler, but still have the possibility to adjust the regions of the sample in the sample player. Also you can simply edit a sliced sample as a single file, because the sample player reads the entire file and maps it according to the regional data. So the file isn't physically sliced.

It's pretty convenient.

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by Muziksculp » Fri Apr 01, 2016 12:42 am

Hi Niles,

That's very interesting, and something I didn't know. I'm guessing Halion 5 supports VST-XML.

Thanks for the explanations.

Cheers,
Muziksculp
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

Niles
Member
Posts: 330
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: HALion 6...

Post by Niles » Fri Apr 01, 2016 1:45 am

Muziksculp wrote:I'm guessing Halion 5 supports VST-XML.
Yes, Halion 5 and GA4 both support it.
I just want to phase out all my Steinberg software. So if Falcon can replace Halion I'm a happy camper :)

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by Muziksculp » Fri Apr 01, 2016 1:58 am

Niles wrote:
Muziksculp wrote:I'm guessing Halion 5 supports VST-XML.
Yes, Halion 5 and GA4 both support it.
I just want to phase out all my Steinberg software. So if Falcon can replace Halion I'm a happy camper :)
I see. So you have jumped the fence to Studio One Pro. Cool DAW, just starting to learn my way around it.

imho. it is valuable to have both Cubase and Studio One, (Why Not ?) .

Hmmm... Why do you want to phase out all your Steinberg Software ? Halion, GA4 are great VSTs., and you can use them in S1Pro.

Cheers,
Muziksculp
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

claurence
Junior Member
Posts: 55
Joined: Thu Dec 16, 2010 4:36 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by claurence » Sat Apr 02, 2016 12:25 am

AAX support please!
Cubase 7.5, El Capitan, Steinberg UR44, Komplete 9, Spectrasonics stuff, a few other VIs.

Niles
Member
Posts: 330
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: HALion 6...

Post by Niles » Sat Apr 02, 2016 1:32 pm

Muziksculp wrote:Hmmm... Why do you want to phase out all your Steinberg Software ?
Let's say I'm personally happier with products from other brands on the long run.
Muziksculp wrote:Halion, GA4 are great VSTs., and you can use them in S1Pro.
Have you tried the VST3 version of Halion in Studio One?

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by Muziksculp » Sat Apr 02, 2016 5:00 pm

Niles wrote:
Muziksculp wrote:Hmmm... Why do you want to phase out all your Steinberg Software ?
Let's say I'm personally happier with products from other brands on the long run.
Muziksculp wrote:Halion, GA4 are great VSTs., and you can use them in S1Pro.
Have you tried the VST3 version of Halion in Studio One?
No I have not tried using the VST3 or the VST2 versions of Halion 5 in S1Pro yet. I'm guessing you are having issues with running the VST3 version of H5 in S1Pro. I also read that S1Pro runs more efficient, and maybe more stable on PC than on Mac. (just like Cubase) ;)
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

Niles
Member
Posts: 330
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: HALion 6...

Post by Niles » Sat Apr 02, 2016 8:20 pm

Muziksculp wrote:I'm guessing you are having issues with running the VST3 version of H5 in S1Pro.
Yep.

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by Muziksculp » Sat Apr 02, 2016 9:24 pm

Niles wrote:
Muziksculp wrote:I'm guessing you are having issues with running the VST3 version of H5 in S1Pro.
Yep.
That's a bummer, hopefully this can be fixed in the near future. (did you check if other S1Pro users are having issues with H5 as well ? )

Are you running S1Pro on Mac or PC ?
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

Niles
Member
Posts: 330
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: HALion 6...

Post by Niles » Sun Apr 03, 2016 2:55 pm

Muziksculp wrote:That's a bummer, hopefully this can be fixed in the near future. (did you check if other S1Pro users are having issues with H5 as well ? )

Are you running S1Pro on Mac or PC ?
I'm using PC but OSX users reported the same issue since 2013. If the issue is at Steinberg's end, it probably won't be fixed ever. If the issue is at PreSonus end it will be fixed eventually.

However, I don't know where the culprit is and Steinberg does not seem to care much the VST3 version of their product is failing in other hosts.

claurence
Junior Member
Posts: 55
Joined: Thu Dec 16, 2010 4:36 am
Contact:

Re: HALion 6...

Post by claurence » Thu Apr 07, 2016 5:42 pm

Nothing about Halion 6 today, eh? A shame. I was hoping.
Cubase 7.5, El Capitan, Steinberg UR44, Komplete 9, Spectrasonics stuff, a few other VIs.

iRan
Member
Posts: 276
Joined: Sun Dec 26, 2010 12:52 pm
Contact:

Re: HALion 6...

Post by iRan » Fri Apr 08, 2016 1:34 pm

I don't think its going to happen They have a special price going on
right now. they probably just started working on the next HALion do to the survey
just recently.. but Im only speculating
Cubase Pro 10, HALion 6, Steinberg UR824,
Yamaha Headphones Yamaha KX61 Yamaha Monitors
27 inch iMac i7 Quad Core iPad Air with iC Pro.
6 Core PC. Roland Vdrums

Post Reply

Return to “Halion 5 | Halion 4 | Halion Sonic | Halion Sonic 2”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest