Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Find topics on computers, studios and music-related hardware.
Post Reply
johngar
Member
Posts: 564
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:46 pm
Contact:

Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by johngar »

I am thinking about getting one and wanted to know well it works with Cubase/Nuendo.
PC | Nuendo 10 | i7-4930k | Win10 | 32gb ram | Intensity Pro | Radeon HD7700 | RME9632 | Euphonix MC Control -Mix - Transport | Generic

artifactdetroit.com

Woodcrest Studio

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by Woodcrest Studio »

SSL Nucleus Manual wrote:Protocols
DAW control protocols are selected as part of the Layer’s Profile, configured in the
Profile Setuparea in the top left corner of the Remote’s DAWtab.
There are four default Profiles supplied with Nucleus:
- A HUI Profile configured for ProTools
- An MCU Profile configured for Logic
- An MCU Profile configured for Nuendo/Cubase
- A Continuous Controller (CC) Profile for use with MIDI devices
http://www.solid-state-logic.com/docs/N ... _Guide.pdf
from Page 21

Documentation is located here: http://www.solid-state-logic.com/music/ ... tation.asp

So, I would think if you had more questions, the manual would be the first place I would go. You may find a deal breaker in something that you read and decide to go another direction.

Good Luck

Woodcrest Studio

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by Woodcrest Studio »

As a FYI, Doing some reading in the manual, it uses a MCU layer for cubase and nuendo. My mixers (Mackie MCU and Extenders) use that and it works well for everything except plugin automation.

johngar
Member
Posts: 564
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:46 pm
Contact:

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by johngar »

Thanks Woodcrest.
Yes I read manuals of potential software and hardware before I buy.
But of course asking questions in the hardware forum is good to get real user feedback.
I mean the manuals always explain potential, but users will generally report the best things about it and the worst.
The appeal to the Nucleus is the SSL plugins and mic pre's, but is it worth the money if the control side is not that great.
PC | Nuendo 10 | i7-4930k | Win10 | 32gb ram | Intensity Pro | Radeon HD7700 | RME9632 | Euphonix MC Control -Mix - Transport | Generic

artifactdetroit.com

Woodcrest Studio

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by Woodcrest Studio »

Cool. I didn't know if you had seen the manuals or not. 8-)

User avatar
Tommy-boy
Junior Member
Posts: 149
Joined: Thu Dec 16, 2010 3:32 pm
Contact:

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by Tommy-boy »

I was drooling over the Nucleus last weekend. Looks like a sweet controller. If you get one, I'd love to know how you made out with it.

Just out of curiousity, were you planning on using the sound card functionality too? I would be interested in how good the soundcard drivers were, latency, etc...

johngar
Member
Posts: 564
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:46 pm
Contact:

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by johngar »

Tommy-boy wrote:I was drooling over the Nucleus last weekend. Looks like a sweet controller. If you get one, I'd love to know how you made out with it.

Just out of curiousity, were you planning on using the sound card functionality too? I would be interested in how good the soundcard drivers were, latency, etc...
Actually, one of the things I don't like about it is that it is a USB audio interface. I have not had very good experiences with those.
I was hoping someone that had used it with Cubase would chime in and convince me otherwise. Maybe the functionality of the controller surpasses the drawback of a USB audio interface??
PC | Nuendo 10 | i7-4930k | Win10 | 32gb ram | Intensity Pro | Radeon HD7700 | RME9632 | Euphonix MC Control -Mix - Transport | Generic

artifactdetroit.com

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by Muziksculp »

The Nucleus looks very pro and solid, a pretty capable controller from SSL, and comes with a high-price tag. I'm still thinking about it, and waiting to see what other options shows up this coming Winter NAMM 2011 show. I'm badly need a quality control surface for my project studio.

Now.. If only Steinberg would offer something of this caliber, that would offer high-quality, and features, at a better price point, and plug-and-play type of set-up and integration with Cubase/Nuendo , after all, Yamaha/Steinberg have been plugging the (Total Integration) concept. So far not a complete system, it is missing a very essential component, namely : A (PRO CONTROL SURFACE !) I will surely go for it if it existed.

Too bad they have nothing that I can compare to the Nucleus at this time. Oh well... Maybe one of these days they will surprise us :shock:
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

User avatar
JMCecil
Grand Senior Member
Posts: 3621
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:03 pm
Contact:

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by JMCecil »

Muziksculp wrote:The Nucleus looks very pro and solid, a pretty capable controller from SSL, and comes with a high-price tag. I'm still thinking about it, and waiting to see what other options shows up this coming Winter NAMM 2011 show. I'm badly need a quality control surface for my project studio.

Now.. If only Steinberg would offer something of this caliber, that would offer high-quality, and features, at a better price point, and plug-and-play type of set-up and integration with Cubase/Nuendo , after all, Yamaha/Steinberg have been plugging the (Total Integration) concept. So far not a complete system, it is missing a very essential component, namely : A (PRO CONTROL SURFACE !) I will surely go for it if it existed.

Too bad they have nothing that I can compare to the Nucleus at this time. Oh well... Maybe one of these days they will surprise us :shock:
You mean like Houston? :shock:
cpu:i7 6950x - RAM:128gb - OS:Win 10 - Interfaces:Lynx Aurora, Komplete Audio 6 - MIDI:Midisport 4x4, Quadra Thru
Steiny Suff: CMC:FD,CH,TP,QC,PD | Wavelab 9 | Cubase VST-32->9 | H5, GA4, HSO, Padshop Pro, Cubasis, iC Pro

User avatar
Muziksculp
Member
Posts: 465
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:08 am
Contact:

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by Muziksculp »

'Houston' is an old, and discontinued product.

imho. Steinberg needs to offer a (NEW) Pro-Controller. So far they don't have anything to offer.
Cubase Pro 9 , Groove Agent 4, Halion 6, Halion Sonic 3, Padshop Pro, RND Portico EQ & Compressor, Wavelab Pro 9, The Grand 3, Antelope Audio Goliath, Antelope Audio Pure2., Windows 8.1 Pro

johngar
Member
Posts: 564
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:46 pm
Contact:

Re: Anyone using an SSL Nucleus with Cubase?

Post by johngar »

Muziksculp wrote:'Houston' is an old, and discontinued product.

imho. Steinberg needs to offer a (NEW) Pro-Controller. So far they don't have anything to offer.
I agree, although the CC121 has some good stuff on it, it is limited. If you expand on that and offer something in the $1500 range customized to Cubase but also has user programability like Euphonix, that would be something.
PC | Nuendo 10 | i7-4930k | Win10 | 32gb ram | Intensity Pro | Radeon HD7700 | RME9632 | Euphonix MC Control -Mix - Transport | Generic

artifactdetroit.com

Post Reply

Return to “Computer/Studio Hardware & Setup”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests