kontakt instruments usage

Discussions about VST Instruments and VST plug-ins from other manufacturers
Post Reply
gabriel_brosteanu
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Sep 13, 2014 1:36 pm
Contact:

kontakt instruments usage

Post by gabriel_brosteanu » Wed Oct 28, 2015 12:19 pm

Hi guys,

what do you think is the better and most efficient way to use instruments inside kontakt, for example running 10 instruments inside one kontakt instance ( with assigned midi channels ) or running 10 instances of kontakt , each loaded with a single instrument ? Which kind of setup do you think Cubase 8 "favours" the most ?

Thanks !

User avatar
Home Studio 87
Member
Posts: 785
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:32 pm
Contact:

Re: kontakt instruments usage

Post by Home Studio 87 » Wed Oct 28, 2015 2:54 pm

using one instance of Kontakt for single instrument.... better multi CPU usage....
Gigabyte GA-X99P-SLI / Intel Corei7 6800k / 32 Go DDR4 / 4x SSD / Win 10 Pro x64 / UAD Apollo Twin USB / UAD2 Satellite Octo USB / UAD2 Octo PCIe / Cubase Pro 10 / VEP6 / D-Touch Cubase / Console 1 / 24 Ch X-Touch / CMC Controllers / iPad 2&3 Lemur / Komplete Kontrol S61 MK2 /

gabriel_brosteanu
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Sep 13, 2014 1:36 pm
Contact:

Re: kontakt instruments usage

Post by gabriel_brosteanu » Thu Oct 29, 2015 3:40 pm

Thanks !

roel
Member
Posts: 786
Joined: Wed Jun 27, 2012 2:20 pm
Contact:

Re: kontakt instruments usage

Post by roel » Thu Oct 29, 2015 9:18 pm

+1
one dll per channel works the best on modern systems, and give you an entire channel to work with for that instrument.

kind regards,
R.
Cubase 10.5, vienna ensemble pro 5,
Master:laptop Clevo, P771zm, i7 4790S, 16 gig, 2xSSD samsung 840pro/evo, 2x Samsung SSD850 +touch screen
Slave: none, will probably never be replaced because latest processors are powerfull enough
Sound: Motu Ultralite MKIII (usb), Focusrite 18i20, behringer 16 ch mixer
control: Synergy, novation zero SL
vsti: Steinberg, East West, Vienna, Native Instruments, Spectrasonics and a lot of others
hardware: S760, CD3000xl, SY77, studiologic 990, alesis Q88,

gabriel_brosteanu
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Sep 13, 2014 1:36 pm
Contact:

Re: kontakt instruments usage

Post by gabriel_brosteanu » Fri Oct 30, 2015 11:09 am

Thanks Roel ! I always thought that so many instances of kontakt use up a lot of memory , but i guess it turns out one empty contact uses a very small amount of ram...

Cheers

PeppaPig
Member
Posts: 916
Joined: Sat Jan 24, 2015 5:39 pm
Contact:

Re: kontakt instruments usage

Post by PeppaPig » Fri Oct 30, 2015 10:26 pm

gabriel_brosteanu wrote:Hi guys,

what do you think is the better and most efficient way to use instruments inside kontakt, for example running 10 instruments inside one kontakt instance ( with assigned midi channels ) or running 10 instances of kontakt , each loaded with a single instrument ? Which kind of setup do you think Cubase 8 "favours" the most ?

Thanks !
I tend to use instrument tracks these days with one Kontact instance per track - this is because each track gets its own thread and this works well with my 8 core system.
Cubase Pro 10.00.40, 9.5, Pro9.0.20. WaveLab 9 EL. UA Apollo Quad FW, UA PCI Octo, UA Satelite Quad, Adam T5V, Golden Audio pre73 DLX, Behringer ADA8200, Joe Meek AC3, Intel i7 6850x@4.2Ghz (6C/12T), Asus x99 Deluxe II, AMD 6450 HD, Windows 10 Pro, Samsung 860 and 850 SSDs, 64Gb RAM - Melodyne Studio, Komplete ultimate 11, Halion 6, GA,GA2,GA3,GA4 (+sp), OZ6, OZ7, OZ8 adv, Neutron Adv, BFD3, SoundToys rack, Panorama P1, M-Audio Oxygen, Yamaha YPP55 - outboard: PRO VLAII, Digitech Time machine RDS4000, 1950s Ferrograph Series 5, Mics: AKG C1000S, Rode NT2A and M5 pair, SE2200A, SE X1R, Fame-VT67 (cheap valve U67 clone), Heil PR20&PR22, Behringer Mic2200 used for reamping with a bit of nastiness!

VmusicV
Junior Member
Posts: 50
Joined: Fri Oct 30, 2015 2:46 pm
Contact:

Re: kontakt instruments usage

Post by VmusicV » Sun Nov 08, 2015 5:24 am

Hi... Can you explain how to make Kontakt and Instrument Track ; as opposed to a Rack Instrument? I would love to be able to do that but I don't know how.

mpayne0
Member
Posts: 655
Joined: Fri Dec 17, 2010 10:07 pm
Location: Brooklyn
Contact:

Re: kontakt instruments usage

Post by mpayne0 » Mon Nov 09, 2015 7:06 pm

On the large Instrument rack there are 2 vague arrows where you can choose between a rack or instrument track.

Steinberg loves to hide things like that away LOL and at this point I wish they would just clean up the instrument track vs rack instrument business. It's not very intuitive.

User avatar
mroekalea
Senior Member
Posts: 1378
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:12 am
Contact:

Re: kontakt instruments usage

Post by mroekalea » Mon Nov 09, 2015 7:12 pm

:mrgreen:
Steinberg loves to hide things
:mrgreen:

This is the truth :o , hopefully SB will change all this.
Menoj

If nothing goes right, go left!


Win10, 3930K@3.2Ghz, 32GB, 2 x DELL u2713hm monitors (5120 x 1440), monitoring: ADAM P22A with SUB8, Audient ID14 & Behringer XR18 & Focusrite safire pro 26IO, Cubase 9.5 pro & artist 8.5, wavelab 9.5 elements, HSO, RND Portico 5033, CC121, Cubase IC pro, Halion 6, GA4, VG2, Arturia Analog Lab, TRacks CS grand + all custom elements, BFD3, Amplitube 3&4 (fender, orange, SVX collections, slash), Z3TA+2, HSO library, many Waves plugs, Plugin Alliance plugins (BX, SPL, Maag & Elysia), NI Komplete 11 Ultimate, AIR instrument expansion pack v3, Melodyne Studio v4, Soundtoys 5, Lexicon native PCM reverb bundle, UJAM Virtual Guitarist complete bundle, SoniVox Premium collection, Ezkeys upright & Vintage Fender Jazz basses, Fender Bassman 100, Markbass TTE500 , FMC Neo 2128 cab

User avatar
jamusic
Member
Posts: 664
Joined: Sun Jun 16, 2013 6:49 pm
Location: An Hour East Of Vancouver, BC
Contact:

Re: kontakt instruments usage

Post by jamusic » Thu Dec 17, 2015 4:43 am

I never considered these two arrows to be hidden, just a tad small perhaps, though.
-C7.5.4/8.0.4 -Win 7-x64 -Intel i7-2600k -ASUS P8Z68 V-Pro -Antec High Current 520w -16G RAM
-ASUS nVidia GeForce Video Card -Hyper 212+ Cooler -3 SSDs -1TB Black Caviar HD -2 1TB External USB 3
-TC Electronic SK 48 Audio Interface -Presonus StudioLive 16.4.2 Mixer -Roland UM-550 MIDI Interface
-Advanced Audio CM67se Mic -DBX 376 Tube Channel Strip Pre-Amp/Comp -ART DPS II Tube Pre-Amp
-Roland V-Piano -Yamaha P-200/88 key & Nektar Panorama P6/61 Keyboards -V-Drums/Roland TD-6
-4003 Rickenbacker Fireglow Bass -5 Guitars -4 Sound Modules -Way Too Many VSTs -Little To No Talent ;)


Post Reply

Return to “VST Instruments and Virtual Effects (general)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest