VST paths in plugin manager

Discussions about VST Instruments and VST plug-ins from other manufacturers
Post Reply
holgerx
New Member
Posts: 3
Joined: Fri Oct 28, 2016 9:50 am
Contact:

VST paths in plugin manager

Post by holgerx » Fri Oct 28, 2016 9:54 am

Hi there,
I just reorganized my VST Plugins so that I only use 2 directory es. The one from Cubase 8.5 itself and one for 3rd party Stuff. So I deleted all others in Plugin Manager because they are empty. Then I deleted The Dirs. However when I restart Cubase they appear again in manager and are created again physically. Any idea why this happens?

Thanx in advance.

Holger

User avatar
jamusic
Member
Posts: 664
Joined: Sun Jun 16, 2013 6:49 pm
Location: An Hour East Of Vancouver, BC
Contact:

Re: VST paths in plugin manager

Post by jamusic » Sun Nov 27, 2016 5:51 am

Hi Holgerx,

When Cubase starts up, it scans for VSTs by default.

You have to manually change that if you don't want it to.

You can see it in what's called the 'splash screen', which is the first graphic you see when you click to start Cubase - (dark black and red).

If you watch carefully, you'll see a running list scrolling along in white letters.

I always watch that when I start it up.
-C7.5.4/8.0.4 -Win 7-x64 -Intel i7-2600k -ASUS P8Z68 V-Pro -Antec High Current 520w -16G RAM
-ASUS nVidia GeForce Video Card -Hyper 212+ Cooler -3 SSDs -1TB Black Caviar HD -2 1TB External USB 3
-TC Electronic SK 48 Audio Interface -Presonus StudioLive 16.4.2 Mixer -Roland UM-550 MIDI Interface
-Advanced Audio CM67se Mic -DBX 376 Tube Channel Strip Pre-Amp/Comp -ART DPS II Tube Pre-Amp
-Roland V-Piano -Yamaha P-200/88 key & Nektar Panorama P6/61 Keyboards -V-Drums/Roland TD-6
-4003 Rickenbacker Fireglow Bass -5 Guitars -4 Sound Modules -Way Too Many VSTs -Little To No Talent ;)


neilwilkes
Senior Member
Posts: 1078
Joined: Thu Dec 16, 2010 11:55 am
Contact:

Re: VST paths in plugin manager

Post by neilwilkes » Mon Dec 05, 2016 12:19 pm

holgerx wrote:Hi there,
I just reorganized my VST Plugins so that I only use 2 directory es. The one from Cubase 8.5 itself and one for 3rd party Stuff. So I deleted all others in Plugin Manager because they are empty. Then I deleted The Dirs. However when I restart Cubase they appear again in manager and are created again physically. Any idea why this happens?

Thanx in advance.

Holger
Ah - this is something you really cannot change unless you edit the relevant XML file that details the myriad of "default" locations there seem to be these days (I can think of at least 5 supposed default VST2 plugin paths)

The best way to control what actually appears is to create your own plugin folder - copy the default plugin set (this is in the plugin manager) and then rearrange/delete & rename or create folders to your needs.
www.opusproductions.com
Intel E5-2687W 8-core Xeon, 32Gb RAM, Windows 7 Pro x64, RME RayDAT, UAD-2 Octo x2 & Quad x2 (fully loaded), Adam A7 x5, WK ID Console
Nuendo 1-6, Cubase 6-7, WaveLab 5-7, DTS/DD encoders, Surround Edition etc, Waves Mercury
Blu-Ray authoring, DVD authoring & high resolution audio specialists.

Detailed Specs on request

Post Reply

Return to “VST Instruments and Virtual Effects (general)”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests