CPU at 100%

All topics on The Grand 3
Post Reply
User avatar
Jenks
Member
Posts: 257
Joined: Mon Dec 20, 2010 11:40 pm
Contact:

CPU at 100%

Post by Jenks » Mon Mar 21, 2016 2:09 pm

Running The Grand 3 in standalone mode with the Yamaha C7 close samples.

No other user launched applications are running.

The CPU (AMD FX 4350) is running at 100% usage (on all four cores) and experiencing dropouts on the sound.

Using ECO mode makes no difference.

Anyone else seeing this?
Anyone know how to solve it?
Win 10-64bit : Yamaha FW Driver (1.6.5) : C9.01 64-bit with Motif XS (1.6.1) and N12 (1.6.4) extensions : Motif XS8 : Yamaha N12 : Mackie Control : MOX6 : Behringer X32

roel
Member
Posts: 781
Joined: Wed Jun 27, 2012 2:20 pm
Contact:

Re: CPU at 100%

Post by roel » Mon Mar 21, 2016 10:13 pm

CPU is probably not the culprit imho, but if you say CPU = 100%, check first if this is indeed the CPU and not the asio (monitor) driver who is at 100%.

If it is the asio driver that fails:
Pinning down a system who is underperforming is not easy. It can be not enough memory (you need at least 4 gig minimum), it can be buss-speed (can not reach the CPU in time), a slow harddrive (can not reach the CPU in time), and so on.

If it is in fact the CPU and nothing else (see taskmgr)
- lower bitrates and sampling frequencies. The CPU can not handle the task.

good luck on tracking the issue
kind regards,
R.
Cubase 9.x, vienna ensemble pro 5,
Master:laptop Clevo, P771zm, i7 4790S, 16 gig, 2xSSD samsung 840pro/evo, 2x Samsung SSD850 +touch screen
Slave: none, will probably never be replaced because latest processors are powerfull enough
Sound: Motu Ultralite MKIII (usb), Focusrite 18i20, behringer 16 ch mixer
control: Synergy, novation zero SL
vsti: Steinberg, East West, Vienna, Native Instruments, Spectrasonics and a lot of others
hardware: S760, CD3000xl, SY77, studiologic 990, alesis Q88,

Post Reply

Return to “The Grand 3”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests