CI1 Won't Send Stereo Signal

This section is about Steinberg's USB audio interfaces CI1, CI2 and CI2+
Post Reply
mightymadkap
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Mar 11, 2012 6:20 am
Contact:

CI1 Won't Send Stereo Signal

Post by mightymadkap » Sun Mar 11, 2012 6:35 am

New to these forums, go easy on me.;

I recently bought a CI1, paired it with an AT2020 cardoid mic. When I'm recording (in Audacity, using Windows XP), I'm only getting one channel of audio, either L or R, depending on which of the 2 mic cable ports I plug into. I tried a work around, record a a mono track and change the pan myself, but then the sound levels peak at only half gain. HELP?

Stefan Schreiber
Moderator
Posts: 201
Joined: Tue Dec 14, 2010 10:49 am
Contact:

Re: CI1 Won't Send Stereo Signal

Post by Stefan Schreiber » Mon Mar 12, 2012 8:29 am

Hi mightymadkap,

You are recording only a mono signal with your AT2020. If you would like to record a signal in stereo you need to use two microphones (left and right) or a stereo microphone. But I would expect that you are only recording a mono source (vocal, guitar) at a time so there is no need to do a stereo recording. If you have recorded several mono signals you can place the different signals at your preferd position in the mix.

Best regards,
Stefan Schreiber
Stefan Schreiber - Senior Marketing Manager Hardware
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, SoundCloud

herbengrin
New Member
Posts: 1
Joined: Sun May 20, 2012 11:31 am
Contact:

Re: CI1 Won't Send Stereo Signal

Post by herbengrin » Sun May 20, 2012 11:39 am

I have the same problem.

I recently bought the CI 1 USB audio interface with Sequel LE. The problem is that while I make a mono recording, Sequel still treats the recording as a stereo track. How can I change this in Sequel LE?

I try to record a guitar. I use the input 1 to plug in my guitar. When I play back the recording, the sound is panned to the left. How can I get the recording to be panned in the middle? Even when I push the mono button in the CI 1 it is stil panned to the left.

Please help me.

Kind regards,
Herben Grin

User avatar
Bane
Senior Member
Posts: 1728
Joined: Sun Jul 10, 2011 2:57 am
Contact:

Re: CI1 Won't Send Stereo Signal

Post by Bane » Sun May 20, 2012 2:07 pm

I think Sequel only includes Stereo audio tracks. Is the panner on your track in the center?
Asus R500A-RS52, Windows 8, 2.6gHz i5 -3230M, 6GB RAM,

Cubase Artist 7.0.6, Wavelab Elements 7, Focusrite Scarlett 8i6, The Grand 3, Melodyne Essential, Superior Drummer, EZDrummer and Pop! EZX, Samson CO1, Yamaha P-35, Mackie MR5mk2 monitors, and more....

My tunes on: Soundcloud

User avatar
Elektrobolt
Senior Member
Posts: 1334
Joined: Wed Jan 12, 2011 5:12 am
Location: A wet blue oblate spheroid spinning around a fiery bright yellow dwarf at 107,000 km/h.
Contact:

Re: CI1 Won't Send Stereo Signal

Post by Elektrobolt » Sun May 20, 2012 2:18 pm

Each input (1 & 2) are mono signals. Create a *mono* Audio Track in order to record the inputs individually.

If you want to *record* in stereo you need to fill both inputs with a stereo source (e.g. two microphones).
"Remember that we live only in the present, in this fleeting instant; all the rest of our life is either past and gone, or not yet revealed."

User avatar
Bane
Senior Member
Posts: 1728
Joined: Sun Jul 10, 2011 2:57 am
Contact:

Re: CI1 Won't Send Stereo Signal

Post by Bane » Sun May 20, 2012 8:45 pm

Elektrobolt wrote:Create a *mono* Audio Track in order to record the inputs individually
I can't get that to work in Sequel LE. This makes me think that you can't choose mono audio tracks? Of course this is easy in Cubase.
Asus R500A-RS52, Windows 8, 2.6gHz i5 -3230M, 6GB RAM,

Cubase Artist 7.0.6, Wavelab Elements 7, Focusrite Scarlett 8i6, The Grand 3, Melodyne Essential, Superior Drummer, EZDrummer and Pop! EZX, Samson CO1, Yamaha P-35, Mackie MR5mk2 monitors, and more....

My tunes on: Soundcloud

User avatar
Elektrobolt
Senior Member
Posts: 1334
Joined: Wed Jan 12, 2011 5:12 am
Location: A wet blue oblate spheroid spinning around a fiery bright yellow dwarf at 107,000 km/h.
Contact:

Re: CI1 Won't Send Stereo Signal

Post by Elektrobolt » Sun May 20, 2012 10:29 pm

Bane wrote:
Elektrobolt wrote:Create a *mono* Audio Track in order to record the inputs individually
I can't get that to work in Sequel LE. This makes me think that you can't choose mono audio tracks? Of course this is easy in Cubase.
Ah, I have never used (or seen even) Sequel. Sorry for the confusion, everyone. :oops:
"Remember that we live only in the present, in this fleeting instant; all the rest of our life is either past and gone, or not yet revealed."

Post Reply

Return to “Steinberg CI Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest