CI 1 Dropouts

This section is about Steinberg's USB audio interfaces CI1, CI2 and CI2+
Post Reply
ThePaperBoy
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Dec 08, 2011 9:45 am
Contact:

CI 1 Dropouts

Post by ThePaperBoy » Thu Dec 08, 2011 9:55 am

Hi,

My sound keeps dropping out for a few seconds at a time. In all programmes, even windows mediaplayer. It makes a glitching sound, cuts out, and then comes back after a few seconds. Any ideas?

I'm using...
Windows 7 64bit
CI 1
all drivers are installed properly

herrlogi
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Dec 08, 2011 5:00 pm
Contact:

Re: CI 1 Dropouts

Post by herrlogi » Thu Dec 08, 2011 5:01 pm

I have exactly the same problem
tried practicaly everything different settings nothing has helped so far

STEINBERG please fix this

:!:

ps on xp dont have problems only win 7 64 bit

Chris Beuermann

Re: CI 1 Dropouts

Post by Chris Beuermann » Thu Dec 08, 2011 5:32 pm

Hello you two,

did you installed the latest driver updates for the CI ?

Are you running a desktop or a laptop system ?

Cheers,

Chris

herrlogi
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Dec 08, 2011 5:00 pm
Contact:

Re: CI 1 Dropouts

Post by herrlogi » Fri Dec 09, 2011 7:21 am

Greetings Chris.

I am running a desktop system with all the latest drivers for both my mobo usb and ci2+

any questions im here to assist in bug fixing.

ThePaperBoy
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Dec 08, 2011 9:45 am
Contact:

Re: CI 1 Dropouts

Post by ThePaperBoy » Fri Dec 09, 2011 10:31 am

Yea, Windows tells me I have the latest drivers installe for the CI 1. I've got quite a bit of experience with aduio software/hardware and have tried everything I can think of, but still can't fix...

ThePaperBoy
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Dec 08, 2011 9:45 am
Contact:

Re: CI 1 Dropouts

Post by ThePaperBoy » Fri Dec 09, 2011 10:33 am

Oh, and I'm also running a desktop system...

Bradovic
New Member
Posts: 9
Joined: Fri Dec 16, 2011 11:18 am
Contact:

Re: CI 1 Dropouts

Post by Bradovic » Fri Dec 16, 2011 11:22 am

I had the exact same problem when i got my CI. Was driving me nuts as i tried EVERYTHING.
Finally I was able to fix the problem by plugging it into a 5$ usb HUB that has external power.

So i guess the problem was that it didnt get enough juice. Hope this helps you!

User avatar
Bane
Senior Member
Posts: 1728
Joined: Sun Jul 10, 2011 2:57 am
Contact:

Re: CI 1 Dropouts

Post by Bane » Sat Dec 17, 2011 3:24 am

Hi,

This occasionally happens to me as well, but it's always my stupid headphones and the adapter not tight in the CI. The primary reason Chris was asking whether you were working on a desktop or laptop is that your computer power cord's box is capable of causing audio dropouts and distortion if it is close enough to the CI1. No clue why it's not working with Win 7, as it works flawlessly in Cubase on Vista.

Edit: I found this a few minutes ago. Check this out. http://www.thesycon.de/eng/latency_check.shtml
Asus R500A-RS52, Windows 8, 2.6gHz i5 -3230M, 6GB RAM,

Cubase Artist 7.0.6, Wavelab Elements 7, Focusrite Scarlett 8i6, The Grand 3, Melodyne Essential, Superior Drummer, EZDrummer and Pop! EZX, Samson CO1, Yamaha P-35, Mackie MR5mk2 monitors, and more....

My tunes on: Soundcloud

anthonywilliam
New Member
Posts: 3
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:52 pm
Contact:

Re: CI 1 Dropouts

Post by anthonywilliam » Wed Dec 28, 2011 1:09 pm

Have posted this as reply in another subject but would like it as a reply to the others on this one.
I was suffering the same problems until...Have reinstalled the CI 1 via a Belkin F5U237 powered HUB and on initial tests have had no drop outs. It would appear that the CI 1 draws too much power from MOBO mounted USB ports which is causing the drop outs, it must be quite high as I only have a wireless K'Bd & Mouse off USB
Hope this helps.
Using Win7 64bit with Intel i5-750 & 8GB RAM

herrlogi
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Dec 08, 2011 5:00 pm
Contact:

Re: CI 1 Dropouts

Post by herrlogi » Thu Dec 29, 2011 4:56 pm

ill try that out when i get the chance to use a powered usb hub bit reluctant putting more cash into it as it has let me down a lot lately and i did work with older windows and same mobo usb port

frehley7
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Sep 08, 2019 12:23 am
Contact:

Re: CI 1 Dropouts

Post by frehley7 » Sun Sep 08, 2019 12:32 am

Hi, i went thru the same annoying problem, audio pops and then cuts out for a few seconds, move the mouse and its worse. you tube videos constantly cut out, spotify cuts.... tried all sorts of software updates, reboots... the problem is the CL1 box has failed... installed a Focusrite Scarlett, all problems gone. !!!

Post Reply

Return to “Steinberg CI Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest