cubase integration issues

Post questions and find answers on our latest WaveLab releases here.
Post Reply
andy1324
Junior Member
Posts: 130
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Contact:

cubase integration issues

Post by andy1324 » Wed Oct 30, 2019 4:53 am

so i went to do my usual bounce audio from cubase to wavelab using my new version 10 and wavelab opens and my soundcard disappears. I check everything, preferences for releasing drivers, reinstalled all latest drivers and versions of everything, still same problem, I go back to ver 9.5 and everything works fine, hmm,, so I contact steinberg support and I'm told it’s a known issue, sorry, hopefully will be addressed in a few weeks, oh well back to 9.5 for now for me, but I wanted to post this here so I have a time and date stamp of this issue.

Maincat
Member
Posts: 402
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:34 pm
Contact:

Re: cubase integration issues

Post by Maincat » Wed Oct 30, 2019 10:58 am

andy1324 wrote:
Wed Oct 30, 2019 4:53 am
so i went to do my usual bounce audio from cubase to wavelab using my new version 10 and wavelab opens and my soundcard disappears. I check everything, preferences for releasing drivers, reinstalled all latest drivers and versions of everything, still same problem, I go back to ver 9.5 and everything works fine, hmm,, so I contact steinberg support and I'm told it’s a known issue, sorry, hopefully will be addressed in a few weeks, oh well back to 9.5 for now for me, but I wanted to post this here so I have a time and date stamp of this issue.
I had this disappearing soundcard issue here. My solution sounds really wacky though. I turned off my computer (not a restart). Got up the next morning, started the computer and all was well. Cubase/WL Elements 10 worked as expected. :shock:
Steve
Cubase Pro 10.0.40, Windows 10 Pro 64 Bit Version 1903, 8 Gig RAM, AMD Phenom II 955 BE X4, 27" Acer LCD (X2), GX460, Steinberg UR242, Yamaha KX8, Nektar LX88, Shure SM58, Yamaha HS50Ms with Yamaha HS8M Sub., Yamaha HPH-MT7W Headphones, Kontakt 5.7.3, The Grand 3.1, Neo Soul Keys, Groove Agent 4, WaveLab Elements 10, ASUS Nexus 7 2013, Android 6.0, Cubase IC PRO and lots of other stuff.

andy1324
Junior Member
Posts: 130
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Contact:

Re: cubase integration issues

Post by andy1324 » Thu Oct 31, 2019 2:04 am

i'm glad for you Maincat, sometimes the tech gods smile, in my case i wasnt so lucky. I had an issue a while back and by selecting and de selecting the thing in preferences that says "release driver when cubase/nuendo is in foreground" it seemed to get things going, but alas, this time it wasnt a easy quick fix...

andy1324
Junior Member
Posts: 130
Joined: Thu Dec 16, 2010 7:27 am
Contact:

Re: cubase integration issues

Post by andy1324 » Tue Nov 26, 2019 6:38 pm

resolved

Ok, so upon exploring in cubase on a fluke, I'm looking in the soundcard preferences and low and behold cubase also has a tick option that says release driver when cubase is in background, I click it, open wavelab 10 and (you guessed it) everything works fine.
So where does that leave someone when they call for support and are told something is a known issue. It confirms for me once again that as great as all this software is, in so many ways you are on your own when it comes to figuring it out, especially when things go wrong or don’t work right
I'm still not sure why wavelab 9.5 was not affected by the cubase release driver thing, but theres the update, back to work...

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 10 | WaveLab Elements 10”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest