Switching between Mic and Line mode for Input 1 in AXR4T

All about Steinberg's AXR4 audio interface
Post Reply
juanhuat
New Member
Posts: 1
Joined: Wed Mar 25, 2020 10:44 pm
Contact:

Switching between Mic and Line mode for Input 1 in AXR4T

Post by juanhuat »

Hi,

I just bought and setup my AXR4T with Cubase.

I was trying to record my guitar on Input 1 on the front panel which was labelled Mic/Line 1. When I play my guitar I noticed on the AXR4T display panel that the signal is on Mic and not Line. So my question is whether my setup is correct or there is a settings somewhere for me to switch Input 1 from Mic to Line mode.

Thanks for helping.

Stay safe and best regards.

ezrashanti
New Member
Posts: 9
Joined: Tue Apr 14, 2020 5:50 pm
Contact:

Re: Switching between Mic and Line mode for Input 1 in AXR4T

Post by ezrashanti »

+1. I also find this unclear. I'm guessing if you use a TRS cable instead of XLR it will default to line but I'm really not sure. Anyone?

dancetiger
Junior Member
Posts: 59
Joined: Tue Nov 15, 2011 12:14 am
Contact:

Re: Switching between Mic and Line mode for Input 1 in AXR4T

Post by dancetiger »

juanhuat wrote:
Wed Mar 25, 2020 10:49 pm
Hi,

I just bought and setup my AXR4T with Cubase.

I was trying to record my guitar on Input 1 on the front panel which was labelled Mic/Line 1. When I play my guitar I noticed on the AXR4T display panel that the signal is on Mic and not Line. So my question is whether my setup is correct or there is a settings somewhere for me to switch Input 1 from Mic to Line mode.

Thanks for helping.

Stay safe and best regards.
The output from most guitars is not line level so the mic pre is needed to raise the gain. You will also need to select HI-Z (usually). Only input 1 and 2 have the HI-Z mode on the AXR as they are meant for recording guitars and basses directly. For input 3 and 4 you will need an external DI box.
Cubase Pro 10.5, Halion 6, Dark Planet, Triebwerk, Hypnotic Dance, RAST-A, HSO, The Grand, Groove Agent 5, Wavelab 10, Spectralayers Pro 7, Cubase Elements 10.5 on "office computer".
Steinberg UR 824, CMC PD, Midex 8
UAD Quad and Solo
NI Komplete Kontrol M32, Maschine Mikro mk3
Rupert Neve RNDI, Warm Audio WA-12, Mindprint EnVoice
Windows 10 Pro 64bit, Intel i7 4790k, Asus Geforce GTX 1650 Super OC 4gb Phoenix edition (studio driver), Asus Pro Gamer Z97, 16gb ram
Cubase user since Cubase VST 24 3.6

Post Reply

Return to “Steinberg AXR”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest