How to tag a custom HALion patch

Post general topics related to HALion 6 and HALion Sonic 3 here.
Post Reply
dmichael
New Member
Posts: 37
Joined: Sat Jan 08, 2011 6:34 pm
Location: Northern California
Contact:

How to tag a custom HALion patch

Post by dmichael » Thu Dec 14, 2017 3:08 pm

Hello,
I'm making my first VST sound file using the Library Creator and I can't figure out how to tag my patches. When I verify my patches it says I have no category set, no sub category set, no characters specified, and no author set. Where can I input this data when creating my patch.....

Thanks
dmichael


HALion 6, Cubase 9.0.3, iMac 2.7 GHz, OSX 10.11, 16Gb RAM
HALion 6, Cubase 9.0.3, iMac 2.7 GHz, OSX 10.11, 16Gb RAM

Sonic Reserve
www.sonicreserve.com

Romantique Tp
External Moderator
Posts: 2878
Joined: Fri Aug 07, 2015 3:25 pm
Contact:

Re: How to tag a custom HALion patch

Post by Romantique Tp » Thu Dec 14, 2017 7:09 pm

Save the Program and a window will show up, allowing you to tag it.
Every time someone says "it must be easy to add/fix", a programmer dies.

Cubase Pro and Wavelab Pro (latest), Windows 7 Ultimate 64-bit, MSI Z87-G45 GAMING, i5 4690k, GeForce GTX 760, almost every Steinberg plugin and expansion, Trilian, Komplete 10, etc etc etc etc

User avatar
Simon Stockhausen
Junior Member
Posts: 182
Joined: Fri Jan 31, 2014 2:32 pm
Contact:

Re: How to tag a custom HALion patch

Post by Simon Stockhausen » Thu Dec 14, 2017 7:48 pm

You can also tag the presets directly in the preset browser in Cubase without resaving each patch, much faster, less hassle.
Image

dmichael
New Member
Posts: 37
Joined: Sat Jan 08, 2011 6:34 pm
Location: Northern California
Contact:

Re: How to tag a custom HALion patch

Post by dmichael » Fri Dec 15, 2017 1:02 am

Ahh... got it... Thank You.

I was just making my patch and then exporting it as a vstpreset file. When I save my patch that way I don't get the option to tag the patch.

Another question about tagging. Is there a way to copy one tag or set of tags from one patch to another patch? I find myself doing a lot of repetition.

Thanks,
Doug Michael
HALion 6, Cubase 9.0.3, iMac 2.7 GHz, OSX 10.11, 16Gb RAM

Sonic Reserve
www.sonicreserve.com

User avatar
Simon Stockhausen
Junior Member
Posts: 182
Joined: Fri Jan 31, 2014 2:32 pm
Contact:

Re: How to tag a custom HALion patch

Post by Simon Stockhausen » Fri Dec 15, 2017 8:12 pm

dmichael wrote:
Fri Dec 15, 2017 1:02 am
Ahh... got it... Thank You.

I was just making my patch and then exporting it as a vstpreset file. When I save my patch that way I don't get the option to tag the patch.

Another question about tagging. Is there a way to copy one tag or set of tags from one patch to another patch? I find myself doing a lot of repetition.

Thanks,
Doug Michael
No, unfortunately not, I spent days of my life tagging my library presets...it's robotic work but can also be seen as ZEN exercise :)
Image

User avatar
Simon Stockhausen
Junior Member
Posts: 182
Joined: Fri Jan 31, 2014 2:32 pm
Contact:

Re: How to tag a custom HALion patch

Post by Simon Stockhausen » Fri Dec 15, 2017 8:14 pm

Simon Stockhausen wrote:
Fri Dec 15, 2017 8:12 pm
dmichael wrote:
Fri Dec 15, 2017 1:02 am
Ahh... got it... Thank You.

I was just making my patch and then exporting it as a vstpreset file. When I save my patch that way I don't get the option to tag the patch.

Another question about tagging. Is there a way to copy one tag or set of tags from one patch to another patch? I find myself doing a lot of repetition.

Thanks,
Doug Michael
No, unfortunately not, I spent days of my life tagging my library presets...it's robotic work but can also be seen as ZEN exercise :)
But one way of saving some time is to make a template preset which is already tagged with the most important things, like author, library name and so forth. Then use that template as a starting point for all of your presets.
Image

dmichael
New Member
Posts: 37
Joined: Sat Jan 08, 2011 6:34 pm
Location: Northern California
Contact:

Re: How to tag a custom HALion patch

Post by dmichael » Sat Dec 16, 2017 2:21 am

Hello,
Thank you Simon - I was afraid of that.... The template idea is a good one and I will do that. By the way, your video on the Halion wavetable explained is very good and informative.

Doug Michael
HALion 6, Cubase 9.0.3, iMac 2.7 GHz, OSX 10.11, 16Gb RAM

Sonic Reserve
www.sonicreserve.com

User avatar
avviano
Junior Member
Posts: 107
Joined: Tue Aug 02, 2016 8:57 pm
Contact:

Multi-Program saving debacle

Post by avviano » Sun Sep 01, 2019 8:17 pm

I want to

1.) Change the name of programs in a multi-program. Which works fine!
2.) Then I want to be able to press a button that saves the multi-program under existing multi-program file name. Not possible!! I have to find the name of the multi-program manually in the browser (good luck) and overwrite the existing file. Wouldn't be such a hassle if:
3.) all my existing tags that I enter beforehand then disappear and all tags are reset to nothing.

Another bug: if you open a multi-program directly from Mediabay in Halion (not through the drop down under the Halion 6 logo), the name of the newly loaded multi-program doesn't show up anywhere in Halion. Since you cannot just save it (automatically saving changes in the existing file name) you need to browse and find the filename manually again, click on it and overwrite it. Good luck doing that, if you do not know the name of the multi-program because Halion doesn't display it anywhere. What makes matters worse: If you finally managed to save the multi-program and re-load it (again through mediabay in Halion), all the programs within the multi-program are then doubled, trippled aso.

I really wish Steinberg would improve the media bay, since mass tagging and searching has its issues, but I gave up posting bug reports because no one seems to care. I guess 99% of users just use it to load presets. Otherwise I find it hard to believe why these bugs keep migrating to newer versions of Cubase.
Last edited by avviano on Mon Sep 16, 2019 12:35 am, edited 2 times in total.
Cubase Pro 10, Wavelab Pro 9.5, Absolute Collection 3 (Halion 6). UR-824, Win 10
https://soundcloud.com/avviano

Gerrit Junge
Steinberg Employee
Posts: 164
Joined: Tue Feb 01, 2011 1:30 pm
Contact:

Re: Multi-Program saving debacle

Post by Gerrit Junge » Mon Sep 02, 2019 7:28 am

avviano wrote:
Sun Sep 01, 2019 8:17 pm
Wouldn't be such a hassle if:
3.) all my existing tags that I enter beforehand then disappear and all tags are reset to nothing.

Its amazing how sloppy the media browser and whole file handling in Cubase is. It amazes me every time. I now have to re-enter tags for about 100 files or so, just because I need to change program names. You can image how that makes me feel right now.
Hi avviano,
if you overwrite a preset (program, multi-program, zone-preset, fx preset, ...) with a preset with different settings, then you will overwrite all your previously made settings and that is of course valid for the tags too. This is the desired behaviour.
best regards
Gerrit
Senior Quality Engineer
VST Instruments
Steinberg Media Technologies GmbH

User avatar
avviano
Junior Member
Posts: 107
Joined: Tue Aug 02, 2016 8:57 pm
Contact:

Re: How to tag a custom HALion patch

Post by avviano » Mon Sep 02, 2019 12:53 pm

Thanks for your response! Could you please let me know how I can "save" a multi-program without overwriting it? Lets say I have an existing multi-program, I change the name in a program and then want to save the whole multi-program, while keeping the existing tags in my multi-program alive?

How would I do that, because I couldn't find it in the manual?

How can I save a multi-program WITHOUT overwriting it?

Thanks, I appreciate your help!
Cubase Pro 10, Wavelab Pro 9.5, Absolute Collection 3 (Halion 6). UR-824, Win 10
https://soundcloud.com/avviano

Gerrit Junge
Steinberg Employee
Posts: 164
Joined: Tue Feb 01, 2011 1:30 pm
Contact:

Re: How to tag a custom HALion patch

Post by Gerrit Junge » Tue Sep 10, 2019 8:49 am

Hi avviano,
well, actually you only have to select the preset you want to rewrite on the left side of the save dialog to recall the tag settings so that they won't be overwritten
resave.png
(39.01 KiB) Not downloaded yet
Your report caught my attention that this is quite easy as long as you have to deal with only a few presets. With lots of presets this is another story and folders aren't of any help here because you have to know exactly where the preset you want to modify is located, otherwise you will produce even duplicates in the mediabay, which is of course not desired at all.
I will try to convince my team to improve the current behaviour in one the next larger updates.

best regards
Gerrit
Senior Quality Engineer
VST Instruments
Steinberg Media Technologies GmbH

User avatar
avviano
Junior Member
Posts: 107
Joined: Tue Aug 02, 2016 8:57 pm
Contact:

Re: How to tag a custom HALion patch

Post by avviano » Mon Sep 16, 2019 12:37 am

Thanks a lot for taking the time to guide me through this, I will definitely check it out!
Cubase Pro 10, Wavelab Pro 9.5, Absolute Collection 3 (Halion 6). UR-824, Win 10
https://soundcloud.com/avviano

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests