How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
jazzdaz
New Member
Posts: 14
Joined: Sat Jul 15, 2017 11:23 am
Contact:

How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by jazzdaz » Sun Dec 02, 2018 1:33 am

Hi, does anyone know how to get how to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10?

It worked fine with Mac, but I cant get it to work once I switched my whole system to Windows. I have read a lot of Steinberg forum and presonus info, but to no avail, and spent a few hours trying to get it to work.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18581
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by Martin.Jirsak » Sun Dec 02, 2018 9:01 pm

Hi,

Please read the manual pages 7 and 9.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

jazzdaz
New Member
Posts: 14
Joined: Sat Jul 15, 2017 11:23 am
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by jazzdaz » Mon Dec 03, 2018 8:29 am

Thanks Martin. I had done that.

1) manual is out of date. There is no disk (as per Presonus website.

This option does not come up in Cubase 9.5 under Studio setup: In the FaderPort Configuration menu to the right,
set both the MIDI Input and the MIDI Output to
“USB Audio Device”
2) Studio set up in Cubase 9.5 showing FaderPort under Midi Port set up as active for Windows midi in and active for Windows midi out.
3) Under remote devices/general remote, I have selected FaderPort for midi input and midi output. For VST 1-16 I have selected VST mixer for device and instrument Violin 1 for the Channel/Category.
4) Universal Installer keeps saying "limited or no connectivity to FaderPort" - I think this is the main issue as I had set it up easily when I using my mac and had it working properly.

Cheers.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18581
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by Martin.Jirsak » Mon Dec 03, 2018 10:42 am

jazzdaz wrote:
Mon Dec 03, 2018 8:29 am
4) Universal Installer keeps saying "limited or no connectivity to FaderPort" - I think this is the main issue as I had set it up easily when I using my mac and had it working properly.
Hi,

Then it's most probably on the hardware side. Ask on the PreSonus forum, please.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

jazzdaz
New Member
Posts: 14
Joined: Sat Jul 15, 2017 11:23 am
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by jazzdaz » Mon Dec 03, 2018 11:15 am

Hi Martin,

Yes I figured that and sent them a support email.

Thank you.

ArsPerspicuus
New Member
Posts: 30
Joined: Thu Apr 14, 2016 11:51 pm
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by ArsPerspicuus » Wed Dec 05, 2018 8:09 am

For what it's worth, I get a similar message all the time with my Faderport 16 (on a Win 10 PC), though I haven't had a chance to figure out what is causing it, or what impact it has on the FP16's functionality.

I keep my A/V production computer disconnected from all networks unless I have to transfer a file to/from another computer, or I am forced to use a program like NI's Native Access to install/activate programs or plugins.

For those situations, I wrote two simple Windows macros that quickly turn the network adapter's connection on/off, so that the computer stays online only as long as it has to.

Each time I turn the network connection off, I get a little pop-up bubble that says:
Universal Control
Limited or no connectivity to
"Faderport 16 192.168.1.xxx"
. . . where xxx is a fixed IP address that I did not assign (and haven't yet looked to see what program did).

I'm not even sure why the FaderPort needs (or just happens to have been given) an internal IP address in the first place.

So . . . there are probably plenty of things which cause that rather generic error message, but this link to the connected/disconnected state of the network adapter may or may not be a clue....

jazzdaz
New Member
Posts: 14
Joined: Sat Jul 15, 2017 11:23 am
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by jazzdaz » Mon Dec 10, 2018 8:43 am

Thanks ArsPerpicuus,

I got it working easily in Ableton Live 9, so it is definitely not the Faderport. The error message: Universal Control
Limited or no connectivity to "Faderport 16 192.168.1.xxx" did not come up with Ableton, so it is definitely an issue interfacing with Cubase.

Anyone have any other ideas, that would be most helpful, as I want to move away from Ableton to Cubase.

Cheers.

jazzdaz
New Member
Posts: 14
Joined: Sat Jul 15, 2017 11:23 am
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by jazzdaz » Mon Dec 10, 2018 11:11 am

I finally figured it out after getting it to work easily in Ableton.

The error message: "Universal Control Limited or no connectivity to "Faderport 16 192.168.1.xxx" has nothing to do with the problem. I dont know why Presonus use this software as it does nothing. Also, if you have a faderport.dll file, delete it, Cubase will black list it anyway and it is not needed. Then in Cubase 9.5 or 10, go to Studio - Studio Setup - Remote Devices, click on the + button top left corner, select Mackie Hui, midi in and midi out change to Faderport. Also in Midi port set up, make sure Windows Midi In Faderport is Active and also Windows Midi Out is active (not inactive). This last step took me some time as I could not make Windows Midi Out active by clicking on it, but somehow I changed it to active and it all works a treat.

Thanks for all the suggestions. Now I can get on to enjoying and exploring Cubase 10.

Signal Jacker
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Jun 02, 2019 1:40 pm
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by Signal Jacker » Sun Jun 02, 2019 7:07 pm

Can anyone help me? I have read the above but I cant install "FaderPort Control", I just bought a faderport classic. plus cubase 10 and I've now spent so far 8 hours trying get my faderport to work and it won't!! I'm really upset now. I don't think I wan't anything to do with Cubase or Presonus anymore, feel completly conned. :(

Image

Image

Image

Image

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18581
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by Martin.Jirsak » Mon Jun 03, 2019 12:10 pm

Hi,

RegSvr32 sounds like a 32-bit (whatever it is... I don't know). Could this work with 64-bit Cubase?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

igor komend
New Member
Posts: 1
Joined: Sun Jun 16, 2019 7:46 pm
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by igor komend » Sun Jun 16, 2019 8:24 pm

Windows 10 X64/ Cubase 10.0.20 Build 187 pro /FadePort Classic

1. Installed v1.38 firmware for faderport
(in the newer version of the firmware there was no motorized fader).

2.(FaderPort.dll) from the folder Cubase-Nuendo_64bit insert in C: \ Program Files \ Common Files \ Steinberg \ Shared Components,

https://support.presonus.com/hc/en-us/a ... or-Windows

3. Configured in the program as shown above.

saxguru
New Member
Posts: 3
Joined: Thu Sep 05, 2019 3:43 am
Contact:

Re: How to get Presonus Faderport Classic to work with Cubase 9.5 and Windows 10

Post by saxguru » Mon Oct 28, 2019 5:48 am

igor komend wrote:
Sun Jun 16, 2019 8:24 pm
Windows 10 X64/ Cubase 10.0.20 Build 187 pro /FadePort Classic

1. Installed v1.38 firmware for faderport
(in the newer version of the firmware there was no motorized fader).

2.(FaderPort.dll) from the folder Cubase-Nuendo_64bit insert in C: \ Program Files \ Common Files \ Steinberg \ Shared Components,

https://support.presonus.com/hc/en-us/a ... or-Windows

3. Configured in the program as shown above.
hey Igor, the site does not have that driver anymore. is there a way you can send it to me? I'm running the same win and cubase as you are. Did this solve the 'faderport stopping partway through sessions" problem?
Michael

DAW: Cubase Pro 10.0.50, OS: Win 10 Pro x64, CPU: Intel Core i7 9700K @ 3.6GHz, RAM: 32GB/DDR4/3200MHz, Graphics: 4GB GeForce EVGA GT 710 , Mobo: ASUS Prime Z390-A Motherboard LGA1151, AI:Allen & Heath GS-R24, Mic Preamp: UA 6176, UA 610mkII, API 3124, UAD-2, Headphone Amp: Behringer HA8,

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests