Newer Waves Plugin GUIs produce high CPU load

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
rhythmaster
New Member
Posts: 3
Joined: Fri Dec 18, 2015 4:29 pm
Contact:

Newer Waves Plugin GUIs produce high CPU load

Post by rhythmaster » Tue Jan 09, 2018 11:59 pm

Hi!

Does anyone experience the same issue or has?
When opening the GUI for Waves e.g. J37, Smack Attack and the Waves synths Element and Codex the cpu usage (seen in Windows Task-Manager)
increases by approx. 30 % per GUI (other Waves plugins or other companies no problem).
It's in Cubase Pro 9.5 and Pro 9

I have
new GPU: MSI Geforce GT 710 (latest drivers)
old one (same issue): Geforce 8600 GT
Win 10 64 BIt (latest updates)
MB: Asus Z97-A (latest bios)
Core i7-4790
16 GB RAM
Soniccore Xite-1 Soundcard

I tried to remove the GPU and run the system with the onboard GPU
CPU stayed down but there were audio crackles. So I can't use that.

Thanks
Harry
Cubase Pro 9.5 / Wavelab Pro 9 / Win10 64-bit / Intel I7-4790 / Sonic-Core XITE-1 / Focusrite Octopre MKII / Arturia V Collection / NI Komplete Ultimate 11 / UVI Collection / MeldaProduction

User avatar
mr.roos
Senior Member
Posts: 1334
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm
Contact:

Re: Newer Waves Plugin GUIs produce high CPU load

Post by mr.roos » Wed Jan 10, 2018 8:08 am

Is the CPU usage peak happening with plugins as you use the channel insert method? Have you tried using audio plugins on a selected track via the Direct Offline Process? You might find that you can get your plugin processing work done this way. Cubase 9.5 has changed my whole mixing process by virtue of the DOP feature. My point is that the DOP function doesn't use near as much CPU as installing a plugin on the channel insert would. Try it, you'll see what I mean. You can stack 4 different J37s on a track/event and your CPU won't break a sweat.
Cubase 10 Pro from SX3, WaveLab Pro 9.5, iC Pro remote app, Win10 64-bit (1903 update installed), Intel i7 8700 Coffee Lake 6-Core 3.2GHz, 32G DDR4 3200, Gigabyte Z390 Designare MB, Radeon RX570 Graphics card, Mackie 1640i (FireWire via TI chipset PCI card), M-Audio Keystation 61es controller via an M-Audio Midi-Sport 1X1.

TommyGit
New Member
Posts: 7
Joined: Sat Jan 09, 2016 12:02 am
Contact:

Re: Newer Waves Plugin GUIs produce high CPU load

Post by TommyGit » Wed May 01, 2019 12:47 am

Hi Harry,

it looks I am having the very same trouble ( I am using Cubase Artist 8.5). I use J37 as insert effect and I can open it once without any problems. When I open it a second time, the plugin window appears, but just the frame (so it is White) and Cubases freezes. When I check the Task Manager, Cubase shows a CPU usage of > 50% and is marked as "inactive". I have installed other Waves plugins, which run without any trouble.

Cheers Thomas

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest