Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
User avatar
bartveld
New Member
Posts: 43
Joined: Fri Nov 24, 2017 11:56 am
Contact:

Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Post by bartveld » Mon Nov 27, 2017 9:37 pm

A complete noob to Cubase (coming from Sonar) I set up a few things, like adding to the plugin manager the folder where the Kontakt dll could be found. On restarting Cubase it starts loading plugins and keeps pestering me with the message "For this plugin Adobe Premiere is required". Click OK and the next problematic plugin with the same message. I certainly never added an Adobe folder to the plugin manager! Trouble is, it keeps returning to these dll's it cannot load with the same message, again and again. Dehummer, Declicker, Flanger, I've seen them pass by again and again. So I never get a chance to get in to Cubase and check the plugin manager.
So, is there a way to enter Cubase without the plugin scan at the start?

User avatar
bartveld
New Member
Posts: 43
Joined: Fri Nov 24, 2017 11:56 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Post by bartveld » Tue Nov 28, 2017 9:46 am

Well, I sort of resolved the issue by removing the Adobe Media Encoder folder, so I was able to enter Cubase. However, I noticed that it scans the complete C drive on startup (and that's taking quite a while). Looking at the paths in the plugin manager there are only a few regular VST-folders mentioned. Why does it scan the whole drive?
And another thing: I'd added the path to the Kontakt dll, but it is not mentioned in the list of paths in the plugin manager. ???

User avatar
bartveld
New Member
Posts: 43
Joined: Fri Nov 24, 2017 11:56 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Post by bartveld » Tue Nov 28, 2017 9:29 pm

Well, it seems that everyone around here is concerned with their own problems and there seem to be a quite a few. Anyway, after two more long startups and scans, the plugin manager seems to have quietened down and I even have Kontakt in my VSTi list, even though the path to it is still not to be seen in the plugin manager. As a noob to Cubase I've decided to take my time to get the feel for the program, and rightly so, it turns out...

User avatar
jaslan
Grand Senior Member
Posts: 3146
Joined: Fri Jan 21, 2011 11:42 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Post by jaslan » Thu Dec 21, 2017 1:04 am

I suspect there aren't a lot of people that can answer your question without more information but I will try to offer some help...
VST 3 plugins work a little differently than VST 2 does. I am definitely NOT an expert on this and I may get it slightly wrong. With VST 2, you have to tell the host where to look for the plugins. With VST 3, the plugins register themselves with Windows in some way and Cubase knows about them through that registration (or by PFM!). So the software merely being installed may cause it to show up in Cubase (or at least try to). As far as why Kontakt is not being found even though the path to the .dll is listed, I don't know but I do know there was someone else experiencing something similar here...
viewtopic.php?f=250&t=129154#p699916

I have a video editing software and I remember it trying to scan my audio plugins (some of them use VST technology). Perhaps that has something to do with it.
It might be scanning the whole drive for media (the Media Bay app in Cubase and it is also used in most of the VST Instruments as well) such as presets, samples, etc. Does it scan the whole drive on every start or just the first one?

When you say you added the path to Kontakt but it doesn't appear in the Manager, do you mean that you added and it then disappeared from that same window? Like it removed itself?
Cubase Pro 10. Core-i7 7700HQ, 16GB RAM, Windows 10. UR44. M-Audio Axiom Pro 61. Fishman TriplePlay. Komplete 11 Ultimate. Jamstix 4. Absolute VST3. 418 Carrier Landings.
SoundCloud

User avatar
bartveld
New Member
Posts: 43
Joined: Fri Nov 24, 2017 11:56 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Post by bartveld » Thu Dec 21, 2017 10:28 am

Thank you for giving this a try.
When you say you added the path to Kontakt but it doesn't appear in the Manager, do you mean that you added and it then disappeared from that same window? Like it removed itself?
This issue is resolved; I have Kontakt in the Instruments list. The path is still not in the manager, but as you pointed out, maybe it looks more at the registry than at paths.
Does it scan the whole drive on every start or just the first one?
Seems to me there's a scan of the whole drive at every startup. It's quick when nothing's changed. It's a little longer when a new effect or instrument is added. It's endless when the Adobe Media Encoder folder is where it's supposed to be.
I've completely removed the Media Encoder folder from the C drive as a sort of roundabout solution, but if I put it back where it belongs the whole scan loop which I have described starts all over again. That's why I am looking for a way to circumvent that folder in the scan. Or any other way to get out of the loop.

User avatar
GomerK
New Member
Posts: 10
Joined: Sat Oct 05, 2013 8:23 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Post by GomerK » Wed Dec 27, 2017 10:42 pm

Cubase should *not* be scanning your whole drive. It should only scan those folders listed in the VST manager. The reason you're not getting any solutions from other users is no one else is having this issue. If you haven't, you should open a ticket with customer support and have them work the issue with you.
Dell T3500 3.2 GHz Xeon 12Gb RAM
Windows 10Pro 64 Cubase 10Pro
Focusrite 2I2
nVidia K600

User avatar
bartveld
New Member
Posts: 43
Joined: Fri Nov 24, 2017 11:56 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Post by bartveld » Thu Dec 28, 2017 10:18 am

Oops, this has recently been resolved with the help of support. I forgot this thread was still open. And you're quite right, Cubase shouldn't but it did, because somehow the whole Program Files folder became a scan path.

User avatar
GomerK
New Member
Posts: 10
Joined: Sat Oct 05, 2013 8:23 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Post by GomerK » Mon Jan 01, 2018 2:44 am

Sounds about right. Glad you got things fixed.
Dell T3500 3.2 GHz Xeon 12Gb RAM
Windows 10Pro 64 Cubase 10Pro
Focusrite 2I2
nVidia K600

Martin Rain
New Member
Posts: 3
Joined: Tue Jun 25, 2019 9:52 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 stuck on loading plugins

Post by Martin Rain » Mon Jul 01, 2019 3:10 am

“And you're quite right, Cubase shouldn't but it did, because somehow the whole Program Files folder became a scan path.”

How did you fix this? (Getting no response from Steinberg customer service)
DAW Cubase Elements 9.5, Steinberg UR242, Windows 7.0, Dell Precision M4700 Laptop, 120GB, Maton Acoustic Guitar, Schecter Hellraiser Electric Guitar, TAL Reverb 4, Proximity, Voxengo, Bark of Dog, LABs.

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests