Cubase 9.5 doesn't start at all

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
southside
New Member
Posts: 47
Joined: Sat Aug 15, 2015 7:04 pm
Contact:

Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by southside » Wed Nov 22, 2017 11:16 pm

Cubase 9.5 doesn't start at all. I intalled it on Disk D. It starts initializing and after 2-5 seconds disappear. I tried to reinstall many times.

southside
New Member
Posts: 47
Joined: Sat Aug 15, 2015 7:04 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by southside » Wed Nov 22, 2017 11:42 pm

I see eLC. Then it says loading something ... eLC. And it's crashed. I don't know it it's really about eLC or something else cause it's so fast. It's impossible to say certainly. But seems like eLC problem. But all my previous Cubases 8, 8.5, 9 work fine. I updated ELicenser but the same. Any thoughts?

southside
New Member
Posts: 47
Joined: Sat Aug 15, 2015 7:04 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by southside » Thu Nov 23, 2017 12:03 am

Sorry. I noticed it was the next step. So the crash is related to "Loading GUI resources"

tomkorver
New Member
Posts: 5
Joined: Tue Aug 30, 2011 12:04 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by tomkorver » Thu Nov 23, 2017 4:15 am

Seems like multiple people have the same problem, Steinberg fix it FAST please, we already paid!

smoothny
New Member
Posts: 30
Joined: Mon Oct 10, 2011 8:03 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by smoothny » Thu Nov 23, 2017 3:12 pm

Same issue for me on Windows 10... I just updated to 9.5 from 9.0 and it does not start at all. No splash screen displayed, nothing... just crashes instantly. Windows event viewer says:

Faulting application name: Cubase9.5.exe, version: 9.5.0.55, time stamp: 0x59e6a397
Faulting module name: Cubase9.5.exe, version: 9.5.0.55, time stamp: 0x59e6a397
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x0000000001c6073e
Faulting process id: 0x3d88
Faulting application start time: 0x01d36464771c7db0
Faulting application path: X:\music\Cubase\Cubase9.5.exe
Faulting module path: X:\music\Cubase\Cubase9.5.exe
Report Id: e17048b8-6b6a-4df0-9c31-acbdbaf13231
Faulting package full name:
Faulting package-relative application ID:

And thats it. :(

smoothny
New Member
Posts: 30
Joined: Mon Oct 10, 2011 8:03 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by smoothny » Thu Nov 23, 2017 3:42 pm

If I analyse the waiting chain in taskmanager, its says that cubase9.5.exe is waiting for synsopos.exe. I know thats the elicenser server or something like that. The strange thing is, if I start Cubase 9.5 all licenses disappear in the elicenser control center and it says "Reading elicenser..." but does not finish anymore. Already tried to reinstall eLicenser, but nothing changes.

Greetings

jessenemitz
New Member
Posts: 49
Joined: Wed Mar 23, 2011 6:20 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by jessenemitz » Thu Nov 23, 2017 9:47 pm

I have this issue too... wonder what it is. Every single other program and steinberg cubase version including 9.0 works fine.

jessenemitz
New Member
Posts: 49
Joined: Wed Mar 23, 2011 6:20 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by jessenemitz » Thu Nov 23, 2017 10:03 pm

ok guys found the exact issue. Similar to Presonus Studio One 3 requiring KB2670838 windows update... try installing this package from this link: https://www.microsoft.com/en-us/downloa ... x?id=36805

make sure to reboot. then you should be able to launch Cubase. I am guessing this is now required.. Steinberg should say something. I've avoided this particular update for years because GUI is a tiny bit snappier without it... but I'll try the new cubase and see if I like. Good luck fellows.

smoothny
New Member
Posts: 30
Joined: Mon Oct 10, 2011 8:03 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by smoothny » Fri Nov 24, 2017 8:05 pm

Won‘t help, because I am on windows 10, and The Patch is windows 7. :(

jessenemitz
New Member
Posts: 49
Joined: Wed Mar 23, 2011 6:20 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by jessenemitz » Fri Nov 24, 2017 9:51 pm

That's too bad man. try updating other patches in windows... other than that hope they can fix it so i can get rid of this patch I installed. I like OLD windows. Snappy and simple.

Mark Nomad
Junior Member
Posts: 102
Joined: Fri Dec 06, 2013 9:10 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by Mark Nomad » Sat Nov 25, 2017 3:48 am

Windows 10 also the latest update 1709... I can load 9.5 but cannot load anything wont go past the hub and when i kill the hub in taskmanger and try to load a empty project it a blank template nothing there cannot launch perferences

smoothny
New Member
Posts: 30
Joined: Mon Oct 10, 2011 8:03 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by smoothny » Sat Nov 25, 2017 10:26 am

Ok, problem solved. I deinstalled Cubase and downloaded the 9.5 Full Installer instead of the 9.0 to 9.5 Update package and did a fresh install. Now it starts without issues.

southside
New Member
Posts: 47
Joined: Sat Aug 15, 2015 7:04 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by southside » Sat Nov 25, 2017 10:49 am

I started this thread and I needed only Windows 7 update. It works. But a lot of bugs.
External hardware doesn't work in 9.5. I had it good working in 9.0
I create external plugin in F4 menu. I name in X. But in Steinberg plugin list it's named Z. When I delete external "X" it give crushin error.
You'd better test you DAW before selling it. I didn't pay for 9.5 to be your tester. And "Measure FX loop for Delay Compensation" button DOESN'T work
Always worked in every previous Cubase but in 9.5 it doesn't work. Plus 16 inserts and no option for 8 inserts drives me crazy.

Mark Nomad
Junior Member
Posts: 102
Joined: Fri Dec 06, 2013 9:10 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by Mark Nomad » Sat Nov 25, 2017 10:49 pm

Windows 10 up to date any windows setting change for 9.5 because nothing change for 9.0.2 and all prjects load blank fesh install same problem.. when i try to load a project the hub launches then when i go to the projext folder it loads vut blank windows

jessenemitz
New Member
Posts: 49
Joined: Wed Mar 23, 2011 6:20 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by jessenemitz » Tue Nov 28, 2017 5:03 am

Mark try going to program files / steinberg / cubase 9.5 / components/ and renaming videoengine.dll to .bak (basically disable it temporarily on boot). you could try other dll components one by one to see if anything is responsible. Definitely try hubservice.dll and files with a very old date (that might have gotten automatically moved from an old cubase installation during install). Other than that, I'm fresh out of ideas.

Oskar
New Member
Posts: 8
Joined: Fri Nov 24, 2017 5:01 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by Oskar » Tue Nov 28, 2017 1:26 pm

I have installed updates, I have installed the full version of Cubase, I have done everything I could and the problem is still there. It starts to boot and after 2 seconds it closes without error message. I've been waiting for a solution of Steinberg for days.

Slavastx
New Member
Posts: 3
Joined: Sat Dec 17, 2016 8:10 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by Slavastx » Thu Nov 30, 2017 9:34 pm

Have the same problem. After few second after opening the progect it closes. Same laptop. Never has it with Cubase 8.0, 8.5, 9.0.
Crash dump:
https://drive.google.com/open?id=1NjO4O ... 4g0ARrBk6H

jessenemitz
New Member
Posts: 49
Joined: Wed Mar 23, 2011 6:20 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by jessenemitz » Thu Nov 30, 2017 9:54 pm

Bummer guys. I'll be monitoring this to see if Stb can fix in the first update.

Slavastx
New Member
Posts: 3
Joined: Sat Dec 17, 2016 8:10 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by Slavastx » Fri Dec 01, 2017 6:09 am

maybe it helps... I can work with Cubase 9.5 but only when I start the program with integrated video card (intel HD3000). Second video card is GeForce M520. When I open without choosing video card - crash every time after few seconds.

vurtboy
New Member
Posts: 15
Joined: Wed Mar 28, 2018 10:37 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by vurtboy » Thu Mar 29, 2018 5:07 pm

Same here,
So far I have:
Installed .NET Application file
Installed latest service pack for Windows 7 Ultimate
Installed various files/applications from suggestions on other threads with Similar problems. (I've read them all!)
Deleted the Selicerser file (which was empty)
Installed this https://www.microsoft.com/en-us/downloa ... x?id=36805
Installed latest Nvidia graphics card drivers.
Updated eLicenser to latest version and performed check

Its still stops at loading GUI. Cubase 8.0 still opens with the eLicenser warning so I guess its not that.
Windows 7 Ultimate 64bit. Cubase 9.5

MikiMart
New Member
Posts: 34
Joined: Thu May 05, 2011 8:58 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by MikiMart » Fri Mar 30, 2018 9:58 am

Hi Guys,

same problem here. I installed C9.5 trial, with its own license number, and never opened. Ok, I uninstalled it. But, at the same time, I wasn't able to open my fully licensed Cubase 9.

WaveLab and all other - many other - licenses work, but Cubase 9...The license for it is there, but if I try to open C9, initial screen works (scanning GUI, .dll, eLicenser) until "Halion", then disappears. I use Cubase since the '80s, version for Atari, then VST, 4,5,6,7,7.5,8,8.5,9!!
In my computer I still have from C7 to C9 versions, but all of them have the same problem. Just crash after few seconds from start...
Only WaveLab 8.5 and 9 work...

Steinberg support doesn't seem to be very co-operative. All this started more than a month ago.

I also asked: "What if I purchase C9.5? Any hope to get Cubase finally running?". No answer.

I find all this quite unfair. I need my Cubase running. And Steinberg should give us all an answer.
Gigabyte X58A-UD3R | i7-950 | 8-Core in HTT | HyperX DDR3 24 GB Ram | RME HDSPe RayDAT + HDSP9632 WCM | W7 Pro 64bit | Cubase Pro9 | Wavelab Pro9 |

martx
New Member
Posts: 2
Joined: Mon May 21, 2018 5:59 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by martx » Mon May 21, 2018 6:22 pm

I just had the same issue on Windows 10 after installing some plugins.
Cubase 9.5 shows the splash screen which then simply disappears.

Windows event viewer says:
Faulting application name: Cubase9.5.exe, version: 9.5.21.3, time stamp: 0x5ab3c490
Faulting module name: HALion 6.dll, version: 6.1.10.85, time stamp: 0x5ac4d406

I then simply renamed the "HALion 6.dll" to "HALion 6.dll.bak":
c:\Program Files\Steinberg\VSTPlugins\HALion 6\HALion 6.dll.bak
Starting Cubase 9.5 then worked.

After this, I reinstalled HALion 6.1 (without the content) and then the latest HALion 6.1.10 Update (which was installed before).
Starting Cubase 9.5 then still worked.
The "HALion 6.dll" is the same as before. Strange, but anyway, this worked for me.

… but unfortunately, now it no longer works! Maybe Windows did cache the DLL somehow.
I have now replaced the "HALion 6.dll" version 6.1.10.85 with the older 6.1.0.72 version which solved the Cubase 9.5 start failure.
Hence, there seems to be a problem with the combination of Cubase9.5.exe version 9.5.21.3 and the "HALion 6.dll" version 6.1.10.85.

Checking the Windows event viewer if Cubase does not start seems to be a good advice for some cases.

martx
New Member
Posts: 2
Joined: Mon May 21, 2018 5:59 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by martx » Wed May 23, 2018 10:13 pm

After installing:
- Cubase_9.5.30_Update_win.exe
- HALion_Sonic_3.1.0_Content_Update_Installer_win.exe
(Content Update for HALion 6.1.0 & HALion Sonic 3.1.0)
and then reinstalling
- Halion_6.1.10_Application_Installer_win.exe
... the Cubase 9.5 start failure seemed to be fixed.
But after restarting Windows 10, Cubase 9.5 does not start any more.

Windows event viewer says:
Faulting application name: Cubase9.5.exe, version: 9.5.30.192, time stamp: 0x5af04f00
Faulting module name: HALion 6.dll, version: 6.1.10.85, time stamp: 0x5ac4d406
Exception code: 0xc0000409
Fault offset: 0x0000000002f23e90
Faulting process ID: 0x78
Faulting application start time: 0x01d3f2d98823f96c
Faulting application path: C:\Program Files\Steinberg\Cubase 9.5\Cubase9.5.exe
Faulting module path: C:\Program Files\Steinberg\Vstplugins\HALion 6\HALion 6.dll

Can anybody help with this "HALion 6.dll" version 6.1.10.85 issue?

Addendum:
Renaming or even deleting the "HALion 6.dll" in/from "C:\Program Files\Steinberg\Vstplugins\HALion 6\" seems to solve the issue.
Which is strange, because there is no other "HALion 6.dll" on my C drive. Well maybe this is because of Windows 10 DLL caching.
Cubase 9.5 starts (also after Windows 10 restart) and even Halion 6 works as plugin and shows version 6.1.10.85 in its about box! :o

Anyway, this is only a kludge.

Tuut1971
New Member
Posts: 1
Joined: Tue Sep 04, 2018 10:25 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by Tuut1971 » Tue Sep 04, 2018 10:41 pm

southside wrote:
Thu Nov 23, 2017 12:03 am
Sorry. I noticed it was the next step. So the crash is related to "Loading GUI resources"
Yes, the same for me! Check this link:
https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... or-crashes

I have a Nvidia GeForce 940M GPU besides the internal Intel GPU.
The last solution mentioned in link worked for me!

MikeDiamondz
New Member
Posts: 3
Joined: Sat Jan 05, 2019 3:54 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 doesn't start at all

Post by MikeDiamondz » Sat Jan 05, 2019 4:31 am

Hi guys i have the same problem with cubase 10

it crashes At 'Loading gui resorces " 1 second after i click my desktop cubase icon, the loadind panel appears for 1 second and crash ,,, i reinstalled all cubase components many times also in a fresh windows 7 full updated instal, also disabled GPU one by one and try but nothing ... is frustrating
i cant believe i paid for something so full of missmatch . had no problem with elements 10 intalled last week,,, i upgraded and reinstalled windows and big frustration instead of happyness ... i need my gear up in work ! steindberg experience is frustrating... very liltte support

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: pedro and 2 guests