Page 8 of 11

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 10:22 am
by folkfreak
Really great how much SB is caring about the customers.
You can see it in this thread....

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 12:56 pm
by Maincat
Waiting patiently for 9.5.41.

OK, time's up. Where is it? :lol:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 1:09 pm
by studioton
Maincat wrote:
Wed Oct 24, 2018 12:56 pm
Waiting patiently for 9.5.41.

OK, time's up. Where is it? :lol:
it's here around the corner :lol:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 2:40 pm
by Plan9
Save the project before you record.
May be able to solve the problem.

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 5:05 pm
by marQs
... today also crash-on-record happened! Back to 9.5.30 for the moment.

It worked initially...

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 8:42 pm
by insyncnet
on a track with 4 or 5 track versions: when clicking new version and hitting record, cubase crashed. I recreated this several times. If i just start a new track with same settings as track with multiple versions, it does not crash.

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 9:52 pm
by ace45
L8Night wrote:
Sat Oct 20, 2018 6:49 am
Ive noticed a major problem in the media bay when selecting samples. the preview never works and when it does it plays the same loop no matter which loop/sample i switch too. Another thing it was doing was giving me huge volume peaks that would randomly clip on the master out. might want to look into/fix this problem.
same problem here, using loop browser. Same sample playing no matter what I select. Deselecting "Align beats to project" seems to make it work, but then there is really no point in a loop browser..

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 10:36 pm
by stuman40
ace45 wrote:
Wed Oct 24, 2018 9:52 pm
L8Night wrote:
Sat Oct 20, 2018 6:49 am
Ive noticed a major problem in the media bay when selecting samples. the preview never works and when it does it plays the same loop no matter which loop/sample i switch too. Another thing it was doing was giving me huge volume peaks that would randomly clip on the master out. might want to look into/fix this problem.
same problem here, using loop browser. Same sample playing no matter what I select. Deselecting "Align beats to project" seems to make it work, but then there is really no point in a loop browser..
Is this issue only happening with 64 bit float processing? Or does it also occur with 32 bit float as well?

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 10:43 pm
by Martin.Jirsak
insyncnet wrote:
Wed Oct 24, 2018 8:42 pm
on a track with 4 or 5 track versions: when clicking new version and hitting record, cubase crashed. I recreated this several times. If i just start a new track with same settings as track with multiple versions, it does not crash.
Hi,

This is probably already discussed (so known) issue crash while record. Please share a crash dump file to verify if it's the same or not.

If yes, switching to 32-bit processing precision should fix it.

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Wed Oct 24, 2018 10:44 pm
by Martin.Jirsak
ace45 wrote:
Wed Oct 24, 2018 9:52 pm
same problem here, using loop browser. Same sample playing no matter what I select. Deselecting "Align beats to project" seems to make it work, but then there is really no point in a loop browser..
Hi,

Already known and converted.

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 12:24 am
by richardulunque
cubase 9.5.40 has many problems, among these is that its channelStrip does not work its presets

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 7:29 am
by studioton
When the new 9.5.4x came out, Steinberg should delete this update version from server .. like it's not happened .. because this is a big shame

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 7:36 am
by Martin.Jirsak
richardulunque wrote:
Thu Oct 25, 2018 12:24 am
cubase 9.5.40 has many problems, among these is that its channelStrip does not work its presets
Hi,

Also already known, discussed and covered.

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 8:58 am
by valsolim
studioton wrote:
Thu Oct 25, 2018 7:29 am
When the new 9.5.4x came out, Steinberg should delete this update version from server .. like it's not happened .. because this is a big shame
Please, try to be helpful, comments like this do not help anybody. As far as I can see, there are just the following four issues associated with this update:

1. Crash on record
2. Mediabay playback sync broken
3. Drag MIDI to sampler track broken
4. Channel strip presets not working

Among these four issues, the first three ones seem to be related to the 64-bit recording format and/or 64-bit processing precision.

Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.

Best regards
--
Miloslav

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 9:19 am
by nordlead26
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 8:58 am


Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.

small? :shock:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 10:37 am
by valsolim
nordlead26 wrote:
Thu Oct 25, 2018 9:19 am
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 8:58 am

Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.
small? :shock:
The vast majority of current 3rd party plugins (including Waves, UAD, etc.) do not support 64-bit floating point input/output so there is still little to none benefit in using 64-bit processing precision. And regarding the 64-bit float and 32-bit integer recording formats, they were introduced just in this update.

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 10:41 am
by ace45
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:37 am
nordlead26 wrote:
Thu Oct 25, 2018 9:19 am
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 8:58 am

Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.
small? :shock:
The vast majority of current 3rd party plugins (including Waves, UAD, etc.) do not support 64-bit floating point input/output so there is still little to none benefit in using 64-bit processing precision. And regarding the 64-bit float and 32-bit integer recording formats, they were introduced just in this update.
My installation is a standard-one with no changes, and the loop browser is broken. Thus this should affect a lot of people brave enough to apply latest patch. I'm guessing though that I don't run 64-bit floating point since my Waves-plugins work fine

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 10:59 am
by valsolim
ace45 wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:41 am
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:37 am
The vast majority of current 3rd party plugins (including Waves, UAD, etc.) do not support 64-bit floating point input/output so there is still little to none benefit in using 64-bit processing precision. And regarding the 64-bit float and 32-bit integer recording formats, they were introduced just in this update.
I don't even know what that means. My installation is a standard-one with no changes, and the loop browser is broken. Thus this should affect a lot of people brave enough to apply latest patch.
Okay, could you please check your settings? From the menu, please, select Studio > Studio Setup, then in the Devices list, select VST Audio System. Now, under the "Advanced Options" > which option have you got in the "Processing Precision" drop-down list?

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 3:23 pm
by Socrates
Martin.Jirsak wrote:
Thu Oct 25, 2018 7:36 am
richardulunque wrote:
Thu Oct 25, 2018 12:24 am
cubase 9.5.40 has many problems, among these is that its channelStrip does not work its presets
Hi,

Also already known, discussed and covered.
Hi. What is meant by 'covered'? Does that mean that the problem has been resolved and a fix will be issued? Or does it mean the problem is being worked on?

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 7:27 pm
by ace45
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:59 am
ace45 wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:41 am
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:37 am
The vast majority of current 3rd party plugins (including Waves, UAD, etc.) do not support 64-bit floating point input/output so there is still little to none benefit in using 64-bit processing precision. And regarding the 64-bit float and 32-bit integer recording formats, they were introduced just in this update.
I don't even know what that means. My installation is a standard-one with no changes, and the loop browser is broken. Thus this should affect a lot of people brave enough to apply latest patch.
Okay, could you please check your settings? From the menu, please, select Studio > Studio Setup, then in the Devices list, select VST Audio System. Now, under the "Advanced Options" > which option have you got in the "Processing Precision" drop-down list?
32 bit float

So I guess this issue affects a lot of users!

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 9:54 pm
by valsolim
ace45 wrote:
Thu Oct 25, 2018 7:27 pm
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:59 am
Okay, could you please check your settings? From the menu, please, select Studio > Studio Setup, then in the Devices list, select VST Audio System. Now, under the "Advanced Options" > which option have you got in the "Processing Precision" drop-down list?
32 bit float

So I guess this issue affects a lot of users!
Alright, if this problem persists in the 32-bit float precision then its impact is quite substantial, I admit. Thanks for the verification!

Best regards
--
Miloslav

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Thu Oct 25, 2018 10:50 pm
by panox80
after update i can't load preset strip in channel strip ...only load from preset track works,,,any suggestions or this is a bug?

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Fri Oct 26, 2018 1:36 am
by Orestis
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 8:58 am
studioton wrote:
Thu Oct 25, 2018 7:29 am
When the new 9.5.4x came out, Steinberg should delete this update version from server .. like it's not happened .. because this is a big shame
Please, try to be helpful, comments like this do not help anybody. As far as I can see, there are just the following four issues associated with this update:

1. Crash on record
2. Mediabay playback sync broken
3. Drag MIDI to sampler track broken
4. Channel strip presets not working

Among these four issues, the first three ones seem to be related to the 64-bit recording format and/or 64-bit processing precision.

Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.

Best regards
--
Miloslav
You have actually right, this kind of comments don't help anyone...
and also this kinds of updates doesn't help anyone as well!!

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Fri Oct 26, 2018 1:37 am
by Orestis
panox80 wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:50 pm
after update i can't load preset strip in channel strip ...only load from preset track works,,,any suggestions or this is a bug?
downgrade your Cubase update ... the only solution for the moment!

Re: Cubase 9.5.40 update available

Posted: Fri Oct 26, 2018 7:20 am
by Ed Doll
Please excuse the silence from Steinberg HQ on this! We have been collecting the reported issues and have been able to confirm and reproduce some of them (e.g. crash on record, strip presets broken, drag and drop to sample track). Thank you for providing crash reports! We plan to release another update next week that addresses the mentioned issues.
On behalf of Steinberg, please accept my apologies for these issues! This shouldn't have happened!

If you need to go back to 9.5.30 until the new update is available, here are the links for the updates:
http://download.steinberg.net/downloads ... te_mac.dmg
http://download.steinberg.net/downloads ... te_win.exe

http://download.steinberg.net/downloads ... te_mac.dmg
http://download.steinberg.net/downloads ... te_win.exe