Cubase 9.5.40 update available

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
folkfreak
Member
Posts: 563
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:46 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by folkfreak » Wed Oct 24, 2018 10:22 am

Really great how much SB is caring about the customers.
You can see it in this thread....

Maincat
Member
Posts: 402
Joined: Fri Dec 17, 2010 6:34 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Maincat » Wed Oct 24, 2018 12:56 pm

Waiting patiently for 9.5.41.

OK, time's up. Where is it? :lol:
Steve
Cubase Pro 10.0.40, Windows 10 Pro 64 Bit Version 1903, 8 Gig RAM, AMD Phenom II 955 BE X4, 27" Acer LCD (X2), GX460, Steinberg UR242, Yamaha KX8, Nektar LX88, Shure SM58, Yamaha HS50Ms with Yamaha HS8M Sub., Yamaha HPH-MT7W Headphones, Kontakt 5.7.3, The Grand 3.1, Neo Soul Keys, Groove Agent 4, WaveLab Elements 10, ASUS Nexus 7 2013, Android 6.0, Cubase IC PRO and lots of other stuff.

User avatar
studioton
Junior Member
Posts: 152
Joined: Mon Feb 25, 2013 2:45 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by studioton » Wed Oct 24, 2018 1:09 pm

Maincat wrote:
Wed Oct 24, 2018 12:56 pm
Waiting patiently for 9.5.41.

OK, time's up. Where is it? :lol:
it's here around the corner :lol:

Plan9
Senior Member
Posts: 2247
Joined: Wed Feb 20, 2013 4:03 pm
Location: Wuppertal
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Plan9 » Wed Oct 24, 2018 2:40 pm

Save the project before you record.
May be able to solve the problem.
---------------------------------
Cubase 10 Pro 64Bit / Ableton Live 10 Suite /
--------
Sony Vaio SVE1711Z1EB (I7- 3612QM 2.1GHz Passmark 6869/ Windows 7 Home) Komplete Audio 6
————
Die beste Technik/Software ist nur so gut wie die Frauen und Männer die sie bedienen.

User avatar
marQs
Senior Member
Posts: 2202
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:34 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by marQs » Wed Oct 24, 2018 5:05 pm

... today also crash-on-record happened! Back to 9.5.30 for the moment.

It worked initially...
Cubase 10.5 | WL 10 | Fireface UFX | UAD2 Octo (2x)/Quad PCI-e | Win10 Pro 64 | i7-7820 x | Asus Prime X299-A
http://www.secretsource.de
Authentic Drums - Sample Pack for Slate Trigger: https://www.authentic-audio.de/drum-sa ... e-trigger/

insyncnet
New Member
Posts: 15
Joined: Sun Feb 13, 2011 4:48 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by insyncnet » Wed Oct 24, 2018 8:42 pm

on a track with 4 or 5 track versions: when clicking new version and hitting record, cubase crashed. I recreated this several times. If i just start a new track with same settings as track with multiple versions, it does not crash.

ace45
New Member
Posts: 16
Joined: Sat Jan 07, 2012 9:36 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by ace45 » Wed Oct 24, 2018 9:52 pm

L8Night wrote:
Sat Oct 20, 2018 6:49 am
Ive noticed a major problem in the media bay when selecting samples. the preview never works and when it does it plays the same loop no matter which loop/sample i switch too. Another thing it was doing was giving me huge volume peaks that would randomly clip on the master out. might want to look into/fix this problem.
same problem here, using loop browser. Same sample playing no matter what I select. Deselecting "Align beats to project" seems to make it work, but then there is really no point in a loop browser..

stuman40
New Member
Posts: 18
Joined: Wed Dec 02, 2015 11:42 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by stuman40 » Wed Oct 24, 2018 10:36 pm

ace45 wrote:
Wed Oct 24, 2018 9:52 pm
L8Night wrote:
Sat Oct 20, 2018 6:49 am
Ive noticed a major problem in the media bay when selecting samples. the preview never works and when it does it plays the same loop no matter which loop/sample i switch too. Another thing it was doing was giving me huge volume peaks that would randomly clip on the master out. might want to look into/fix this problem.
same problem here, using loop browser. Same sample playing no matter what I select. Deselecting "Align beats to project" seems to make it work, but then there is really no point in a loop browser..
Is this issue only happening with 64 bit float processing? Or does it also occur with 32 bit float as well?

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18617
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Martin.Jirsak » Wed Oct 24, 2018 10:43 pm

insyncnet wrote:
Wed Oct 24, 2018 8:42 pm
on a track with 4 or 5 track versions: when clicking new version and hitting record, cubase crashed. I recreated this several times. If i just start a new track with same settings as track with multiple versions, it does not crash.
Hi,

This is probably already discussed (so known) issue crash while record. Please share a crash dump file to verify if it's the same or not.

If yes, switching to 32-bit processing precision should fix it.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18617
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Martin.Jirsak » Wed Oct 24, 2018 10:44 pm

ace45 wrote:
Wed Oct 24, 2018 9:52 pm
same problem here, using loop browser. Same sample playing no matter what I select. Deselecting "Align beats to project" seems to make it work, but then there is really no point in a loop browser..
Hi,

Already known and converted.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

richardulunque
New Member
Posts: 8
Joined: Wed Jul 18, 2012 4:57 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by richardulunque » Thu Oct 25, 2018 12:24 am

cubase 9.5.40 has many problems, among these is that its channelStrip does not work its presets
Richard Ulunque Productor Musical Pianista, Compositor, Arreglista, Sonidista.

User avatar
studioton
Junior Member
Posts: 152
Joined: Mon Feb 25, 2013 2:45 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by studioton » Thu Oct 25, 2018 7:29 am

When the new 9.5.4x came out, Steinberg should delete this update version from server .. like it's not happened .. because this is a big shame

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18617
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Martin.Jirsak » Thu Oct 25, 2018 7:36 am

richardulunque wrote:
Thu Oct 25, 2018 12:24 am
cubase 9.5.40 has many problems, among these is that its channelStrip does not work its presets
Hi,

Also already known, discussed and covered.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

valsolim
Member
Posts: 242
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:54 pm
Location: Brno, Czechia
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by valsolim » Thu Oct 25, 2018 8:58 am

studioton wrote:
Thu Oct 25, 2018 7:29 am
When the new 9.5.4x came out, Steinberg should delete this update version from server .. like it's not happened .. because this is a big shame
Please, try to be helpful, comments like this do not help anybody. As far as I can see, there are just the following four issues associated with this update:

1. Crash on record
2. Mediabay playback sync broken
3. Drag MIDI to sampler track broken
4. Channel strip presets not working

Among these four issues, the first three ones seem to be related to the 64-bit recording format and/or 64-bit processing precision.

Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.

Best regards
--
Miloslav
Cubase Pro 9.5, Dorico Pro 2, HALion 6, WaveLab Pro 9.5, Windows 10, Plogue Bidule, Cognitone Synfire, Celemony Melodyne, MeldaProduction, ToneBoosters, Voxengo, Steinberg MR816csx, Presonus DigiMax FS, ART HeadAmp 6 Pro, IK Multimedia ARC 2, Adam Audio A7X + Sub10, AKG K271 mkII, TC Electronic Konnekt 24D, Steinberg UR22, Audix D2, D4, D6, i5, ADX-51, Sennheiser e614, 2x Shure SM137, Røde NT1-A, DPA 4099 S/U, Roland FC-300, Steinberg CC121, Yamaha KX49

User avatar
nordlead26
Member
Posts: 381
Joined: Wed Mar 09, 2016 10:45 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by nordlead26 » Thu Oct 25, 2018 9:19 am

valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 8:58 am


Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.

small? :shock:
Cubase Pro 9.5.50 x64
Windows 10 x 64bit
Intel Core i7 860
20 GB RAM
audio interface MOTU 828 MKII

valsolim
Member
Posts: 242
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:54 pm
Location: Brno, Czechia
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by valsolim » Thu Oct 25, 2018 10:37 am

nordlead26 wrote:
Thu Oct 25, 2018 9:19 am
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 8:58 am

Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.
small? :shock:
The vast majority of current 3rd party plugins (including Waves, UAD, etc.) do not support 64-bit floating point input/output so there is still little to none benefit in using 64-bit processing precision. And regarding the 64-bit float and 32-bit integer recording formats, they were introduced just in this update.
Cubase Pro 9.5, Dorico Pro 2, HALion 6, WaveLab Pro 9.5, Windows 10, Plogue Bidule, Cognitone Synfire, Celemony Melodyne, MeldaProduction, ToneBoosters, Voxengo, Steinberg MR816csx, Presonus DigiMax FS, ART HeadAmp 6 Pro, IK Multimedia ARC 2, Adam Audio A7X + Sub10, AKG K271 mkII, TC Electronic Konnekt 24D, Steinberg UR22, Audix D2, D4, D6, i5, ADX-51, Sennheiser e614, 2x Shure SM137, Røde NT1-A, DPA 4099 S/U, Roland FC-300, Steinberg CC121, Yamaha KX49

ace45
New Member
Posts: 16
Joined: Sat Jan 07, 2012 9:36 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by ace45 » Thu Oct 25, 2018 10:41 am

valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:37 am
nordlead26 wrote:
Thu Oct 25, 2018 9:19 am
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 8:58 am

Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.
small? :shock:
The vast majority of current 3rd party plugins (including Waves, UAD, etc.) do not support 64-bit floating point input/output so there is still little to none benefit in using 64-bit processing precision. And regarding the 64-bit float and 32-bit integer recording formats, they were introduced just in this update.
My installation is a standard-one with no changes, and the loop browser is broken. Thus this should affect a lot of people brave enough to apply latest patch. I'm guessing though that I don't run 64-bit floating point since my Waves-plugins work fine

valsolim
Member
Posts: 242
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:54 pm
Location: Brno, Czechia
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by valsolim » Thu Oct 25, 2018 10:59 am

ace45 wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:41 am
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:37 am
The vast majority of current 3rd party plugins (including Waves, UAD, etc.) do not support 64-bit floating point input/output so there is still little to none benefit in using 64-bit processing precision. And regarding the 64-bit float and 32-bit integer recording formats, they were introduced just in this update.
I don't even know what that means. My installation is a standard-one with no changes, and the loop browser is broken. Thus this should affect a lot of people brave enough to apply latest patch.
Okay, could you please check your settings? From the menu, please, select Studio > Studio Setup, then in the Devices list, select VST Audio System. Now, under the "Advanced Options" > which option have you got in the "Processing Precision" drop-down list?
Cubase Pro 9.5, Dorico Pro 2, HALion 6, WaveLab Pro 9.5, Windows 10, Plogue Bidule, Cognitone Synfire, Celemony Melodyne, MeldaProduction, ToneBoosters, Voxengo, Steinberg MR816csx, Presonus DigiMax FS, ART HeadAmp 6 Pro, IK Multimedia ARC 2, Adam Audio A7X + Sub10, AKG K271 mkII, TC Electronic Konnekt 24D, Steinberg UR22, Audix D2, D4, D6, i5, ADX-51, Sennheiser e614, 2x Shure SM137, Røde NT1-A, DPA 4099 S/U, Roland FC-300, Steinberg CC121, Yamaha KX49

Socrates
New Member
Posts: 45
Joined: Sun Feb 26, 2017 5:29 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Socrates » Thu Oct 25, 2018 3:23 pm

Martin.Jirsak wrote:
Thu Oct 25, 2018 7:36 am
richardulunque wrote:
Thu Oct 25, 2018 12:24 am
cubase 9.5.40 has many problems, among these is that its channelStrip does not work its presets
Hi,

Also already known, discussed and covered.
Hi. What is meant by 'covered'? Does that mean that the problem has been resolved and a fix will be issued? Or does it mean the problem is being worked on?

ace45
New Member
Posts: 16
Joined: Sat Jan 07, 2012 9:36 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by ace45 » Thu Oct 25, 2018 7:27 pm

valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:59 am
ace45 wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:41 am
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:37 am
The vast majority of current 3rd party plugins (including Waves, UAD, etc.) do not support 64-bit floating point input/output so there is still little to none benefit in using 64-bit processing precision. And regarding the 64-bit float and 32-bit integer recording formats, they were introduced just in this update.
I don't even know what that means. My installation is a standard-one with no changes, and the loop browser is broken. Thus this should affect a lot of people brave enough to apply latest patch.
Okay, could you please check your settings? From the menu, please, select Studio > Studio Setup, then in the Devices list, select VST Audio System. Now, under the "Advanced Options" > which option have you got in the "Processing Precision" drop-down list?
32 bit float

So I guess this issue affects a lot of users!

valsolim
Member
Posts: 242
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:54 pm
Location: Brno, Czechia
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by valsolim » Thu Oct 25, 2018 9:54 pm

ace45 wrote:
Thu Oct 25, 2018 7:27 pm
valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:59 am
Okay, could you please check your settings? From the menu, please, select Studio > Studio Setup, then in the Devices list, select VST Audio System. Now, under the "Advanced Options" > which option have you got in the "Processing Precision" drop-down list?
32 bit float

So I guess this issue affects a lot of users!
Alright, if this problem persists in the 32-bit float precision then its impact is quite substantial, I admit. Thanks for the verification!

Best regards
--
Miloslav
Cubase Pro 9.5, Dorico Pro 2, HALion 6, WaveLab Pro 9.5, Windows 10, Plogue Bidule, Cognitone Synfire, Celemony Melodyne, MeldaProduction, ToneBoosters, Voxengo, Steinberg MR816csx, Presonus DigiMax FS, ART HeadAmp 6 Pro, IK Multimedia ARC 2, Adam Audio A7X + Sub10, AKG K271 mkII, TC Electronic Konnekt 24D, Steinberg UR22, Audix D2, D4, D6, i5, ADX-51, Sennheiser e614, 2x Shure SM137, Røde NT1-A, DPA 4099 S/U, Roland FC-300, Steinberg CC121, Yamaha KX49

panox80
New Member
Posts: 36
Joined: Tue Dec 06, 2011 10:54 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by panox80 » Thu Oct 25, 2018 10:50 pm

after update i can't load preset strip in channel strip ...only load from preset track works,,,any suggestions or this is a bug?

Orestis
Junior Member
Posts: 57
Joined: Thu Dec 03, 2015 12:22 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Orestis » Fri Oct 26, 2018 1:36 am

valsolim wrote:
Thu Oct 25, 2018 8:58 am
studioton wrote:
Thu Oct 25, 2018 7:29 am
When the new 9.5.4x came out, Steinberg should delete this update version from server .. like it's not happened .. because this is a big shame
Please, try to be helpful, comments like this do not help anybody. As far as I can see, there are just the following four issues associated with this update:

1. Crash on record
2. Mediabay playback sync broken
3. Drag MIDI to sampler track broken
4. Channel strip presets not working

Among these four issues, the first three ones seem to be related to the 64-bit recording format and/or 64-bit processing precision.

Although I do understand your frustration, I do not think that 9.5.40 should be pulled down. The fraction of affected users is actually quite small.

Best regards
--
Miloslav
You have actually right, this kind of comments don't help anyone...
and also this kinds of updates doesn't help anyone as well!!
Last edited by Orestis on Fri Oct 26, 2018 3:08 am, edited 6 times in total.
Intel i7-5820K @ 3.30Ghz / 64GB Ram / MSI X99A Raider
Nvidia MSI GTX 1060 6gb / RME ADI-2 Pro FS + Fireface 800 + ADI-8DS
UAD 8-cores / Windows 10-64bit 1809 / Cubase 9.5.50 / 10.0.20
MacBookPro Retina i5 @ 2.4Ghz / 10.11.6 / 8GB Ram
UAD Apollo Twin Thundr.2/C

Orestis
Junior Member
Posts: 57
Joined: Thu Dec 03, 2015 12:22 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Orestis » Fri Oct 26, 2018 1:37 am

panox80 wrote:
Thu Oct 25, 2018 10:50 pm
after update i can't load preset strip in channel strip ...only load from preset track works,,,any suggestions or this is a bug?
downgrade your Cubase update ... the only solution for the moment!
Intel i7-5820K @ 3.30Ghz / 64GB Ram / MSI X99A Raider
Nvidia MSI GTX 1060 6gb / RME ADI-2 Pro FS + Fireface 800 + ADI-8DS
UAD 8-cores / Windows 10-64bit 1809 / Cubase 9.5.50 / 10.0.20
MacBookPro Retina i5 @ 2.4Ghz / 10.11.6 / 8GB Ram
UAD Apollo Twin Thundr.2/C

User avatar
Ed Doll
Site Admin
Posts: 1134
Joined: Thu May 16, 2013 11:18 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.40 update available

Post by Ed Doll » Fri Oct 26, 2018 7:20 am

Please excuse the silence from Steinberg HQ on this! We have been collecting the reported issues and have been able to confirm and reproduce some of them (e.g. crash on record, strip presets broken, drag and drop to sample track). Thank you for providing crash reports! We plan to release another update next week that addresses the mentioned issues.
On behalf of Steinberg, please accept my apologies for these issues! This shouldn't have happened!

If you need to go back to 9.5.30 until the new update is available, here are the links for the updates:
http://download.steinberg.net/downloads ... te_mac.dmg
http://download.steinberg.net/downloads ... te_win.exe

http://download.steinberg.net/downloads ... te_mac.dmg
http://download.steinberg.net/downloads ... te_win.exe
Ed Doll, Support Manager
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud!

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: marQs and 4 guests