Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
giafin
New Member
Posts: 15
Joined: Tue Mar 17, 2015 5:29 am
Contact:

Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by giafin » Sun Nov 26, 2017 11:10 am

Greetings,

I've updated CubasePro from v9.0.30 to v9.5 about a week ago. But I've been unable to use the updated version because of persisting hanging notes - any note - when recording on an Instrument track using my MIDI keyboard.

I've then uninstalled & re-installed the Update. Installed & re-installed also the full version of CubasePro 9.5. But no change to the above issue.

I've searched this forum & found the following advice by Support:

"Hanging notes or dropouts using HALion-based products
If you experience hanging notes or dropouts with Cubase or Nuendo please activate the option "Reset on stop" in the preferences (Mac: Cubase/Nuendo menu > Preferences > Midi, Windows: File menu > Preferences > Midi)".

I applied the above instruction to my updated DAW. But there was no change. MIDI notes are still hanging in v9.5.

At the end - after about 4/5 days of trying to have CubasePro 9.5 working, I had to re-install v9.0.30 (which I had prevoiusly uninstalled, not expecting such problem to arise in the new Update) in order to carry on working with Cubase.

I wonder if it is happenning only to me or someone else is also experiencing similar issues with new update of CubasePro.

Any help would be greatly appreciated & thank you in advance for any advice.
Last edited by giafin on Tue Apr 10, 2018 3:02 am, edited 1 time in total.
PC: Acer-Aspire Z3-710 - 8Gb Ram; Windows 10/64bit.
DAW: CubasePro 9.5 (current); MIDI keyboard: Nektar Impact LX88.
Notation: Dorico Pro (current); Sibelius Ultimate (current);
Sample Libraries: EWQLSO; GPO5; Kontakt5; Miroslav Philarmonik2 (w/SampleTank3); 8Dio (Agitato & Anthology Strings Bundles); Sonokinetic (Da Capo; Maximo; Minimal); VEPro.

krevvy
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Jan 04, 2015 6:24 pm
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by krevvy » Sun Nov 26, 2017 2:06 pm

I noticed this also last night... Was probably the first time I'd used midi input since upgrading last week.

I was using halion and many notes were either being missed or they kept hanging.

(Triggered by a novation mininova if it matters)
In 9.0.30 I never saw this issue.. but hadn't really used halion before either so can't be sure.

mozart
Member
Posts: 264
Joined: Wed Dec 29, 2010 11:36 am
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by mozart » Mon Nov 27, 2017 1:56 pm

Hanging notes seem to come and go with Cubase revisions. Have never really got to the bottom of it.....
Music for Film and TV

www.matthewmooremusic.co.uk

User avatar
shanabit
Member
Posts: 523
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:50 pm
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by shanabit » Mon Nov 27, 2017 6:58 pm

Apparently this is a new feature AGAIN :oops: :oops: :evil: :evil:
Cubase Pro 9.5.40, StudioOnePro 3.5.6
OSX 10.13.6 High Sierra
MacPro 2010, 14GB Ram, 2x 2.4Ghz Quad Core
Steinberg MR816X Tools ( Current)

User avatar
toader
Member
Posts: 755
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:37 am
Location: Denver, Colorado, USA
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by toader » Mon Nov 27, 2017 7:28 pm

I've had lots of issues with hanging notes - not just in 9.5... it was in 9.0 as well. Thankfully, I was able to add a key command for MIDI -- > RESET, and I use it regularly! This problem has been occuring often with NI Absynth lately for me.
Computer 1: Cubase 9.5.20, RME HDSPe AES (x2), RME HDSPe AIO (x1), Nvidia 510 video card, Dell T7500 workstation with Intel Xeon X5690 (6 cores with hyperthreading) 3.47gHz, 24GB RAM, UAD-2 Quad, Windows 10 64-bit
Computer 2: Wavelab 9.5.35, RME HDSPe AIO, AMD Radeon RX 480 video, Dell XPS 8720 with Intel I7-7700 CPU (4 cores with hyperthreading) 3.6gHz, 24GB RAM, Windows 10 64-bit

Todd Loomis @ https://www.noiseradiationstudios.com

User avatar
aroomstudios
New Member
Posts: 17
Joined: Mon May 15, 2017 7:42 pm
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by aroomstudios » Tue Nov 28, 2017 5:20 am

I was using IK Miroslav Philharmonik 2 about a week ago with Cubase 9.5. Then notes started hanging with this vst. I purchased this a few hours before for this session. So, I though it was the plugin not Cubase. This is good to know. I will try this again with C9 and see if the problem is still there.

mozart
Member
Posts: 264
Joined: Wed Dec 29, 2010 11:36 am
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by mozart » Wed Dec 06, 2017 4:44 pm

I'm currently talking to support about this and it's very frustrating. In fact it was suggested that Steinberg were aware of this problem and that 9.5 would fix it......:-) It doesn't......
Music for Film and TV

www.matthewmooremusic.co.uk

User avatar
AP
Member
Posts: 609
Joined: Thu Dec 06, 2012 11:46 pm
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by AP » Wed Dec 06, 2017 5:05 pm

Hanging notes have always been an issue even with midi synths or workstations this is not
really an issue it's just part of working with midi... But it might happen a bit more with computers / VSTi in other words don't expect this to completely go away...

Actually if Cubase can deal with this without crashing means it's very solid...
Cubase Pro 9.5. 15" MacBook Pro i7, SSD, 16 GB Ram, OS 10.12.6. UR28M, CMC.

mozart
Member
Posts: 264
Joined: Wed Dec 29, 2010 11:36 am
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by mozart » Wed Dec 06, 2017 5:47 pm

I'm having this issue here which, to me, demonstrates the problem is most definitely with Cubase:

viewtopic.php?f=250&t=124896&p=677544&h ... er#p677544

As I mention in that thread, I've tested extensively with Reaper and it doesn't have this issue.
Music for Film and TV

www.matthewmooremusic.co.uk

User avatar
shanabit
Member
Posts: 523
Joined: Thu Dec 16, 2010 5:50 pm
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by shanabit » Wed Dec 06, 2017 6:41 pm

No hanging notes with StudioONePro, LogicProX or Reaper here
Cubase Pro 9.5.40, StudioOnePro 3.5.6
OSX 10.13.6 High Sierra
MacPro 2010, 14GB Ram, 2x 2.4Ghz Quad Core
Steinberg MR816X Tools ( Current)

krevvy
Junior Member
Posts: 113
Joined: Sun Jan 04, 2015 6:24 pm
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by krevvy » Sun Apr 08, 2018 9:13 pm

and still happening in 9.5.21

mozart
Member
Posts: 264
Joined: Wed Dec 29, 2010 11:36 am
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by mozart » Mon Apr 09, 2018 5:10 pm

krevvy wrote:
Sun Apr 08, 2018 9:13 pm
and still happening in 9.5.21
Yep. I gave up with support as they were were really not dealing with it very well. At one point they came back to me with a solution for "crashing" when that wasn't the issue at all.

It seems they are not interested......
Music for Film and TV

www.matthewmooremusic.co.uk

User avatar
peakae
Senior Member
Posts: 2641
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by peakae » Tue Apr 10, 2018 5:23 am

This is usually caused by some sort of midi loop, or midi routing issue.
Most common is having set a multiple midi sources to midi in all, or forgetting to turn Local off on the keyboard, and recording doubles.
I have even encountered VSTi’s that where allergic to aftertouch, that one took some time to figure out.
Cubase Pro 9.5.30, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Grace Design m900, CMC TP, CMC CH.

mozart
Member
Posts: 264
Joined: Wed Dec 29, 2010 11:36 am
Contact:

Re: Hanging notes in Cubase Pro 9.5

Post by mozart » Tue Apr 10, 2018 9:03 am

peakae wrote:
Tue Apr 10, 2018 5:23 am
This is usually caused by some sort of midi loop, or midi routing issue.
Most common is having set a multiple midi sources to midi in all, or forgetting to turn Local off on the keyboard, and recording doubles.
I have even encountered VSTi’s that where allergic to aftertouch, that one took some time to figure out.
It's not midi loops or routing in my case unfortunately.

If you look at this post

viewtopic.php?f=250&t=124896&p=677544&h ... er#p677544

I think it's pretty clear that it's data congestion......
Music for Film and TV

www.matthewmooremusic.co.uk

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: DarrenGlen, Maincat, Reflection and 6 guests