[CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
User avatar
Fabio Bartolini
Moderator
Posts: 1208
Joined: Tue Oct 02, 2012 11:55 am
Contact:

Re: Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by Fabio Bartolini » Thu Nov 23, 2017 10:52 am

Hello all,

the reference number for the issue is CAN-12379.

As already reported, you can work around this in various ways:

-- Record using 24-bit resolution (Project -> Project Setup)
-- Trash the 'Images' folder contained in the project folder and re-open the project
-- Trash preferences

Kind regards,

[Edit: Short KB Article now online: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... re-missing]
Fabio Bartolini, Support Representative
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, SoundCloud and Google+!

DougKieboom
New Member
Posts: 2
Joined: Wed Nov 22, 2017 9:56 pm
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by DougKieboom » Thu Nov 23, 2017 1:19 pm

You can also delete the track image from the Images folder while the project is still open. Any action that request the image will regenerate it properly (i.e. double-click the track image to open it in editor will rebuild the missing image).

User avatar
planarchist
Member
Posts: 699
Joined: Sat Sep 10, 2011 10:50 am
Location: East Susex, England, UK.
Contact:

Re: Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by planarchist » Thu Nov 23, 2017 1:37 pm

Fabio Bartolini wrote:
Thu Nov 23, 2017 10:52 am
Hello all,

the reference number for the issue is CAN-12379.

As already reported, you can work around this in various ways:

-- Record using 24-bit resolution (Project -> Project Setup)
-- Trash the 'Images' folder contained in the project folder and re-open the project
-- Trash preferences

Kind regards,

[Edit: Short KB Article now online: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... re-missing]
Thanks for the confirmation and refs Fabio. Appreciated.
Nic

Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 4770K 3.5GHz, 32 Gig RAM, Windows 10 Pro 64 bit
Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 920 2.67Ghz , 24Gig RAM, Windows 7 Ult 64 bit SP1
Tascam US1800, Steinberg Midex 8.

Cubase Elements 9 on Windows 10 Laptop, i7-2760QM 8Gig RAM
Cubasis 1.9.9 iPad Mini 4 64GB

paulpaul
Junior Member
Posts: 64
Joined: Sun Mar 23, 2014 7:44 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by paulpaul » Thu Nov 23, 2017 3:13 pm

Fabio Bartolini wrote:
Thu Nov 23, 2017 10:52 am
Hello all,

the reference number for the issue is CAN-12379.

As already reported, you can work around this in various ways:

-- Record using 24-bit resolution (Project -> Project Setup)
-- Trash the 'Images' folder contained in the project folder and re-open the project
-- Trash preferences

Kind regards,

[Edit: Short KB Article now online: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... re-missing]
Awesome! Thanks!
So it's not a big deal...

Regards,
Paul
Cubase 9.5. - Macbook Pro Retina late 2013, 16GB Ram, 1TB SSD, Apple 27"Cinema Display - MAC OS 10.13.1 Lots of Plug Ins - SPL Crimson

Edwin01
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Nov 23, 2017 6:40 pm
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by Edwin01 » Thu Nov 23, 2017 6:50 pm

Same issue, under Windows 7 no waveform after recording

User avatar
Fabio Bartolini
Moderator
Posts: 1208
Joined: Tue Oct 02, 2012 11:55 am
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by Fabio Bartolini » Thu Nov 23, 2017 7:29 pm

Short update - I received communication that this was already fixed, it will make it to 9.5.10.
Fabio Bartolini, Support Representative
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, SoundCloud and Google+!

Bhavik Patel
New Member
Posts: 9
Joined: Wed Aug 23, 2017 3:18 pm
Location: Surat, India
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by Bhavik Patel » Thu Nov 23, 2017 8:13 pm

Great...!!!
Waiting for the update eagerly...

mart
Member
Posts: 411
Joined: Sun Jan 30, 2011 10:21 pm
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by mart » Fri Nov 24, 2017 7:02 pm

Affected on a project right here and now. But I noticed someone had set the project to 16 bit. Once I click 24 bit images work again.

Any estimate on seeing 9.5.10?
Windows 10 Anniversary, Gigabyte x58 Soc FORCE, 16gb Dr4 RAM, Intel 5930x, Samsung EVO 850 SSD, Cubase 9.0.20, 1 OCTO & 1 Quad UAD, Protools 12.5, Vienna Ensemble Pro with Slave PC.

Feature Requests & important fixes not addressed in multiple iterations :
  • Import channel settings from ANY track type
  • Save as Template WITHOUT including Media
  • Folder Sync does NOT keep in Sync. The feature is flawed


User avatar
planarchist
Member
Posts: 699
Joined: Sat Sep 10, 2011 10:50 am
Location: East Susex, England, UK.
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by planarchist » Fri Nov 24, 2017 7:19 pm

Bhavik Patel wrote:
Thu Nov 23, 2017 8:13 pm
Great...!!!
Waiting for the update eagerly...
But in the meantime Fabio's suggested fix works just fine for me so I'd suggest you try it:

-- Record using 24-bit resolution (Project -> Project Setup)

Indeed, not sure why I was recording in 16bit in the first place, very possibly from a very old template that has been updated many times over the years?
Nic

Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 4770K 3.5GHz, 32 Gig RAM, Windows 10 Pro 64 bit
Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 920 2.67Ghz , 24Gig RAM, Windows 7 Ult 64 bit SP1
Tascam US1800, Steinberg Midex 8.

Cubase Elements 9 on Windows 10 Laptop, i7-2760QM 8Gig RAM
Cubasis 1.9.9 iPad Mini 4 64GB

GLcubase
New Member
Posts: 3
Joined: Sun Oct 01, 2017 4:07 am
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by GLcubase » Fri Nov 24, 2017 7:23 pm

I am having the same problem. tried preferences check, still did not work. This looks like a bonafide BUG.
Steinberg people. Fix it. I am back to 9.0 till this is handled. :-/

GLcubase
New Member
Posts: 3
Joined: Sun Oct 01, 2017 4:07 am
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by GLcubase » Fri Nov 24, 2017 7:29 pm

Just took advice and set my record to 24 bit and wav forms show up. I should not be recording at 16 bit anyway. :D

User avatar
planarchist
Member
Posts: 699
Joined: Sat Sep 10, 2011 10:50 am
Location: East Susex, England, UK.
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by planarchist » Fri Nov 24, 2017 8:14 pm

GLcubase wrote:
Fri Nov 24, 2017 7:23 pm
I am having the same problem. tried preferences check, still did not work. This looks like a bonafide BUG.
Steinberg people. Fix it. I am back to 9.0 till this is handled. :-/

Have you tried the Steinberg suggested fix as outlined above? Record at 24bit. They’ve already confirmed that it’s a bug.
Nic

Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 4770K 3.5GHz, 32 Gig RAM, Windows 10 Pro 64 bit
Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 920 2.67Ghz , 24Gig RAM, Windows 7 Ult 64 bit SP1
Tascam US1800, Steinberg Midex 8.

Cubase Elements 9 on Windows 10 Laptop, i7-2760QM 8Gig RAM
Cubasis 1.9.9 iPad Mini 4 64GB

Edwin01
New Member
Posts: 2
Joined: Thu Nov 23, 2017 6:40 pm
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by Edwin01 » Fri Nov 24, 2017 10:04 pm

Now record in 24 bit, and waveform show up, thanks for the reply

Matchewzer
New Member
Posts: 2
Joined: Fri Nov 24, 2017 10:05 pm
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by Matchewzer » Fri Nov 24, 2017 10:24 pm

This worked for me also. Thank you

PhenomeNormal
New Member
Posts: 1
Joined: Sat Nov 25, 2017 7:14 pm
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by PhenomeNormal » Sat Nov 25, 2017 7:22 pm

Hi all -

I had this also -

Following advice on the forum - I zoomed in on the Audio in the Edit Window, and there it was, waveform

Thank you :D

ninjanatty
New Member
Posts: 4
Joined: Fri May 29, 2015 6:53 am
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by ninjanatty » Tue Nov 28, 2017 5:29 am

I've been having the same issue exactly. Record audio - no waveform, unless I zoom in tight horizontally. The upper left zoom tool has nothing to do with it.
I'm going to try the preferences trick to see if that works.
:)

User avatar
peakae
Senior Member
Posts: 2134
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by peakae » Tue Nov 28, 2017 5:55 am

32bit float works for me, we’re you guys having the missing waveform issue really recoding in 16bit ?
Cubase Pro 9.5, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Cambridge Audio DacMagic Plus, CMC TP, CMC CH.

User avatar
planarchist
Member
Posts: 699
Joined: Sat Sep 10, 2011 10:50 am
Location: East Susex, England, UK.
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by planarchist » Tue Nov 28, 2017 10:33 am

peakae wrote:
Tue Nov 28, 2017 5:55 am
32bit float works for me, we’re you guys having the missing waveform issue really recoding in 16bit ?
:(

On the PC showing the issue yes, I'm afraid I was and I do feel a bit dumb. I assume it was due to my templates being based on a very old one? It certainly wasn't a conscious decision and I can't think of another logical explanation.

On the other hand and for newer users in particular, the situation is not helped by the fact that as far as I can see all the Steinberg Templates have the project set at 16 bit recording?
Nic

Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 4770K 3.5GHz, 32 Gig RAM, Windows 10 Pro 64 bit
Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 920 2.67Ghz , 24Gig RAM, Windows 7 Ult 64 bit SP1
Tascam US1800, Steinberg Midex 8.

Cubase Elements 9 on Windows 10 Laptop, i7-2760QM 8Gig RAM
Cubasis 1.9.9 iPad Mini 4 64GB

User avatar
peakae
Senior Member
Posts: 2134
Joined: Sat Jan 05, 2013 8:15 pm
Location: Bedroom
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by peakae » Tue Nov 28, 2017 6:00 pm

Ahh yes the templates, they are the first thing I delete.
Even when I make my own, they never really fit the next project :-)
Cubase Pro 9.5, Wavelab Elements 9, I7 3770K , win10x64, 16Gb Ram, RME Raydat, Steinberg MR816x, Motu 828mkII, Behringer ADA8200, Yamaha moXF6, Steinberg UR242, Yamaha THR 10, Cambridge Audio DacMagic Plus, CMC TP, CMC CH.

Laurent Schark
New Member
Posts: 3
Joined: Wed Jan 25, 2017 12:33 am
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by Laurent Schark » Wed Nov 29, 2017 11:50 pm

I have exactly the same issue in C9.5, which is a pain as, like most of you, I need to monitor the recording wave forms. I hope Steinberg will fix this soon.


EDIT: It is a known issue and Steinberg is working on it:
https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... re-missing

I tried their tricks with no luck, so hopefully an update is coming soon. I don't have the problem on C9 that thankfully I kept on my computer lol
Good luck Steinberg team in fixing this, please let us know !
Laurent Schark
Dominium Recordings Ltd.

Cubase Pro 9.5
Intel i7 Win7 64bit - 32Gb Ram - 2x2T HDD - 1Tb SSD
UAD Apollo Duo
Focusrite & Linplug Beta Tester

User avatar
planarchist
Member
Posts: 699
Joined: Sat Sep 10, 2011 10:50 am
Location: East Susex, England, UK.
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by planarchist » Thu Nov 30, 2017 10:55 am

Laurent Schark wrote:
Wed Nov 29, 2017 11:50 pm

I tried their tricks with no luck, so hopefully an update is coming soon. I don't have the problem on C9 that thankfully I kept on my computer lol
Good luck Steinberg team in fixing this, please let us know !
You switched to 24bit (or 32bit ) recording and still got the issue?
Sounds like a different problem then as this has solved it for everyone else I think.

-- Record using 24-bit resolution (Project -> Project Setup)
Nic

Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 4770K 3.5GHz, 32 Gig RAM, Windows 10 Pro 64 bit
Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 920 2.67Ghz , 24Gig RAM, Windows 7 Ult 64 bit SP1
Tascam US1800, Steinberg Midex 8.

Cubase Elements 9 on Windows 10 Laptop, i7-2760QM 8Gig RAM
Cubasis 1.9.9 iPad Mini 4 64GB

dpmiddleton
New Member
Posts: 10
Joined: Fri Aug 03, 2012 8:42 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by dpmiddleton » Mon Dec 04, 2017 9:46 pm

RealRaven2000 wrote:
Mon Nov 20, 2017 9:21 pm
This affects me (in Windows 7) as well. I can confirm the workaround Prefs >> Record >> Aduio
disabling [ ] Create Audio Images During Record
works. Also When I zoom in Horizontally the events become visible. I bet it's some graphic acceleration code - I have a nvidia Geforce GTX 960.
Can confirm this work-around. Thanks for sharing.

To sum up my issues:
1. No waveform is displayed during recording
2. No waveform will be displayed (after recording) unless you zoom in some factor.

No 1 is annoying but I can live with it, as I am not able to do anything with the waveform during recording anyway.
No 2 is a real issue, as I often zoom out to go to certain spots in the waveform. When zoomed in too much requires scrolling all the way to the desired area which takes unnecessary extra time.

I deleted my previous Preferences folder: %APPDATA%/Steinberg/Cubase LE AI Elements 9.5_64 so Cubase Elements 9.5 could create a new one.
This didn't solve any issue.

The work-around will solve issue 2, as I am now able to see a waveform at any zoom level.

Cheers,


Dave

New242UR4
New Member
Posts: 6
Joined: Mon Nov 20, 2017 9:04 pm
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by New242UR4 » Tue Dec 05, 2017 6:47 pm

Sounds like I have the same issue,I've recently updated from Artist 9 to 9.5 and managed to record 2 guitar tracks no problem,tried a 3rd audio track after recording bass,keyboards in Halion then Drums with Groove Agent 4...no wave form but sound through monitors and there is a track recorded.
I'll check it out!

User avatar
MoPro
Member
Posts: 201
Joined: Mon Dec 27, 2010 6:02 pm
Location: Tampa Bay Area, USA
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by MoPro » Tue Dec 05, 2017 7:17 pm

I'm sure the reason I did not see this issue initially is that I already had my resolution set to 24bit...

Al
PC Cubase Pro 9.5.0 (64bit) | WaveLab 9.0.35 (64bit) | HALion 5 (64bit) | Win 7 Ultimate (64bit)
Computer Asus P9X79 Deluxe | Intel i7 3930k | 32 Gig Ram | Intel 520 SSD's | 2T Caviar Black
Hardware RME FireFace's UFX / 800 | Avid Artist Series: Control, Mix, and Transport

User avatar
planarchist
Member
Posts: 699
Joined: Sat Sep 10, 2011 10:50 am
Location: East Susex, England, UK.
Contact:

Re: [CAN-12379] Cubase 9.5 not showing recording waveforms

Post by planarchist » Wed Dec 06, 2017 10:35 am

MoPro wrote:
Tue Dec 05, 2017 7:17 pm
I'm sure the reason I did not see this issue initially is that I already had my resolution set to 24bit...

Al
Very possibly...although it doesn't show as an issue on all systems even if you're somehow using 16bit recording (only on one of mine). I'm not sure why I was on 16bit but I'm blaming the Cubase Templates ;). I have older projects that were 24bit recording but I know I rebuilt my templates at some point in the last year and that seems to have been when I went over to 16bit (without realising until now). If the Steinberg Templates were set up for 24bit recording by default it would possibly have avoided this issue for most if not all of us...
Nic

Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 4770K 3.5GHz, 32 Gig RAM, Windows 10 Pro 64 bit
Cubase Pro 9.5.0, Absolute Collection 3, i7 920 2.67Ghz , 24Gig RAM, Windows 7 Ult 64 bit SP1
Tascam US1800, Steinberg Midex 8.

Cubase Elements 9 on Windows 10 Laptop, i7-2760QM 8Gig RAM
Cubasis 1.9.9 iPad Mini 4 64GB

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: lbc and 11 guests