Using Quick Controls for CCs, help required please

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
User avatar
ZeroZero
Senior Member
Posts: 1041
Joined: Sat Jan 08, 2011 10:58 pm
Contact:

Using Quick Controls for CCs, help required please

Post by ZeroZero » Sat Dec 10, 2016 9:40 pm

Win, Cubase 9.

I have two controllers here, a Panorama P1, and a M-Audio Oxygen 25, plus a Roland 700NX stage piano.

Honestly I don't use these controllers at all. Every time I have tried I get stuck in a mess of set up issues and burrowing through button labyrinths. I am not the worlds best techy. I do think I have managed ot basically set up these controllers.

All I am trying to is get something working so that I can control some common Ccs (CC1, CC7, CC11) with some kind of physical dials. With Cubase write enabled I should like to write automation.
I have a large template (1260 tracks) and different instrument libraries, that I should like to control. I have been looking at quick controls and think I could probably work through them. I have spotted that you can save presets, thus have them for all instruments of a particular genre. I think my controllers are now basically set up.

What is the easiest way to do this please?

Thank you for all your support

Zero
Cubase 9, 64 bit Intel 8700k, Asus Rog Strix z390 mobo, 64 gig RAM PC, Win10, Focusrite Liquid 56 Running in Surround 5.1 British Rail sandwich circa 1967, a singing fish and an inert K9.

http://memory-alpha.org/wiki/Zero_Zero

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 17689
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Using Quick Controls for CCs, help required please

Post by Martin.Jirsak » Sat Dec 10, 2016 10:58 pm

Hi,

The idea of the Quick Controls is, you are not controlling a MIDI CCs (in the Virtual instrument), but you are controlling specific parameters. Cubase translates the MIDI CC, you are sending from the MIDI device, to control the parameter of the Virtual Instrument. To make it more interesting, you can define your own (dedicated) set of the parameters per track.

So in the Devices > Device Setup > Quick Controls, you define, which controllers are you going to use (to send the values from your HW MIDI controller). Then in every single track you define, which parameters are controlled by this set of controllers. If you don't want to set it up for every single track, some values are assigned automatically, of course.

Is it clear?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
ZeroZero
Senior Member
Posts: 1041
Joined: Sat Jan 08, 2011 10:58 pm
Contact:

Re: Using Quick Controls for CCs, help required please

Post by ZeroZero » Sat Dec 10, 2016 11:50 pm

thank you for the reply Martin. I have over a thousand tracks to set up. Some are Play, some are vsl some Play, some are kontakt, some Halions. Some seem already to be mapped usefully, some not. What I am attempting to do is map some presets to the kind of CCS that are used in orchestration. I can then call these up as required. I would not say I am sure of my footings. One this I noticed this evening, was that automation data in the lane mod data, this did not show up in the key editor. This left me perplexed.
Cubase 9, 64 bit Intel 8700k, Asus Rog Strix z390 mobo, 64 gig RAM PC, Win10, Focusrite Liquid 56 Running in Surround 5.1 British Rail sandwich circa 1967, a singing fish and an inert K9.

http://memory-alpha.org/wiki/Zero_Zero

User avatar
ZeroZero
Senior Member
Posts: 1041
Joined: Sat Jan 08, 2011 10:58 pm
Contact:

Re: Using Quick Controls for CCs, help required please

Post by ZeroZero » Sat Dec 10, 2016 11:52 pm

Apols for the grammar, I am on my phone
Cubase 9, 64 bit Intel 8700k, Asus Rog Strix z390 mobo, 64 gig RAM PC, Win10, Focusrite Liquid 56 Running in Surround 5.1 British Rail sandwich circa 1967, a singing fish and an inert K9.

http://memory-alpha.org/wiki/Zero_Zero

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 17689
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Using Quick Controls for CCs, help required please

Post by Martin.Jirsak » Sun Dec 11, 2016 12:01 am

I'm sorry, I haven't found any issue with your grammar. :-D

You can save the Quick Control Preset, and then load it to another Track.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests