Page 1 of 2

Mac GUI fixed?

Posted: Wed Dec 07, 2016 3:22 pm
by claesbjo
Hi, has anyone on mac tried it and if so, is the (sometimes) unbearable gui sluggishness fixed?

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Wed Dec 07, 2016 3:53 pm
by Rkmusic
I would like to know this as well

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Wed Dec 07, 2016 4:26 pm
by James K
Ditto!!!!

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Wed Dec 07, 2016 4:36 pm
by heraldo_jones
I'm experiencing it with Cubase 8.5.20 on Mavericks 10.9.5, but I think it is because of my weak videocard (stock Nvidia GT120 512mb) and the high demanding video resources from OS X. Don't think is a Cubase issue as it aslo happens with Pro Tools 12.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Wed Dec 07, 2016 5:24 pm
by Steve Helstrip
Never had any sluggishness here.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Wed Dec 07, 2016 5:30 pm
by claesbjo
Steve Helstrip wrote:Never had any sluggishness here.
I noticed you have a Hackintosh, maybe its better for the GUI?

Other from that It seems to be a general issue when handling audio events and zooming. For example, moving an audio event when magnified is really sluggish and actually quite difficult to move it where you want to. Interestingly enough, when slipping it is fine, not sluggish..weird no me.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Wed Dec 07, 2016 6:43 pm
by HarrySound
Oh I know the issue your talking about now.
It comes and goes , I've not seen it in s little while though.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Wed Dec 07, 2016 10:18 pm
by Manike
not fixed in C9 - EQ frequency graph stutters and the inspector glitches on a trash can mac.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Wed Dec 07, 2016 11:53 pm
by In_Stereo
Manike wrote:not fixed in C9 - EQ frequency graph stutters and the inspector glitches on a trash can mac.
Are you SERIOUS!? Can more people who are using C9 (not 8.5) specifically on standard Macs (not Hackintosh) report on this?

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Thu Dec 08, 2016 12:53 am
by In_Stereo
Anybody else? This, along with CPU efficiency improvement, is a deal-breaker for me. Would love to hear more reports.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Thu Dec 08, 2016 1:38 am
by Rkmusic
I'm still getting GUI lag. Not sure if it's from older projects started in 8.5 but it still lags. Moving your mouse lags the play head too. Some things are snappy but the main things that we used on a daily basis are laggy LIKE ZOOMING in and out :cry:

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Thu Dec 08, 2016 2:23 am
by In_Stereo
Rkmusic wrote:I'm still getting GUI lag. Not sure if it's from older projects started in 8.5 but it still lags. Moving your mouse lags the play head too. Some things are snappy but the main things that we used on a daily basis are laggy LIKE ZOOMING in and out :cry:
Great. No more nice guy on here: What a *knuf* drag. Looks like I'm out.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Thu Dec 08, 2016 3:15 am
by Rkmusic
In_Stereo wrote:
Rkmusic wrote:I'm still getting GUI lag. Not sure if it's from older projects started in 8.5 but it still lags. Moving your mouse lags the play head too. Some things are snappy but the main things that we used on a daily basis are laggy LIKE ZOOMING in and out :cry:
Great. No more nice guy on here: What a *knuf* drag. Looks like I'm out.
Pro tools 12 is so damn snappy cubase team couldn't focus on what really matters :cry:

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Thu Dec 08, 2016 10:01 am
by Steve Helstrip
claesbjo wrote:
Steve Helstrip wrote:Never had any sluggishness here.
I noticed you have a Hackintosh, maybe its better for the GUI?

Other from that It seems to be a general issue when handling audio events and zooming. For example, moving an audio event when magnified is really sluggish and actually quite difficult to move it where you want to. Interestingly enough, when slipping it is fine, not sluggish..weird no me.
Also have MBP. although it's not my main system, I've never noticed any gui sluggishness there either.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Thu Dec 08, 2016 10:42 am
by Lasso
Nothing wrong on my Apple TB 27" external but I recall problems on my MBPr internal retina display.

It was super bad on my old external monitor through TB --> DVI adapter.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Thu Dec 08, 2016 10:48 am
by ChrisPurusha
I haven't experienced anything like this with my "trash can" Mac.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Thu Dec 08, 2016 5:30 pm
by In_Stereo
In the hopes of me coming back to Cubase at some point: Could the few of you that are NOT experiencing any kind of sluggishness/jerkiness when zooming, etc., please please please get in touch with Fabio/Steinberg Tech and tell them? It's clearly a major problem for many users on many different forums that I've visited, and it would help Steinberg to know about any systems that are not experiencing it. Thank you so much! (I've got a trashcan Mac 6-core, and PT and Reaper and any other apps I can think of are/were all perfectly crisp-moving and fast at all times on it; just Cubase has this issue for me.)

I'll try C9 when the Trial is available, maybe I jumped the gun...though there are some here who are still experiencing the issue. We need to hear from a lot more Mac users on this!

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Thu Dec 08, 2016 8:25 pm
by mickynoise
Still not fixed for me at least the Gui Slugginess but i hope as is really early they will fix it soon.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Fri Dec 09, 2016 1:38 am
by In_Stereo
mickynoise wrote:Still not fixed for me at least the Gui Slugginess but i hope as is really early they will fix it soon.
What kind of Mac, what kind of monitor(s) are you using, and what connection type to your Mac are they?

It shouldn't matter since all other apps work fine except Cubase in this regard, but maybe we can narrow down the problem to help.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Fri Dec 09, 2016 5:11 am
by Rkmusic
Hi guys I just downloaded sierra. The mixconsole lag disappeared when moving my mouse around. but the GUI lag is still there on the project page it's not as bad but still not good. I can tell so far from my experience sierra is way more solid than el captain.: From my experience:.Pro tools performance drop on sierra :?

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Fri Dec 09, 2016 8:37 am
by JTRake
Isn't this gui lag an El Capitan issue? I'm sure I read that Pro Tools also had gui lag issues under El Capitan that went away with Sierra. I have not worked with really large sessions lately but Cubase feels really snappy on my 2015 Macbook Pro running Sierra.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Fri Dec 09, 2016 9:09 am
by In_Stereo
JTRake wrote:Isn't this gui lag an El Capitan issue? I'm sure I read that Pro Tools also had gui lag issues under El Capitan that went away with Sierra. I have not worked with really large sessions lately but Cubase feels really snappy on my 2015 Macbook Pro running Sierra.
When I was running Pro Tools on El Capitan since El Capitan came out, it didn't have any lag. Cubase 8.5 did (and still does under Sierra), but no other apps I used/use.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Fri Dec 09, 2016 9:18 am
by Rkmusic
JTRake wrote:Isn't this gui lag an El Capitan issue? I'm sure I read that Pro Tools also had gui lag issues under El Capitan that went away with Sierra. I have not worked with really large sessions lately but Cubase feels really snappy on my 2015 Macbook Pro running Sierra.
I think they fix it in one of the updates pro tools that is. Pro tools 12 has no lag issues. Cubase 8-8.5/9 doesn't lag at all with only midi data virtual instruments only, its smooth as butter. When I start adding audio tracks to the project it's starts getting sluggish.

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Fri Dec 09, 2016 9:20 am
by Rkmusic
In_Stereo wrote:
JTRake wrote:Isn't this gui lag an El Capitan issue? I'm sure I read that Pro Tools also had gui lag issues under El Capitan that went away with Sierra. I have not worked with really large sessions lately but Cubase feels really snappy on my 2015 Macbook Pro running Sierra.
When I was running Pro Tools on El Capitan since El Capitan came out, it didn't have any lag. Cubase 8.5 did (and still does under Sierra), but no other apps I used/use.
In stereo if you click show no waveform does your projects lag?

Re: Mac GUI fixed?

Posted: Fri Dec 09, 2016 9:21 am
by Fabio Bartolini
In_Stereo wrote:Could the few of you that are NOT experiencing any kind of sluggishness/jerkiness when zooming, etc., please please please get in touch with Fabio/Steinberg Tech and tell them?
Sorry, this is not going to work. We have hundreds of systems not showing the issue, analysing these is completely useless, we need to check the systems showing problems.

@JTRake: You are probably referring to this?
http://www.pro-tools-expert.com/home-pa ... our-advice