chord symbol in parenthesis feature request

Discussions about our next-generation scoring application, Dorico.
billscores
Junior Member
Posts: 145
Joined: Wed Dec 12, 2018 12:08 pm
Contact:

chord symbol in parenthesis feature request

Post by billscores »

Dorico does not simply allow a chord symbol to be placed in parenthesis. Instead it must be constructed in the chord editor. A chord symbol within parenthesis is a common way to express a passing or optional chord in an arrangement, and therefore should be allowed simple entry in the popover. Allowing this would be a huge time saver. Additionally, once a chord symbol has been altered within the chord editor (to be enclosed in parenthesis, for example) Dorico gets very sluggish when copying or moving that chord. So it becomes a double whammy on one's productivity.
billscores:
Mac mini 2018,3.2GHz core i7, 32 gigs ram - Mac OS 10.14.6
Apollo x8 thunderbolt 3 interface

User avatar
J_Woodtli
Junior Member
Posts: 175
Joined: Tue Aug 15, 2017 9:46 am
Location: Basel, Switzerland
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by J_Woodtli »

billscores wrote:
Mon Dec 31, 2018 4:52 pm
A chord symbol within parenthesis is a common way to express a passing or optional chord in an arrangement, and therefore should be allowed simple entry in the popover.
I agree here a 100% with 'billscores' and put this on my personal Dorico wishlist for 2019 and I even add a second wish:
  • It would be great for me, if I could change the slash chords font size manually. Meaning that the chord (on the left) has the normal size and the 'slash' itself and the 'bass-note' are a little bit smaller.
    Like this: Em/G
    So a menu for this would be highly apreciated!
Jürg

Musician (Guitar), Lecturer & Teacher (primary school pedagogy, instructional methodology), Composer, Arranger, Choral Conductor
Platform: MacOS, iOS
Programs: Dorico 3.5 LogicProX, Sibelius 8, Finale, Musecore, AffinityDesigner, …
🖥 MacPro 2019, 3,3 GHz 12 Core Intel Xeon W Prozessor/96 GB DDR4 ECC Ram
MacbookPro 2015
🎹 Roland FP-7F / IRig Keys 2Pro

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 18934
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by Daniel at Steinberg »

I can confirm that making chord symbols parenthesised more easily is on our wish list for the future, but I can't commit to a specific timeframe for its implementation.

billscores
Junior Member
Posts: 145
Joined: Wed Dec 12, 2018 12:08 pm
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by billscores »

Thanks for the bump up guys. I'm glad to hear this functionality is being considered for a future update. A know a lot of educators will welcome this ability too when it becomes available. When learning standards, my piano teacher use to write in diminished chords (in parenthesis) between just about every chord :)
billscores:
Mac mini 2018,3.2GHz core i7, 32 gigs ram - Mac OS 10.14.6
Apollo x8 thunderbolt 3 interface

User avatar
J_Woodtli
Junior Member
Posts: 175
Joined: Tue Aug 15, 2017 9:46 am
Location: Basel, Switzerland
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by J_Woodtli »

actually Daniel I had a second wish besides the parenthesis so I'm so free and quote myself:
J_Woodtli wrote:
Mon Dec 31, 2018 6:04 pm
  • It would be great for me, if I could change the slash chords font size manually. Meaning that the chord (on the left) has the normal size and the 'slash' itself and the 'bass-note' are a little bit smaller.
    Like this: Em/G
    So a menu for this would be highly apreciated!
That's called stubborn … :oops:
Jürg

Musician (Guitar), Lecturer & Teacher (primary school pedagogy, instructional methodology), Composer, Arranger, Choral Conductor
Platform: MacOS, iOS
Programs: Dorico 3.5 LogicProX, Sibelius 8, Finale, Musecore, AffinityDesigner, …
🖥 MacPro 2019, 3,3 GHz 12 Core Intel Xeon W Prozessor/96 GB DDR4 ECC Ram
MacbookPro 2015
🎹 Roland FP-7F / IRig Keys 2Pro

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 18934
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by Daniel at Steinberg »

Yes, I saw your wish. I don't think that's something we're likely to be adding soon, I'm afraid.

User avatar
J_Woodtli
Junior Member
Posts: 175
Joined: Tue Aug 15, 2017 9:46 am
Location: Basel, Switzerland
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by J_Woodtli »

Daniel at Steinberg wrote:
Wed Jan 02, 2019 5:19 pm
Yes, I saw your wish. I don't think that's something we're likely to be adding soon, I'm afraid.
Thanks for the answer and that's not a problem, if it takes time. With me stubbornness goes with patience.
Jürg

Musician (Guitar), Lecturer & Teacher (primary school pedagogy, instructional methodology), Composer, Arranger, Choral Conductor
Platform: MacOS, iOS
Programs: Dorico 3.5 LogicProX, Sibelius 8, Finale, Musecore, AffinityDesigner, …
🖥 MacPro 2019, 3,3 GHz 12 Core Intel Xeon W Prozessor/96 GB DDR4 ECC Ram
MacbookPro 2015
🎹 Roland FP-7F / IRig Keys 2Pro

kriro
New Member
Posts: 7
Joined: Mon Jan 24, 2011 2:38 pm
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by kriro »

A chord symbol within parenthesis is a common way to express a passing or optional chord in an arrangement
I'm supporting this request vigorously :D

My use case is the optional chord, as our Banjo player is still learning his way around. So I'd like to indicate those chords he can safely omit for now, but can add them to his playing once he is more fluent.

I think that Dorico 3 does not yet have this, is that correct?

Thanks for considering implementing this in the future,
Christian
Cubase Pro 9.5.50 | Dorico 2 Pro 2.2.20 | Mac Pro early 2008, 18 GB RAM | OS X 10.11.6

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 18934
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by Daniel at Steinberg »

Correct, there is no way at present to parenthesise a chord symbol. It is something we are considering for the future.

theduke
Junior Member
Posts: 180
Joined: Tue Nov 08, 2011 5:02 pm
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by theduke »

adding my voice to this request

User avatar
FredGUnn
Senior Member
Posts: 1029
Joined: Thu May 19, 2016 1:40 pm
Location: NYCish
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by FredGUnn »

It might not be ideal, but it is pretty easy just to add "(    )" with Shift-X text and position it around a chord symbol. At least that's how I've been doing it when needed.
Image
Dorico Pro 3.5.1, Finale v26, HALion 6, GPO, JABB, World Instruments, CFX Concert Grand, NotePerformer, BBCSO Core
Windows 10 - Desktop: i9-9900K, 64GB, UA Apollo Twin MKII QUAD - Laptop: Razer Blade Stealth, i7-7500U, 16GB, UA Apollo Solo

bobk
Junior Member
Posts: 175
Joined: Sun Aug 14, 2016 5:49 pm
Location: Oakland, CA
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by bobk »

A very-emphatic "+1" for the parentheses feature request.
Bob

Dorico Pro 3.5.10 | --- | Cubase 10 Pro | --- | Hackintosh i9-9900k | Mac OS 10.14.6 |---| MacBook Pro (15-inch, Mid 2012) | 2.6 GHz Intel Core i7 | Mac OS 10.14.6 |---| Metric Halo ULN-8 3d

User avatar
BernardoAguilar
New Member
Posts: 26
Joined: Fri Nov 22, 2019 7:35 am
Location: CDMX, Mexico
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by BernardoAguilar »

Oh, please make this happen, Steinberg! +1 on the parentheses chord symbol request.

… and on the repeat chord ("%") symbol, please!
iMac mid-2011 on steroids, MacOS High Sierra (10.13.6)
Dorico Pro 3 / Logic Pro X
PRS Custom 24 / Fender Strat MIJ 80's / Washburn J-6 Montgomery / Yamaha Silent Guitars
TC Electronic / Boss / MXR / Mooer pedals

Binkeys
Junior Member
Posts: 69
Joined: Fri Aug 05, 2016 4:47 am
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by Binkeys »

+1 on the parenthetical chords. I use it for optional reharms.

Can
New Member
Posts: 10
Joined: Tue May 01, 2018 5:02 pm
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by Can »

I agree - totally!! It's also one of my TOP 3 feature wishes for Dorico. I frequently use these chord symbols in paranthesis so I hope Dorico will offer this soon :)

NeoDavinci
New Member
Posts: 4
Joined: Tue Nov 29, 2016 9:14 pm
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by NeoDavinci »

+1 Definitely.

StephenGraham
New Member
Posts: 6
Joined: Sat Sep 29, 2012 12:09 am
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by StephenGraham »

Yes please for parenthesis around chords. Essential for lead sheets.

Also alternate chords.

Thanks

windrag
Junior Member
Posts: 113
Joined: Tue Nov 29, 2016 10:24 pm
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by windrag »

I just looked this up, and was amazed that it's not a feature. Here are the shortcuts I tried, based on intuition derived from woking in Dorico:

- Shift-Q (chord)
- Shift-Q [chord]
- Shift-Q chord, exit chord entry, select chord symbol, Properties panel, select Parentheses

Essential for lead sheets
Dorico 3.5.10.1045
Mac OSX 10.15.6 Catalina
MacBook Pro (16-inch, 2019)

User avatar
Stefaan
Junior Member
Posts: 51
Joined: Sun Oct 29, 2017 12:35 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by Stefaan »

FredGUnn wrote:
Mon Nov 25, 2019 3:09 pm
It might not be ideal, but it is pretty easy just to add "(    )" with Shift-X text and position it around a chord symbol. At least that's how I've been doing it when needed.
Hi Todd, thanks for your suggestion! It’s not ideal, since the parenthesis have to be repositioned in every layout (unless I’m missing something), but it works fine as a workaround.

+1 for a future option to place parenthesis around chord symbols!
Stefaan Debevere
saxophonist/arranger/composer/educator
Windows 10 Pro, Sibelius Ultimate 2020.9, Dorico Pro 3.5.10

TimothyWhalenMusic
Junior Member
Posts: 57
Joined: Thu Nov 29, 2018 4:51 am
Location: Washington DC
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by TimothyWhalenMusic »

+1
Yes please!
Dorico 3.5 | Cubase 10.5
OS Catalina 10.15.5
Mac Pro (Late 2013)
128GB RAM | 3.5 GHz 6-Core Intel Xeon E5

User avatar
tanreb
New Member
Posts: 16
Joined: Fri Jul 31, 2020 2:02 am
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by tanreb »

+1 Please!

User avatar
thiagotiberio
Junior Member
Posts: 115
Joined: Fri Jul 07, 2017 8:27 pm
Location: New York, NY, USA
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by thiagotiberio »

+1

joaoluiz
New Member
Posts: 3
Joined: Mon Apr 20, 2015 3:56 am
Location: Brasil
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by joaoluiz »

+1

rhdsmnd
New Member
Posts: 6
Joined: Wed Sep 23, 2020 3:54 am
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by rhdsmnd »

I'm surprised this isn't part of the core feature set. Optional chords are somewhat fundamental for jazz charts. The coding doesn't have to be complicated; just allow one left paren at the beginning and one right paren at the end of the chord text (both have to be present, and only one group -- e.g. not (((am7))) -- could be displayed ).

User avatar
dankreider
Grand Senior Member
Posts: 5947
Joined: Thu Jun 28, 2018 3:45 pm
Contact:

Re: chord symbol in parenthesis feature request

Post by dankreider »

rhdsmnd wrote:
Sat Oct 24, 2020 3:53 am
The coding doesn't have to be complicated; just...
Somewhere a developer just fell down dead...
Dan Kreider
hymnworks.com
Dorico training: dankreider.com/dorico
Dorico 3.5.11, Windows 10

Post Reply

Return to “Dorico”

Who is online

Users browsing this forum: 2re1 and 7 guests