Page 1 of 1

Wavelab 9.5.50 - Ozone 8 error when Bypass Master Section

Posted: Sat Aug 17, 2019 7:32 pm
by Hackej
Hi!

I'm using Wavelab Pro 9.5.50 with Ozone Advanced 8 (v 8.02) used as plugin and get an error message when clicking "Bypass Master Section" for a specific file.

The error message pop-up says:

"A serious error has occured inside the plug-in 'Ozone 8'.
WaveLab Pro could control it, but it would be best to save your work and restart Wavelab Pro."

Any Idea why and anyone else having same problem?

How to recreate:
1 - Open or create a project with audio files
2 - Add Ozone 8 as plugin in Master section
2 - Choose any audio file
3 - Click "Bypass Master Section"
4 - Master Section and Ozone 8 plugin is greyed out ... and then error message pop-up is diplayed.

BR
/Hackej

Re: Wavelab 9.5.50 - Ozone 8 error when Bypass Master Section

Posted: Sat Aug 17, 2019 8:09 pm
by Justin P
FWIW, iZotope has stated that they don't officially support WaveLab has a host for their plugins. So something you could do today is write to them and ask them to support WaveLab. The more request they get, the more likely they are to listen.

In the meantime, if you are using the VST3 version of Ozone 8, you could try using the VST2 version, or vise versa to see if that helps for now.

Re: Wavelab 9.5.50 - Ozone 8 error when Bypass Master Section

Posted: Mon Aug 19, 2019 6:57 am
by mr.roos
It works OK on my DAW, after multiple bypass selections. (Um, when you say 'greyed out' you mean 'oranged out', right?)

In my scenario I had Ozone 8 Advanced listen to my track, analyze things and make a suggestion, which I accepted, and then adjusted the EQ with a huge dip in the middle freqs (to be sure it was being bypassed), and then started bypassing the plugin. Everything works fine and as expected.

BTW, I'm using the 64bit VST3 version.

Re: Wavelab 9.5.50 - Ozone 8 error when Bypass Master Section

Posted: Tue Sep 10, 2019 8:18 am
by Hackej
Hi!

It works for me as well, as long as you bypass the individual Ozone 8 plugin!

What i have some problems with is when you chose to bypass the whole Master section for a specific file because it has already been processed and you want to play back the file without Master section.

When I bypass the master section (either by clicking the "Bypass Master Section" button in Master Section, or you use the button in the righthand bottom corner of the Audio Editor) the Master section button turns red, all included effects turns "grey" (not highlighted) and I get the error message.

So when clicking around and enabling and disabling the master section I get the error message, or sometimes WL just freezes and I have to restart it.

I have contacted Izotope support regarding this.


BR
/Hackej

Re: Wavelab 9.5.50 - Ozone 8 error when Bypass Master Section

Posted: Thu Sep 26, 2019 2:32 am
by mr.roos
Hackej.….interesting. You're right, I do not typically use the 'Bypasss Master Section' button, but instead bypass EFX individually. Hm, looks like my way has avoided a problem I didn't know about....

Re: Wavelab 9.5.50 - Ozone 8 error when Bypass Master Section

Posted: Mon Oct 07, 2019 6:07 am
by mr.roos
I upgraded to Ozone 9 and it works fine in WL. When I add it to the plugin list and then bypass the Master Section, Ozone 9 it is removed, no error messages pop up. When I re-engage the Master Section, Ozone 9 comes back on and performs as it should.

My conclusion is that Izotope sorted the issue found in Ozone 8. Maybe try a trial download of Ozone 9 to see if you have the same experience.