Master rig added audible click-even when all components disabled

Post questions and find answers on our latest WaveLab releases here.
Post Reply
mbira
Member
Posts: 602
Joined: Thu Dec 30, 2010 3:22 am
Contact:

Master rig added audible click-even when all components disabled

Post by mbira » Tue Jul 02, 2019 7:39 pm

I'm having an issue exporting a small piece of music. With MasterRig disabled there is no added audible click, but with MasterRig enabled -EVEN if every component within masterRig is bypassed, it is adding an audible click to the audio. I don't knowhow else to diagnose this since every component in masterRig is disabled.
Screen Shot 2019-07-02 at 11.35.15 AM.png
(15.14 KiB) Not downloaded yet
Screen Shot 2019-07-02 at 11.35.05 AM.png
(13.6 KiB) Not downloaded yet
Cubase Pro - usually the latest version | Cubase Elements (because of the damn dongle) | Wavelab Pro | Dorico 2 Pro | Halion 6 | Laptop: Macbook Pro 2.8 GHz Intel Core i7 16 G RAM, OS 10.10| Studio computer: 2012 12 core Mac Pro Tower 64 G RAM | PC Slave i7 8920 running VEP6 | Apollo 16 Firewire

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2411
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Master rig added audible click-even when all components disabled

Post by Justin P » Tue Jul 02, 2019 11:15 pm

Are you on 9.5.50?
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

mbira
Member
Posts: 602
Joined: Thu Dec 30, 2010 3:22 am
Contact:

Re: Master rig added audible click-even when all components disabled

Post by mbira » Wed Jul 03, 2019 12:28 am

Yes
Cubase Pro - usually the latest version | Cubase Elements (because of the damn dongle) | Wavelab Pro | Dorico 2 Pro | Halion 6 | Laptop: Macbook Pro 2.8 GHz Intel Core i7 16 G RAM, OS 10.10| Studio computer: 2012 12 core Mac Pro Tower 64 G RAM | PC Slave i7 8920 running VEP6 | Apollo 16 Firewire

mbira
Member
Posts: 602
Joined: Thu Dec 30, 2010 3:22 am
Contact:

Re: Master rig added audible click-even when all components disabled

Post by mbira » Wed Jul 03, 2019 12:30 am

For what it’s worth, it was a click with a strong -dc offset that slowly releases back to 0v. This was all before the actual audio material happens so w was able to cut it out and smooth it out with a bunch of fade ins, but it’s still disconcerting because I could have missed it.
Cubase Pro - usually the latest version | Cubase Elements (because of the damn dongle) | Wavelab Pro | Dorico 2 Pro | Halion 6 | Laptop: Macbook Pro 2.8 GHz Intel Core i7 16 G RAM, OS 10.10| Studio computer: 2012 12 core Mac Pro Tower 64 G RAM | PC Slave i7 8920 running VEP6 | Apollo 16 Firewire

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2411
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Master rig added audible click-even when all components disabled

Post by Justin P » Wed Jul 03, 2019 1:16 am

What process were you using? Exporting isn't really a thing but we do have render, render in place, rendering in the audio montage, rendering an audio file...

And there are many render options. I think more info is needed to do any useful troubleshooting.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

mbira
Member
Posts: 602
Joined: Thu Dec 30, 2010 3:22 am
Contact:

Re: Master rig added audible click-even when all components disabled

Post by mbira » Wed Jul 03, 2019 5:46 am

Sorry for the lack of clarity. I rendered a 24/48 .wav file to another 24/48 .wav file (by clicking that "start" arrow thing in the center ribbon. I have a whole master section of effects, but I isolated it down to the master rig as being the culprit. The new file becomes a new tab there in the bottom section and that's where I saw (and heard) the click. it's the first time I noticed this issue before.

For what it's worth, I'll attach a screenshot of my master section (I have denoise enabled here, but it's usually not and was not when I got the click).
Screen Shot 2019-07-02 at 9.46.20 PM.png
(71.92 KiB) Not downloaded yet
Cubase Pro - usually the latest version | Cubase Elements (because of the damn dongle) | Wavelab Pro | Dorico 2 Pro | Halion 6 | Laptop: Macbook Pro 2.8 GHz Intel Core i7 16 G RAM, OS 10.10| Studio computer: 2012 12 core Mac Pro Tower 64 G RAM | PC Slave i7 8920 running VEP6 | Apollo 16 Firewire

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2411
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Master rig added audible click-even when all components disabled

Post by Justin P » Wed Jul 03, 2019 10:55 am

If you fully remove all that stuff (not just bypass), and have only Master Rig inserted, does Master Rig still produce the click?
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests